10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V novi številki revije Demokracija preberite: Neznosna lahkost sojenja

Vse večkrat je slišati obtožbe, da je naše sodstvo zaznamovano s korupcijo, zato je nizka stopnja zaupanja nekaj povsem normalnega. Tako se ne smemo čuditi, da smo se na lestvici OECD znašli blizu dna, med Italijo in Latvijo, slabši pa smo denimo od Mehike, Južne Afrike in Rusije.

Zadnja raziskava Evropske organizacije za sodelovanje in razvoj (OECD) kaže, da je zaupanje državljanov v slovensko sodstvo zelo nizko. Sodstvu tako zaupa le okoli 30 odstotkov ljudi, in medtem ko se je v večini držav zaupanje od leta 2007 povečalo, pri nas ostaja nespremenjeno. Vse večkrat je slišati obtožbe, da je naše sodstvo zaznamovano s korupcijo, zato je nizka stopnja zaupanja nekaj povsem normalnega. Tako se ne smemo čuditi, da smo se na lestvici OECD znašli blizu dna, med Italijo in Latvijo, slabši pa smo denimo od Mehike, Južne Afrike in Rusije.

(…)

Zagovorniki jugoslovanskega sodstva

O zagovornikih nekdanjega jugoslovanskega sodstva pa ne gre izgubljati besed. Tako odvetnik Emil Zakonjšek kot vrhovna sodnica Nina Betetto in vrhovni tožilec Hinko Jenull pritrjujejo, da slovenskega in jugoslovanskega sodstva ne moremo primerjati z drugimi totalitarnimi državami. Vsi trije so v bran jemali nekdanjo predsednico sodišča v Jugoslaviji, o kateri je Zobec dejal, da je bila članica Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Vemo pa, kdo je bil njihov zadnji šef: Milan Kučan, ki se je čez noč prelevil v največjega demokrata. Zato se tudi ne čudimo izjavi Betettove, da na okrogli mizi ne bo razpravljala o nekdanjem totalitarnem režimu, saj je bila po njenem mnenju lustracija v drugih državah napaka. Da bi kar menjavali sodnike ob prehodu iz totalitarnega režima v demokratičnega, tega ne zagovarja. Prav tako Betettova ne zagovarja individualne odgovornosti sodnikov. »Država je odgovorna. Razen če se ji dokaže naklep.« Da Jenull ne pozna (ne)pristranskosti sodnikov, ampak obstajajo le njihove strokovne napake, se ne čudimo, saj brani strokovnost sodišč v komunistični Jugoslaviji. Ali kot se je hvalil nekdanji sodnik, zdaj pa odvetnik Savo Pečenko, ki je sedel med poslušalci okrogle mize: »Na vojaških sodiščih so bili sodniki visoko strokovni.« Se še čudite, zakaj se lahko v Sloveniji dogajajo primeri Patria, Novič, Kangler …?

(Več v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine