13.3 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

V novi številki revije Demokracija: Marijino vnebovzetje 2022 in Cerkev na Slovenskem; Vladno-medijska incestna povezava; Zaostajanje pri pripravah na jesen; Intervjuja: Dr. Andrej Fink in dr. Rafael Mihalič

Piše: P. J.

V novi številki revije Demokracija pišemo o Marijinem vnebovzetju in slovenski Cerkvi, ki je pred novimi težkimi izzivi. Opozarjamo na medijsko-politični incest, ki ga predstavlja spletni portal Necenzurirano. Novinarje slednjega, je predsednik vlade in Gibanja svobode Robert Golob, za blatenje Janeza Janše in SDS, nagradil z novimi službami. Objavljamo intervjuja s prof. dr. Andrejem Finkom, ki je komentiral mednarodno dogajanje in prof. dr. Rafaelom Mihaličem, ki je kritičen do evropskega zelenega prehoda, ki povečuje cene energentov. Z Demokracijo boste vedeli več!

Marijino vnebovzetje 2022: Cerkev na Slovenskem na pragu velikih izzivov

Za nami je letošnji praznik Marijinega vnebovzetja. Čeprav se največji Marijin praznik praznuje v času poletnih počitnic, je deležen velike pozornosti. Tudi medijske. Predvsem zaradi nagovorov slovenskih škofov.

V času, ko je ljubljansko nadškofijo še vodil sedanji kardinal Franc Rode, so njegovi nagovori na Brezjah na ta praznik dvigovali temperaturo med levičarskimi medijskimi guruji. Z njegovim odhodom v Rim leta 2004 je medijsko zanimanje za veliki šmaren nekoliko uplahnilo. Ne glede na to pa je tudi letošnji praznik prinesel v javnost kar nekaj zanimivih sporočil, ki morda med vrsticami namigujejo tudi na stanje znotraj Cerkve.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Razgaljena vladno-medijska incestna povezava

Zgodilo se je namreč to, da je premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob neposredno potrdil, da so novinarji portala Necenzurirano ne samo medijsko krilo njegove stranke in tudi vlade, ki jo vodi, ampak tudi njegova osebna novinarska pretorijanska garda…

Tako smo lahko na Twitterju brali zapis novinarja in urednika Bojana Požarja, ki je opozarjal, da so »necenzurirani čez noč prevzeli vse ključne informacijske točke v državi«. Zdaj je že vsem jasno, da gre za eno najbizarnejših zgodb o incestni povezavi med mediji in Golobovo vlado, za dokončen prevzem medijev pa so žrtvovali celo sam spletni portal Necenzurirano.si.

Intervjuja: Intervjuja: dr. Andrej Fink in dr. Rafael Mihalič

O mednarodnem dogajanju, ki ga v zadnjem času zaznamuje vojna v Ukrajini, smo se pogovarjali s prof. dr. Andrejem Finkom, ki je pravnik za področje teorije o državi, ustavnega in mednarodnega prava ter mednarodnih odnosov. Na zasebni Katoliški univerzi v Buenos Airesu je 35 let, tudi kot redni profesor, poučeval mednarodno javno pravo, mednarodne odnose in zgodovino mednarodnih odnosov, danes pa je predavatelj na Katoliškem inštitutu – Fakulteti za pravo in poslovne vede v Ljubljani.

Dr. Rafael Mihalič je bil dolga leta predstojnik katedre za elektroenergetske sisteme in naprave na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. V preteklosti je na tem področju deloval tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, mi pa smo se z njim pogovarjali o njegovih dolgoletnih izkušnjah, zablodah o »brezogljični družbi«, takšnih in drugačnih možnih rešitvah energetske krize in o drugih perečih vprašanjih.

Vladino zaostajanje pri pripravah na jesen

Vlada Roberta Goloba zamuja pri pripravah ukrepov za jesen, ki bo za marsikoga trenutek resnice. Zamujajo pri pripravah na novi val epidemije novega koronavirusa, ukrepih za soočanje z draginjo in posledično visoko inflacijo …

Zamujajo tudi z urejanjem dolgotrajne oskrbe starejših in področja urgentne medicinske pomoči, zmanjševanja čakalnih vrst v zdravstvu pa tudi oskrbe z energenti, če naštejemo le nekatere od najpomembnejših področij. Za to vlado se zdi, da so predsednik in ministri ter ministrice več na dopustu kot v vladnih pisarnah.

Edino, s čimer hitijo, je ugajanje nevladnim organizacijam z Metelkove 6 v Ljubljani, hitijo z odstranjevanjem ograje na slovenski južni meji za nemoten prehod nezakonitih migrantov, izničenjem zakonskih rešitev iz časa vlade Janeza Janše in novim davkom za potrebe polnjenja državne blagajne.

Kolumna: Pomen civilne družbe (za zmago na volitvah)

Dandanes se v Sloveniji civilno družbo povezuje skoraj izključno z levim delom politike in z levičarskimi ideološkimi tokovi. Na levici zadovoljno razlagajo, kako da je civilna družba uspela mobilizirati državljane in jih prepričati, da na volitvah odslovijo ‘nazadnjaško’ vlado in utrejo pot na oblast ‘naprednim’ silam. Na desnici pa se hudujejo, kako so razne levičarske nevladne organizacije, financirane z denarjem davkoplačevalcev, s kampanjo neupravičenega obtoževanja uspešne Janševe vlade zopet pomagale vrniti na oblast politično opcijo, s katero so tesno povezane.

Eni in drugi torej pripisujejo civilni družbi velik pomen (čeprav njeno vlogo v praksi različno vrednotijo). Zdi pa se, kot da je le-ta politično in nazorsko povsem enobarvna. Da je na desnici sploh ni. Ali vsaj v javnosti (tj. v medijih) ni prisotna oz. so tiste organizacije, ki podpirajo desne stranke in zagovarjajo konservativne ideje, tam komaj opazne. Tudi zaradi tega je levi pol slovenske politike v precejšnji prednosti.

Vendar ni bilo vedno tako. Spomnimo se, kako je intenziven civilnodružbeni angažma številnih posameznikov in skupin utrl pot zmagi desnosredinske koalicije DEMOS na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 in posledično uspešni izvedbi osamosvojitvenega projekta. Ali pa kasneje, ko je ustanovitev Zbora za republiko pomenila poenotenje sil desno od sredine, kar je pomembno prispevalo k zmagi t. i. ‘strank slovenske pomladi’ na volitvah leta 2004 in formiranju prve Janševe vlade.

V Veliki Britaniji med nezakonitimi migranti porast Albancev

Združeno kraljestvo se sooča z migrantsko krizo pri Rokavskem prelivu. Zadnje čase je med nezakonitimi migranti opaziti vse več Albancev. Mnogi migranti trdijo, da so žrtve trgovine z ljudmi, da bi se izognili deportaciji.

Združeno kraljestvo se navkljub temu, da je leta 2020 izstopilo iz Evropske unije, še vedno sooča z visoko stopnjo zakonitih in predvsem nezakonitih migracij. Danes se slednje stopnjujejo, migranti iz tretjega sveta pa nezakonito prihajajo predvsem preko Francije, čez Rokavski preliv, na obale nekdanjega imperija. V Združenem kraljestvu, ki je imelo kot imperij več kolonij, so se migracije začele stopnjevati že v drugi polovici prejšnjega stoletja. V naslednjih desetletjih so spremenile demografsko sliko otoka do te mere, da so Angleži postali manjšina v svoji prestolnici Londonu, podobno pa se dogaja tudi v drugih mestih, kjer svoj način življenja vse bolj uveljavljajo muslimanski migranti. Vrstijo se tudi zločini, posilstva in spori, ki jih povzročajo prišleki. Če so Britanci upali, da se bodo z izstopom iz Evropske unije stvari na tem področju spremenile, so se očitno ušteli, saj se velika demografska zamenjava na otoku nadaljuje. Velika Britanija je tako iz leta v leto vse bolj preplavljena z migranti.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn! 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine