5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V novi številki revije Demokracija preberite: Kako koalicija nagaja športnim strelcem

O noveli zakona o orožju smo se pogovarjali s 43-letnim Mariborčanom Bojanom Selkom, članom Strelskega kluba ProArmis iz Maribora, ki šteje okoli 150 članov. Selko na športnih tekmovanjih strelja s klasično pištolo 1911, kalibra 45 acp.

 

V 5-letni strelski karieri je Selko dosegel nekaj odmevnih dosežkov tako v Sloveniji kot v tujini. V letu 2018 je postal slovenski državni prvak na tekmovanju, ki ga organizira Slovenska zveza za dinamično streljanje (SZDS), prav tako je bil v tem letu državni prvak v tekmovanju po IASC – International Action Shooting Confederation.

Selko pa Slovenijo – kot rečeno – uspešno predstavlja tudi zunaj domačih meja. Tako je letos postal zmagovalec na odprtem strelskem prvenstvu Italije, zmagal na mednarodnem tekmovanju na Floridi, na svetovnem prvenstvu pa je bil v močni konkurenci osmi.

Škodljiva Poklukarjeva novela zakona o orožju

Zato je novela zakona o orožju, ki so jo pripravili na MNZ in na MIZŠ, z vidika onemogočanja slovenskih športnih strelcev na mednarodnih tekmovanjih v tujini povsem nerazumljiva in škodljiva. Ta zakon ima sicer več resnih sistemskih napak, najbolj škodljive za slovenski šport pa so tiste v 17., 27. in 46. členu.
Spomnimo. Vlada je konec oktobra v DZ poslala predlog novele zakona o orožju. Ta med drugim ureja spremembe kategorizacije orožja in določa obveznost upravnih enot, da za imetnike orožnih listin po uradni dolžnosti preverijo izpolnjevanje določenih pogojev, kot sta zadržek javnega reda in zanesljivost, vsakih pet let. Predlog novele natančneje določa tudi pogoje za hrambo orožja in podaljšuje čas hrambe podatkov evidenc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine