7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Zadnji Kučanov poskus, da reši svoje postkomunistično omrežje! Republika Slovenija v samem vrhu po uspešnosti! Prva slovenska narodna vlada in boji za meje! Intervjuji: Miloš Čirič, Marijan Pojbič, Miran Stanko in Primož Peterka

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija opozarjamo na zadnji Kučanov poskus, da reši svoje postkomunistično omrežje oziroma cóso nóstro. Povzemamo britanski ekonomski tednik The Economist, ki ugotavlja, da Slovenija sodi med gospodarsko najuspešnejše države v času epidemije. Pišemo o prvi slovenski narodni vladi in boju za meje. Objavljamo intervjuje s političnim analitikom Milošem Čiričem, poslancem SDS Marijanom Pojbičem, z županom Mestne občine Krško Miranom Stankom in nekdanjim vrhunskim smučarskim skakalcem Primožem Peterko. Z Demokracijo boste vedeli več!

Leta 1990 je vzporednemu mehanizmu slovenskih komunistov šlo za nohte. Hudodelski združbi, ki jim je nosila milijone, je grozilo, da izgubi varni pristan legitimnosti – diktatorsko federacijo, v kateri so lahko svojo različico cose nostre, »našo stvar« torej, zasidrali v neko navidezno mednarodno normalnost, tako kot to danes počneta Putin in Lukašenko.

Takrat so slovenski partijci na čelu z Milanom Kučanom naredili vse, da preprečijo samostojno kapitalistično Slovenijo. Na koncu jim ni uspelo, uspelo pa jim je prenesti skoraj vse podsisteme iz prejšnje države – »naša stvar« je preživela in se preoblikovala v rdeče direktorje, državne gradbince, levici zveste medije in civilno družbo.

 

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 

Republika Slovenija v samem vrhu po uspešnosti

Ugledni britanski ekonomski tednik The Economist na podlagi zbranih podatkov ugotavlja, da je Slovenija na drugem mestu med državami, ki so najbolje obvladale gospodarsko krizo, ki jo je povzročila epidemija novega koronavirusa. Naša država izstopa po rasti prihodkov gospodinjstev in rasti vrednosti podjetij. Vse pa potrjuje, da so bili ukrepi vlade v času novega koronavirusa pravilni in pravočasni. Na to, da Slovenija dosega dobre rezultate zaradi ustrezne gospodarske politike, opozarjajo tudi vodilni slovenski ekonomisti.

 

Janševa vlada znova prisluhnila gospodarstvu

Predsednik vlade Janez Janša in ministri so prejšnji četrtek na Brdu pri Kranju z gospodarstveniki razpravljali o stanju in ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 ter ohranitvi gospodarskih potencialov države. Soglašali so, da je treba storiti vse, da se ob spoštovanju navodil zdravstvene stroke zagotavlja delovanje gospodarstva. Delovni posvet s predstavniki gospodarstva je sklical predsednik vlade Janez Janša, udeležila sta se ga tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar.

 

Intervjuji: M. Čirič, M. Pojbič, P. Peterka

O aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu smo se pogovarjali s političnim analitikom, komentatorjem, gospodarskim svetovalcem, strokovnjakom za tržno in medijsko komuniciranje ter lobistom Milošem Čiričem. V družbo smo povabili tudi človeka, ki mu je Šentilj, kjer živi, izredno pri srcu. Je človek, ki mu izjemno veliko pomenijo pravičnost, poštenje, delavnost, odgovornost in vera v tisto, kar dela in ustvarja. Po duši je veseljak in velik zagovornik slovenske kulture. To je poslanec SDS Marijan Pojbič. Pogovarjali pa smo se tudi z nekdanjim vrhunskim smučarskim skakalcem Primožem Peterko.

 

Prva slovenska narodna vlada in boj za meje

Predsedstvo Narodnega vijeća v Zagrebu je kot vrhovna oblast v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (Država SHS) na predlog Narodnega sveta v Ljubljani 31. oktobra 1918 imenovalo vlado za Slovenijo, v kateri so bili predstavniki vseh tedanjih slovenskih političnih strank. To so bile v tistem času Slovenska ljudska stranka (SLS), Jugoslovanska demokratska stranka (JDS) in Jugoslovanska socialnodemokratska stranka (JSDS). Kot smo omenili že v prejšnji številki Demokracije, je imela prva slovenska narodna vlada dvanajst upravnih oddelkov (poverjeništev).

 

Nemška vlada izvaja demografsko zamenjavo

Globalistična vizija multikulturne Evrope se uresničuje iz dneva v dan. Z novo koalicijo Nemčija očitno znova prevzema krmilo pri uvažanju migrantov. V koalicijski pogodbi mnoge olajšave in prednosti za migrante. V času kosovske vojne je takratni Natov vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo Wesley Clark izjavil: »Ne

pozabimo, kaj je izvor težave. V sodobni Evropi ni prostora za etnično čiste države. Gre za idejo iz 19. stoletja, mi pa hočemo omogočiti prehod v 21. stoletje, ki ga bomo dosegli z multietničnimi državami.«

 

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine