21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

V novi številki revije Demokracija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj, 3. del; Kako je Udba vrbovala* mladino

Piše: Petra Janša

»Znana je aktivnost mladine v političnem smislu, kajti mladina je najbolj aktivni del med vsem prebivalstvom. Znan je heroizem sovjetske mladine za časa Velike Socialistične revolucije, za čas graditve socializma in še posebno za časa Velike Domovinske vojne.« * pridobiti za sodelovanje z Udbo

Tako beremo v knjigi dr. Željka Oseta Udbovski učbenik, osnovni tečaj, o kateri smo pred časom že pisali in osvetlili nekaj področij delovanja te zločinske organizacije. Spomnimo. Knjiga je reprodukcijski tiskopis na mikrofilmu, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije v fondu AS 1931, Republiški sekretariat za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije. Obsega 125 strani formata A4, od katerih jih je na mikrofilmu slabo berljivih 38, od tega 13 zelo slabo. Z uporabo raznovrstnih tehnik je dr. Osetu uspelo zmanjšati število slabo berljivih odsekov. Uspelo mu je torej prepisati 95 odstotkov besedila. Kot piše dr. Oset, je tiskopis pripadal udbovskemu funkcionarju, ki je v gradivu pripisal svoje komentarje v razdelku o zasledovanju, zasliševanju »sovražnikov« ter ukrepih nadzora nad taborišči in podjetji. Tokrat vam bomo poskušali osvetliti posebnosti »agenturno-operativnega dela med mladino« in »instrukturiranje agenturno-informacijskega aparata nad mladino«. Tak je namreč naslov dveh poglavij Udbovskega učbenika. Če povemo bolj preprosto, gre za navodila, kako mora agent Udbe vrbovati oziroma za sodelovanje z Udbo pridobiti mladino.

Mladina je barometer Partije

»Treba [je] vedno pomniti, da reakcionarne struje hočejo vplivati na mladino, pridobiti jo za sebe, ker dobro vedo, da ako pridobe mladino, dobe perspektivo. Ako poedine politične stranke, cerkev, itd., one stremijo, da pridobe mladino, da imajo vpliv ter hočejo mladino uvleči v borbo proti komunistični Partiji. Znan je primer Trockija, ki je trdil, da je mladina barometer Partije itd.,« zapiše udbovski funkcionar v učbeniku za bodoče sodelavce te tajne politične policije, ki ima za cilj uničenje sovražnikov delovnega ljudstva, mestoma imenovanih »vrag«, s tem pa uresničitev popolne in nesporne oblasti Partije. Slednja se je zavedala dejstva, da »mladina še nima življenjskega izkustva, da je kolebljiva, da prav rada podpada (pade, op. p.) pod vpliv odraslih ljudi, gre prav hitro na vsako vrsto avanturizma, romantiko ilegalnega dela, junaštva itd.«. »Reakcionarna mladina uporablja v borbi proti naši oblasti najbolj ostre forme podtalnega dela in to do terorja, diverzije, vrediteljstva (poneverba, op. p.), sabotaž in špijonaže in propagande. Ona ustanavlja po šolah razne krožke, društva, nevažne organizacije vsled česar obstoji nevarnost, da so ti krožki itd. pod vplivom antinarodnih elementov ali inostrane razvedke (tuji tajni agenti, op. p.) spremenijo v krožke podtalnega delovanja proti naši državi, t. j. antinarodni elementi izkoriščajo fanatizem, avanturizem mladine in antinarodno delovanje, posebno je znan fanatizem katoliške mladine itd.« Tako opozarja v učbeniku udbovski funkcionar, pri tem pa doda, da »razlikujemo tri kategorije mladine: »študentska mladina, srednješolska mladina in delavsko-kmetska mladina«.

Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine