14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V novi številki revije Demokracija: Leto škandalov Marjana Šarca; najbolj sočne izjave premierja Marjana Šarca v letošnjem letu

Leto 2019 se je tako rekoč izteklo. Zato je nastopil čas za pogled v dogajanje med letom, še zlasti v povezavi z vsemi škandali, v katere je (bil) vpleten premier Marjan Šarec. In teh ni malo.

O aferah Marjana Šarca smo letos že nekaj napisali, a to je bilo bolj za pokušino – ko smo namreč pregledovali kroniko letošnjega leta, se nismo mogli načuditi, kako so se afere in škandali kar vrstili. Vrh tega pa je Marjan Šarec večkrat poskrbel tudi za izjave (t. i. šarcizme), ki so se vpisale v zgodovino. Najbolj je odmevala tista o skakanju v prazen bazen.

Napad na oglaševalce

Človek se lahko vpraša, kje naj sploh začne – ali po kronološkem ali tematskem redu. No, nekaj je jasno: pred lanskim božičem se je izteklo sto dni vlade Marjana Šarca, ko naj bi vlado nekako »pustili pri miru«, da se aklimatizira. Prav v tistem času so že odmevale škandalozne grožnje Marjana Šarca vsem podjetjem (zlasti velikim), ki bi si upala oglaševati v opozicijskih medijih. Potem ko je takšne grožnje najprej izrekal razvpiti Domen Savič s svojimi somišljeniki, je pobudo prevzel kar predsednik vlade. Izkazalo se je, da je bila to očitno posledica ukaza iz ozadja, saj je vrhovni šef političnega podzemlja Milan Kučan s svojimi javnimi govori večkrat namignil, da je treba »sovražni govor« strogo omejiti. Zato ne preseneča, da je v letu 2019 prišel na dan predlog nove medijske zakonodaje s škandaloznimi določbami – država bi uvedla nekakšne inšpektorje, ki bi skrbeli za cenzuro v medijih. Predlog je bil deležen ostrih kritik, prorežimsko usmerjeni intelektualci pa so mu glasno ploskali. Tako kot so ploskali izjavam in dejanjem, s katerimi je premier iz države izganjal uspešne podjetnike in jim grozil, da jim bo zagrenil posel.

Zagotovo pa je imel Šarec tudi osebne razloge za omejevanje medijske svobode in svobode izražanja nasploh – njegova zadnja velika afera, ki močno ogroža njegovo politično kariero, se namreč nanaša na nezakonito zaposlitev »lepe Nataše« v Sovi. Na dan namreč prihajajo nove in nove podrobnosti, ki razkrivajo škandalozno vlogo tako vodstva Sove kot predsednika vlade. Nič čudnega torej, da se na parlamentarno komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami (KNOVS) ves čas vrstijo pritiski – tudi Simone Drenik, ki jo poročilo KNOVS bremeni v zvezi z arbitražo. No, nekateri mediji so prav ta mesec poročali, da bo Drenikova s prvim januarjem 2020 začela z delom v novi službi, v uradu varuha človekovih pravic.

(…)

Najbolj sočne izjave premierja Marjana Šarca v letošnjem letu

“Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, prišel pa ni nikamor.”
(Kongres LMŠ v Trbovljah, april)

“Ne bomo se zdaj mi učili voziti po levi, ampak je stvar na Otoku, da se končno odločijo.”
(Komentar brexita, maj)

“Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ. Kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč Vlada Republike Slovenije in v Evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije.”
(Ob imenovanju slovenskega evropskega komisarja, julij)

“Treba se je nehati spraševati, ali je voda v bazenu in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti. Če imaš končni cilj in če imaš svojo pot, se ne oziraj na vsakega psa, ki laja nate.”
(Shod LMŠ v Volčjem potoku, avgust)

“Danes smo skupaj z vodstvom elektrarne ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država. Imamo jedrsko elektrarno, ki nam proizvede znaten del naše električne energije. /…/Če ne bomo želeli vetrnih, termoelektrarn, če ne bomo želeli tudi drugih virov termoelektrarn, potem bomo kmalu ugotovili, da nimamo te energije od kje dobiti. Zato je pomembno in ta vlada si bo prizadevala za to, da Slovenija ohrani kolikor toliko veliko energetsko neodvisnost. To je danes tudi naša skupna ugotovitev.”
(Ob obisku jedrske elektrarne Krško, avgust)

“Tisti, ki so nekoč bili v nekih strankah in jih zavozili, danes bi se pa spet na plečih kmeta, ministrov in predsednika vlade povzpenjali nazaj v slovensko politiko.”
(O shodu kmetov in kritikah Marjana Podobnika, avgust)

“Veste, to je tako kot pri cvrtju krofov – ne smeš ves čas odpirati vrat in ne smeš spustiti nikogar v kuhinjo, sicer ne uspejo.”
(O “sporu” z Levico, oktober)

“Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik, niti z njo nimam nobenega razmerja. Prav tako pa nisem izvajal nobenih pritiskov glede zaposlitve.”
(O aferi z lepo Natašo, november)

“Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade.”
(Na koalicijskem vrhu, november)

“Na dolgi rok smo vsi mrtvi.”
(Komentar na trditev Janeza Janše, da ta vlada ne bo dolgo zdržala, december)

Zadnje novice

Sorodne vsebine