-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Vladajoči bodo zapravili več kot milijardo davkoplačevalskega denarja! SDS uspešno zbrali podpise za tri referendume! Elektrika v Sloveniji po Golobovi »zaslugi« med najdražjimi v EU! Veliki intervju s predsedniškim kandidatom dr. Anžetom Logarjem!

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija razkrivamo, kako bodo vladajoči do konca leta nespametno zapravili več kot milijardo evrov davkoplačevalskega denarja in zakaj je v Sloveniji elektrika med najdražjimi v Evropi. Pišemo, da so v Slovenski demokratski stranki uspešno zbrali podpise za tri referendume proti vladi in da je državni zbor sprejel škodljive spremembe družinskega zakonika. Objavljamo veliki intervju s predsedniškim kandidatom dr. Anžetom Logarjem, ki pravi, da nastopa sredinsko, ker je desnosredinski kandidat. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

V zadnjih treh mesecih se pričakuje primanjkljaj v znesku 1.716 milijonov evrov, večina porabe oziroma 1.063 milijonov evrov od pričakovane porabe pa ne bo povezana z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

Na to je prejšnji teden opozoril Fiskalni svet in s tem demantiral izjave Klemena Boštjančiča, ministra za finance iz kvote Golobove stranke Gibanje Svoboda. Slednji je namreč visoko porabo v javnosti želel prevaliti kar na prejšnjo, Janševo vlado, češ da je v času epidemije novega koronavirusa »delila bombonjere«. Dejstva so povsem drugačna. Boštjančič pa je še enkrat dokazal, da svoji nalogi ni kos, in potrdil, da gre za najslabšega finančnega ministra v zgodovini Slovenije doslej.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

V SDS uspešno zbrali podpise za tri referendume

»Golobova koalicija in Vlada RS od začetka mandata načrtno odpravljata dobre odločitve prejšnje vlade. Spremljamo revanšizem, ko se odpravljajo odločitve in zakoni, ki so bili sprejeti v prejšnjem mandatu in pomenijo dodano vrednost za vsakega med nami.« Tako je v zvezi z delovanjem Golobove vlade na novinarski konferenci, na kateri so govorili o številu zbranih podpisov proti škodljivim zakonom Golobove vlade, izpostavil poslanec stranke SDS Zvonko Černač. 157.138 podpisov za referendume zaradi nasprotovanja politizaciji javne RTVS, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in bohotenju birokracije kaže, kaj si ljudje mislijo o vladanju sedanje koalicije. A ta številka še ni končna, saj je predsednik SDS Janez Janša na Twitterju opozoril, da podatki o dodatnem številu podpisov, ki so bili v zadnjih dneh zbrani elektronsko, še niso bili povsod prišteti.

Elektrika v Sloveniji med najdražjimi v EU

Med ljudmi te dni kroži šala. »Na koliko bo lahko nastavljena temperatura v avtu?« se muzajo. Vprašanje sploh ni odveč, še manj je nagajivo ali šaljivo. A je malenkostno v primerjavi z lastniki električnih avtomobilov, ki ne vedo, ali jih bodo pozimi sploh lahko vozili. Nekateri upravniki stanovanjskih zgradb že obveščajo etažne lastnike, da bodo omejevali ogrevanje. Kriza pač, ne gre drugače. Višji zneski na položnicah so boleč stranki učinek. Podobno je z dobavitelji električne energije. »Če ne boste pridni in varčni, bodo redukcije,« žugajo skupaj z vlado. Ni treba posebej poudarjati, da se bo vse skupaj še bolj poznalo v denarnicah. Distributerji elektrike za gospodinjstva trdijo, da jo morajo oni že zdaj plačevati »skozi nos« in da niso oni krivi.

Škodljiva sprememba družinskega zakonika

Poslanci DZ so 4. oktobra sprejeli vladni predlog sprememb družinskega zakonika, ki predvideva izenačitev partnerjev v istospolnih in različnospolnih zvezah, vključno z možnostjo posvojitve otrok. Predlog so podprli poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice, proti pa sta bili SDS in NSi. Koalicija »Za otroke gre!« je takoj začela zbirati podpisov za referendum proti sprejetim spremembam družinskega zakonika! S spremenjeno definicijo zakonske zveze, ki zdaj po zakonu ni več skupnost moškega in ženske, pač pa »skupnost dveh oseb«, ter z ureditvijo zunajzakonske skupnosti za istospolne partnerje bodo partnerji v istospolnih in različnospolnih zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, vključno z možnostjo posvojitve otrok.

Intervjuja: dr. Anže Logar in Alenka Jeraj

Pogovarjali smo se s kandidatom za predsednika Republike Slovenije dr. Anžetom Logarjem, ki v okviru svoje predsedniške kampanje obiskuje številne slovenske kraje in vrhove ter se pogovarja z ljudmi. Nekdanja evropska poslanka in prva podpisana pod njegovo kandidaturo dr. Romana Jordan, je ob vložitvi njegove predsedniške kandidature izrazila prepričanje, da je Logar prav takšen kandidat za predsednika republike, kot ga Slovenija v tem trenutku potrebuje, ker je »razmišljajoč človek, ki je odprt za različnosti, je strpen in deluje povezovalno«. V razlogih, zakaj je potrebno zavrniti tri škodljive zakone vladajoče koalicije na referendumih pa smo se pogovarjali s poslanko SDS Alenko Jeraj.

Pitna voda ali kako neodgovorno ravnajo odgovorni

Na območju, kjer dejavnost oskrbe s pitno vodo izvaja Javno komunalno podjetje Žalec, je prejšnji teden prišlo do večjega onesnaženja pitne vode. V podjetju in posledično nekaterih občinah, predvsem v občini Žalec, zdaj navajajo, da je v vodovodu zatajil sistem kloriranja in so se razvile okužbe, v okolici vodnega vira pa je prišlo tudi do vdora bakterij fekalnih odplak. V petek, 7. oktobra, sta Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano potrdila, da bakterij fekalnega izvora ni več, zaznali pa so vsebnost norovirusa.

Gestapovcem so gledale iz žepov klobase 2. del

Ivo Žajdela: Prejšnji teden sem pisal o nacističnem pregonu koroških Slovencev pred 80 leti, aprila 1942. Povzel sem nekaj opisov iz najnovejše knjige s to tematiko. Z naslovom Pasje kvatre jo je izdala založba Drava iz Celovca, v njej pa so objavljeni dnevniški zapisi Gabrijela Wuttija o nasilnem izgonu z doma v Ziljski dolini leta 1942 v Nemčijo, kjer so jih Nemci imeli za sužnje. V knjigi so zapise Gabrijela Wuttija dopolnili z odlično spremno študijo o pregonu koroških Slovencev zgodovinarke Brigitte Entner in daljše pričevanje hčerke Mire Wutti. Ta ga je objavila leta 1952 v reviji Slovenske prosvetne zveze Svoboda.

Posvet na Slovenski matici o dr. Jožetu Pučniku

V ponedeljek in torek, 3. in 4. oktobra, je v prostorih Slovenske matice v Ljubljani v sklopu razstave »Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu«, ki jo je postavil Muzej slovenske osamosvojitve, potekal simpozij z enakim naslovom. Navkljub spodkopavanju nasprotnikov znotraj Matice je sijajno uspel. Simpozij je velikodušno gostila Slovenska matica v svojih prostorih na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zelo se je izkazala. Mnogi, ki se ga niso mogli udeležiti, sedaj sprašujejo, kdaj bo izšel zbornik z njegovo vsebino. Začetek ni bil obetaven, saj ga je prva referentka dojemala aktualno politično, nato pa je stekel v vsej svoji veličini, ki jo tak mož, kot je bil Jože Pučnik, tudi zasluži.

Lomljenje ruske fronte, eksplozije in jedrsko uničenje

Rusi še naprej izgubljajo okupirana ozemlja v Ukrajini. Na Krimskem (pogovorno Kerškem) mostu med Krimom in Rusijo je prišlo do eksplozije za katero še nihče ni prevzel odgovornosti. Putinovi komentarji pa so sprožili pogovore o potencialnem jedrskem uničenju. Ukrajinske obrambne sile ohranjajo tempo na bojiščih po državi in tako še naprej osvajajo dele Ukrajine, ki so jih okupirali Rusi. Ruske sile se na vzhodnem delu države vse od začetka protiofenzive kažejo za nedoraslega nasprotnika domačim močno motiviranim in sedaj moderno oboroženim vojaškim silam. V zadnjem tednu je ukrajinska vojska znova vzpostavila navzočnost v regiji Lugansk, kar pomeni, da ostaja od leta 2014 Krim edino območje v Ukrajini, kjer imajo Rusi popoln nadzor.

Tri države skupaj v boj proti nezakonitim migracijam

Državniki Madžarske, Avstrije in Srbije so se na nedavnem srečanju odločili za sodelovanje na področju preprečevanja nezakonitih migracij. Tudi v drugih evropskih državah se ljudje odločajo za stranke, ki so pripravljene odločneje ukrepati glede te težave. Po drugi strani Sloveniji pod zdajšnjo vlado grozi, da postane migrantski žep. Množične migracije predstavljajo danes resno težavo za celotno Evropo, zato je bistvenega pomena, da evropski narodi sodelujejo pri iskanju rešitev in složno ukrepajo proti vedno novim valovom prišlekov iz tretjega sveta.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov ter kolumn Metoda Berleca, Lee Kalc Furlanič, Vide Kocjan, jožeta Dežmana, Andreja Aplenca, Janeza Remškarja, Michael P. Tremoglie in Matevža Tomšiča.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine