-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Razkrivamo: Poslovna hobotnica zakoncev Pirc Musar! Sovražni govor Roberta Goloba! Ime česa je razvpita Nika Kovač? Brezno pod Macesnovo gorico – slovenski Katin! Oblast je vaščane Movraža pustila na cedilu! Glavni intervju: dr. Vasko Simoniti

Piše: M. B.

»V nôvi števílki revíje Demokracíja razkrivamo poslovno hobotnico zakoncev Pirc Musar ter opozarjamo na sovražno in izključevalno retoriko predsednika vlade Roberta Goloba. Objavljamo reportažo z množičnega morišča v Macesnovi gorici, kjer so slovenski komunisti umorili kar 3.200 pripadnikov Slovenske narodne vojske. Objavljamo intervju z nekdanjim ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem, ki pravi, da smo pod novo levo vlado soočeni z nastopaštvom in protidemokratičnim delovanjem pod geslom naprednosti in svobode. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!«

Za Darkom Horvatom, največjim slovenskim pidovskim tajkunom, tesno povezanim z zakonskim parom Pirc Musar, je ostalo 170 milijonov evrov bančnih dolgov, večina jih je šla v breme slovenskih davkoplačevalcev. Hkrati se je prek osebnih računov in s Horvatom povezanih podjetij prelivalo 48,2 milijona dolarjev, je bilo razkrito v dokumentih ameriškega finančnega regulatorja.

Z Darkom Horvatom sta bila zelo povezana zakonca Nataša Pirc Musar in Aleš Musar. V letih 2001 do 2003 sta bila oba zaposlena v Aktivi Group, ki jo je vodil Darko Horvat.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 V tokratni reviji Demokracija preberite še:

»Noč čarovnic« in politični džihad Roberta Goloba

Kot kaže, je poraz Milana Brgleza v prvem krogu predsedniških volitev sprožil tektonske premike tudi znotraj tranzicijske levice. Spomnimo: evroposlanec Brglez je bil za skupnega kandidata Gibanja Svoboda in SD nominiran dokaj pozno, dejansko po tistem, ko se je iz kampanje umaknila Marta Kos. Vendar tudi to ni prepričalo glavnega botra Milana Kučana, da bi si o podpori Nataši Pirc Musar premislil.

Marsikdo se bo spomnil, kako bizarno so se že sredi poletja pred kamerami postavljali premier Robert Golob in njegovi ožji sodelavci, ko je Golob nonšalantno razlagal, da sicer spoštuje Kučana, a da slednji tu in tam ustreli tudi kakšnega kozla. No, Kučan je, če že ne prej, vsaj na večer prvega kroga volitev pokazal, kdo je »pravi šef«.

Ime česa je razvpita Ljubljančanka Nika Kovač?

Slovenska policija ima vsak dan več kot 500 interventnih dogodkov, več kot desetina je povezana s kričanjem, z odrivanjem, s pretepanjem ali z izzivanjem, se pravi s tistim, čemur pravimo kršenje javnega reda in miru. Če ne gre za dogodek večjih razsežnosti, novice končajo v mali nočni kroniki. Razen če nisi Nika Kovač. »strokovnjaki« v studiih ukvarjal z direktorico Inštituta 8. marec. Ne, ni odkrila novega energetskega vira, ni kot prva Slovenka stopila na Mars ali dobila nagrade za izjemne podjetniške dosežke, kar je dalo zaposlitev stotinam brezposelnih. Nikakor ne.

Intervjuja: Dr. Vasko Simoniti in Gašper Hafner

S prejšnjim ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem smo se pogovarjali o čistkah, ki jih izvaja njegova naslednica na tem mestu, delovanju Golobove vlade, dogajanju v medijskem prostoru, predsedniških volitvah, referendumih in drugem aktualnem notranjepolitičnem dogajanju. Z Gašperjem Hafnerjem, kandidatom SDS za župane občine Škofja Loka pa smo govorili o potrebnih spremembah v njegovi občini, o njegovih razlogih za kandidaturo ter o drugih vprašanjih glede njegove kandidature in prihodnosti Škofje Loke. Objavljamo pa tudi kratke pogovore s kandidatom za župana mestne občine Ptuj Franjem Rozmanom, s kandidatko za županjo občine Izola Mojco Mahanjc in s predsednikom Taksi društva Ljubljana Juretom Štauberjem.

Brezno pod Macesnovo gorico – slovenski Katin

Minuli petek je potekala posebna novinarska konferenca. Arheologi in vladna komisija za vprašanja prikritih grobišč so namreč sredi oktobra končali izkop posmrtnih ostankov iz miniranega brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. »Izkop posmrtnih ostankov iz Macesnove gorice odpira številna vprašanja. Več jih odpira kot zapira,« je dejal vodja komisije Jože Dežman, nova pričevanja in raziskave pa kažejo, da gre za največje morišče Slovencev ob koncu druge svetovne vojne. Našli so okoli 3200 okostij, ki jih bodo začasno prenesli v hrambo v Kočevje.

Oblast je vaščane Movraža pustila na cedilu

Minuli teden se je notranja ministrica Tatjana Bobnar skupaj s predstavniki ministrstva, občine in policije zaradi ilegalnih migrantov prvič mudila v Slovenski Istri. Srečala se je s predstavniki KS Rakitovec in KS Zazid, ki mejita na Hrvaško. Dobesedno ignorirali pa so predstavnike sosednje vasi Movraž, ki je najbolj na udaru, saj tam dnevno tudi do 300 prebežnikov nameščajo na avtobuse. O dogajanju v Movražu je poročala le revija Demokracija, drugi mediji se na številne pozive zaskrbljenih vaščanov niso odzvali. Je pa nato javnost presenetil TV-prispevek v Odmevih (na SLO 1), v katerem so poročali o obisku Bobnarjeve. V prispevku sta od prebivalcev nastopila le predsednika KS Rakitovec in KS Zazid, na izjave Movražanov smo zaman čakali. Zakaj so jih izpustili, ignorirali?

Propad Evrope 3: Evropska unija je tehnokratska diktatura

Glavno oz. največjo težavo Evropske unije (EU) predstavlja njena tehnokracija, ki dobiva vse večjo politično težo in se do držav članic obnaša vse bolj diktatorsko. Prek evropskih tehnokratov se v EU razrašča enoumje. Obstaja presenetljivo veliko podobnosti med tehnokracijo EU in srednjeveško inkvizicijo. V okviru študija mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani so nam povedali, da je EU največji birokratski stroj v zgodovini človeštva. Za vsak člen tedaj aktualne maastrichtske pogodbe o ustanovitvi EU, ki je izredno dolga in zapletena, naj bi v Bruslju imeli vsaj enega strokovnjaka. To je bil še čas pred digitalizacijo, ko je bila velika večina dokumentov v papirnati obliki.

Iranski režim s sankcijami nad vidne evropske poslance

Iran je uvedel sankcije proti nekaterim evropskim poslancem. Med njimi je tudi Milan Zver, ki je odločen kritik nasilnega teheranskega režima. Evropa bi se morala zgledovati po ZDA in uvesti tudi ostre gospodarske sankcije proti iranskemu teokratskemu režimu. Pretekli teden je Iran uvedel sankcije proti osmim institucijam in dvanajstim posameznikom iz Evropske unije. Med njimi je šest poslancev evropskega parlamenta, voditeljev neformalne skupine Prijatelji Irana. Trije poslanci, med njimi Milan Zver, so člani Evropske ljudske stranke (EPP), trije pa Evropskih reformistov in konservativcev (ECR). Gre za povračilno akcijo Teherana zaradi sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla proti enajstim Irancem in štirim iranskim institucijam, med katerimi je tudi »Moralna policija«.

Poljska bo gradila nuklearke s pomočjo Američanov

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je prek svojega profila na Twitterju napovedal, da se bo Poljska pridružila državam, ki imajo svojo lastno jedrsko elektrarno. Načrt predvideva zgraditev dveh elektrarn v tej evropski državi, vsaka pa bi imela po tri jedrske reaktorje. Pri graditvi prve elektrarne bodo Poljaki sodelovali z ameriško vlado in ameriškim podjetjem Westinghouse, ki je specializirano za jedrsko energijo in v svojem obsegu delovanja zagotavlja tako material kot tudi vse druge storitve tega področja. Premier Morawiecki je ob tem izrazil navdušenje nad sodelovanjem s podjetjem Westinghouse in pohvalil njihovo delovanje v preteklosti ter njihovo tehnologijo označil za varno in zanesljivo.

Umor Lole sprožil zahteve po strožji migrantski politiki

Dvanajstletna Lola, ki jo je brutalno umorila migrantka iz Alžirije, je legla k večnemu počitku. Njena smrt je sprožila burne odzive v francoski javnosti. Levičarji pomanjšujejo njen umor, konservativci zahtevajo strožjo migrantsko politiko. Francijo je pred kratkim pretresel grozovit umor dvanajstletne Parižanke Lole Daviet, ki so jo zverinsko spolno zlorabili in posilili alžirski migranti. S tovrstnimi umori in terorističnimi napadi, ki so posledica za migrante preveč dobrodušne in za Francoze hkrati porazne migrantske politike, se Francija sooča že dlje časa.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov ter kolumn Metoda Berleca, Ariana Sajovica, Andreja Sekulovića, Andreje Valič Zver, Janeza Juhanta, Boruta Koruna in Matevža Tomšiča.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine