-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Lomastijo po državnih podjetjih! Dr. Anže Logar je zmagovalec prvega kroga! Zgrešena energetska politika Golobove vlade! Reportaža: V zaledju Kopra smo naleteli na veliko skupino nezakonitih migrantov! Intervjuja: dr. Davorin Kračun in mag. Dejan Kaloh

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija razgaljamo sedmerico, ki lomasti po državnih podjetjih in obvladujejo milijarde evrov. Podrobno pišemo o rezultatih prvega kroga predsedniških volitev. V drugem krogu se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Šlo bo za spopad  vrednot slovenske osamosvojitve in vrednot davčnih oaz. Objavljamo reportažo z zaledja Kopra, kjer smo naleteli na veliko skupino nezakonitih migrantov ter intervjuja s predsednikom Fiskalnega sveta dr. Davorinom Kračunom in kandidatom za župana Mestne občine Maribor Dejanom Kalohom. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

Politično kadrovanje vlade Roberta Goloba po državnih podjetjih, katerih premoženje je vredno več kot 10 milijard evrov, se je neverjetno razmahnilo. Izvajajo pravi kadrovski cunami, kakršnega doslej v Sloveniji ne pomnimo.

Vodi ga Robert Golob, ki na nekaterih področjih ne spusti zraven nikogar niti iz koalicijskih strank, tesno pa sodeluje s sedmerico »veličastnih«, kakor je nedavno na svojem portalu zapisal novinar in urednik Bojan Požar.

Slednji navaja, da se direktorji državnih podjetij Goloba celo bojijo, saj je izredno grob in hkrati precej manj svetovljanski, kot si morda kdo predstavlja. Vse kadrovske menjave oz. dogovori se dogajajo v poznih popoldanskih urah ali ponoči.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 Dr. Anže Logar je Slovenijo obarval rumeno

 Anže Logar se je v odzivu na uvrstitev v drugi krog vsem volivcem zahvalil za glasove. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih. Drugi krog predsedniških volitev bo 13. novembra. V prvem je Anžeta Logarja podprlo 33,96 odstotka volivcev, Natašo Pirc Musar pa 26,86 odstotka, kažejo neuradni izidi. Na tretje mesto se je uvrstil Milan Brglez (15,40 odstotka), sledili pa so Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,96 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka). Volilna udeležba je bila 51,07-odstotna.

Levičarska režimska rekonkvista v medijih

Tranzicijska levica zelo rada predava o spoštovanju medijske svobode, a le dokler ji to ustreza oziroma je v njenem interesu. V praksi to deluje precej drugače: če medija ne morejo prevzeti, ga skušajo enostavno ukiniti oziroma zlomiti. Po zgledu Vladimirja Putina torej. V času prejšnje vlade so stranke tranzicijske levice tudi v evropskih institucijah bíle plat zvona zaradi domnevnega nasilja Janševe vlade nad medijsko svobodo, češ vlada hoče finančno zlomiti STA, RTV, »neodvisni« portal Necenzurirano itd. Vendar se je vedelo, da gre tudi tokrat za sprenevedanje brez primere, saj je bila težava STA s financiranjem hitro rešena, ko je vodenje ustanove prevzel nov direktor.

Zgrešena energetska politika Golobove vlade

Danes smo priča kolapsu energetske pismenosti in razumevanja temeljnih vprašanj trga. Vsem je jasno, da naš evro v denarnici ne seže več tako daleč kot še pred kratkim. In kot kaže, bo samo slabše. Čeprav se predsednik vlade hvali, da so zneski na položnicah za elektriko septembra celo nižji, kot so bili avgusta, ker je vlada julija določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, je bil to poseg na trg, ki ne bo dolgo zdržal. Vprašanje je, koliko časa bodo pri teh cenah vzdržali dobavitelji in proizvajalci električne energije, kajti cena je po podatkih evropskega portala EUEnergy med najvišjimi v Evropi.

Prebivalci Movraža zaradi migrantov že na robu obupa

Movraž je slikovita in spokojna vasica na robu slovenskega ozemlja v zaledju Kopra. A zadnji mesec tam ni več miru, saj se vsak dan skozi vas vijejo vrste nezakonitih migrantov, ki jih policija zajame ob meji s Hrvaško in jih nato z avtobusi odpelje v azilne centre. »Dokler jih je bilo tu pa tam srečati nekaj ali manjšo skupinico, ki se je potihoma premikala skozi vas do poti proti italijanski meji, smo razumeli, smo potrpeli, četudi polni strahu. A sedaj je postalo tu neznosno. Vsako jutro in zvečer jih gre policija s svojimi vozili iskat nekaj kilometrov iz vasi, na mejni prehod Rakitovec, jih v središču vasi odloži, nato jih namesti v avtobuse in odpelje. To se dogaja že dober mesec in postaja zares nevzdržno,« nam zelo razburjena pripoveduje prebivalka, gospa D. H., ki ne želi biti imenovana. Nekajkrat je poklicala tudi druge medije, denimo PopTV, a so jo zavrnili, češ, ali misli, da bo migrantov manj, če pridejo in naredijo prispevek.

Intervjuja: dr. Davorin Kračun in mag. Dejan Kaloh

Prof. dr. Davorin Kračun je predsednik Fiskalnega sveta, neodvisnega in samostojnega državnega organa, ki nadzira vodenje javnofinančne politike. Njegova osnova naloga je spremljanje spoštovanja fiskalnega pravila, srednjeročno uravnoteženih prihodkov in odhodkov brez zadolževanja ter izvajanje predpisov EU, ki urejajo ekonomsko upravljanje v državah članicah EU. Pogovarjali smo se tudi s poslancem in kandidatom Slovenske demokratske stranke za župana Mestne občine Maribor mag. Dejanom Kalohom. Ima velike načrte za prihodnji uspešni razvoj drugega največjega slovenskega mesta.

Kako so Italijani s fašizmom uničevali slovenstvo

Ko so leta 1922 prišli v Italiji na oblast Mussolinijevi fašisti, so le radikalizirali protislovensko politiko do Slovencev. Italijanski oblastniki so že prej več desetletij raznarodovali Slovence v Beneški Sloveniji, po letu 1918 pa še drugje. Leta 1915 so s pomočjo Angležev genocidno napadli Slovenijo. Leta 1915, ne pa samo leta 1941, kot so prepričani levičarji. Ko pišemo o (italijanskem) fašizmu, ne moremo mimo Angležev. Ti imajo veliko zaslugo, da se je porodil iz situacije po prvi svetovni vojni. Kot imajo veliko »zaslugo«, da smo Slovenci strahotno nastradali med obema svetovnima vojnama.

Rekordno nizki podpori sledil rekordno kratek mandat

V Združenem kraljestvu je po le 45 dneh odstopila premierka Liz Truss. Položaj zapušča v razbitinah, saj bo svojemu nasledniku ob katastrofalnem gospodarstvu zapustila tudi katastrofalne rezultate javnomnenjskih anket. Čeprav se njen priimek v angleškem jeziku sliši podobno kot beseda zaupanje (trust) je Trussova ekspresno izgubila zaupanje in podporo tako širše javnosti kot tudi znotraj lastne stranke in se po le petinštiridesetih dneh na oblasti poslovila od desetke na Downing Streetu. Septembra je Trussova na funkciji ministrskega predsednika končno zamenjala Borisa Johnsona, ki je zaradi vala škandalov in neuspehov še pred poletnimi počitnicami napovedal svoj odstop, a kot se je izkazalo, temu izzivu ni bila kos.

V Ukrajini razpada mit o superiorni ruski vojski

Ukrajinska ofenziva v okolici Hersona počasi lomi rusko fronto. Deset tisoče ruskih rezervistov pred mobilizacijo pobegnilo v tujino. Mobiliziranci, predvsem neruske narodnosti, igrajo vlogo topovske hrane. Še celo ruski državni mediji začenjajo dvomiti o uspehu invazije. V Ukrajini je v zadnjih dveh mesecih ukrajinska vojska v ofenzivi. Operacije potekajo tako na vhodu države, v regijah Lugansk in Doneck, prav tako pa tudi na jugu v regiji Herson. Herson ima poleg strateškega položaja, obvladuje namreč izliv reke Dnipro, tudi veliko prestižno vrednost, je namreč prvo veliko mesto, ki so ga ruski agresorji zasedli februarja v začetku invazije.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov ter kolumn Metoda Berleca, Lucije Kavčič, Petre Janše, Aleksandra Ranta, Staneta Grande, Edvarda Kadiča, Keitha Milesa, Michael P. Tremoglie-a, Petra Marka Taseja in Matevža Tomšiča.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine