7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V novi številki revije Demokracija preberite: Vlada zapravlja s pomočjo visokih davčnih prihodkov

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je v državnih blagajnah nabralo kar 8,45 milijarde evrov davčnih prihodkov. To je 438 milijonov evrov več kot v istem obdobju lani in skoraj dve milijardi evrov več kot leta 2014.

 

V petih letih smo v štiri državne javne blagajne plačali skoraj tretjino oziroma 31 odstotkov več davkov in prispevkov. Iz podatkov konsolidirane bilance javnega financiranja je razvidno, da se sestava prihodkov v državnih blagajnah precej spreminja. Čedalje več je davčnih prihodkov. Ob polletju 2014 je bilo teh 86 odstotkov vseh prilivov v vse štiri davčne blagajne (državni proračun, pokojninsko in zdravstveno blagajno ter proračune občin), letos je to že 89 odstotkov.

Rekordni zneski dohodnine

Podatki za letos tudi kažejo, da je država v letošnjem prvem polletju pobrala rekorden znesek dohodnine, ki je osebni davek fizičnih oseb, in to kljub temu, da regres za letni dopust letos ni bil obdavčen. Na povečano dohodnino pa sta vplivala tudi dvig minimalne plače ter neusklajenost davčnih in drugih predpisov, povezanih z osebnimi prejemki. Na povečanje davčnih prihodkov iz dohodnine vplivajo tudi razmere na trgu dela, ki se izboljšujejo. Več zaposlenih pomeni več prihodkov iz dohodnine v državni proračun. Vse to so analizirali v poslovnem dnevniku Finance in ugotovili, da več kot 90 odstotkov odmerjene in vplačane dohodnine pomeni obdavčitev dohodkov iz rednega dela. V petih letih, od junija 2014 do junija 2019, pa se je ta vir državnega prihodka okrepil za kar 27 odstotkov.
Z rastjo zaposlenosti in plač se povečujejo tudi prilivi v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Vseh pobranih prispevkov je bilo ob polletju 3,4 milijarde evrov, so ugotovili v Financah, kar je skoraj četrt milijarde evrov več kot v prvem polletju 2018 in 839 milijonov oziroma 32 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih leta 2014.

Visoki zneski davka iz dobička podjetij

Slovenska podjetja so lani poslovala z dobičkom. Ta je bil največji doslej. Razlog za to je visoka gospodarska rast, v največji meri spodbujena z visokim izvozom. Podjetja od dobička plačujejo davek. Do konca aprila pa so morali poravnati tudi razliko med medletnimi vplačili akontacij davka in obračunanim davkom po bilancah za leto 2018.

(Več v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine