7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V novi številki revije Demokracija preberite: Gospodinjstva v velikih težavah pri plačevanju položnic

Marjan Šarec se hvali, da je vlada pod njegovim vodenjem v letu 2018 pobrala največ davka doslej. Ob tem ni čudno, da državljanom zmanjkuje denarja za plačilo položnic, težave pri pravočasnem plačevanju ima že vsako osmo slovensko gospodinjstvo.

 

Finančna uprava RS je lani pobrala za skoraj milijardo evrov več davkov kot leto pred tem, predsednik vlade Marjan Šarec pa si to šteje kot velik uspeh. Letos nameravajo dacarji pobrati še več davkov, tudi z inšpekcijami.

Po prvih podatkih je Finančna uprava RS (Furs) lani pobrala 17,57 milijarde evrov davkov in prispevkov, kar je dobrih 954 milijonov evrov več kot v letu 2018, v odstotkih je bilo lani pobranih za 5,7 odstotka davkov več. S tem so presegli tudi svoje načrte, po katerih naj bi v letu 2019 pobrali 3,9 odstotka več davkov kot leto pred tem. Še zanimivejši pa so podatki, da so na Fursu lani glede na leto 2014 pobrali za kar 3,95 milijarde evrov več davkov. Povečanje je torej 29-odstotno. Za leto 2020 imajo še restriktivnejše načrte.

Za davke mora biti, za položnice zmanjkuje

Tako se ne čudimo, da Furs izterja vsak cent od posameznikov, fizičnih oseb in podjetij, pri tem pa očitno nima enotnih meril. Še vedno namreč obstajajo posamezniki in podjetja, pri katerih Furs pri izterjavi davkov ni tako vztrajen, če omenimo samo družino Janković. Podobnih jankovićev je v Sloveniji še veliko.
Od navadnih državljanov država izterja vsak evro in celo cent. Pri tem stroški dolga izredno naraščajo. K temu je treba prišteti še stroške bank, ki jih imetnikom bančnih računov zaračunavajo pri izvršilnih postopkih. O tem je na družbenih omrežjih veliko dokazov in pričevanj.
Posamezniki in gospodinjstva morajo tako prostovoljno ali neprostovoljno pod izvršbo in z represivnimi metodami plačevati davke in prispevke, ki so v Sloveniji nenormalno visoki. Ob tem jim zmanjkuje denarja za pokrivanje drugih potreb.

(Celoten članek si preberite v n

Zadnje novice

Sorodne vsebine