8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V novi številki revije Demokracija: Evropa in Slovenija na robu novega pekla

Naš anonimni vir iz azilnih domov in sprejemnih centrov opozarja, da so tamkajšnje razmere že zdaj kaotične in da praktično vsak dan prihaja do izgredov. Povrh vsega pa je Slovenija povsem nepripravljena na zelo verjeten naval migrantov, ki ga napoveduje Erdogan.

 

Varnostne službe po Evropi za to jesen napovedujejo nov množični vdor muslimanskih migrantov v Evropo, kar je tudi posledica političnega zaostrovanja med Turčijo in EU. Naš vir opozarja, da so v azilnih domovih razmere že zdaj nevarne in kaotične. Nas torej čaka katastrofa?

Vsakodnevni izgredi in droge

Prejšnji teden je v uredništvo poklical naš vir iz azilnih domov in sprejemnih centrov na območju Ljubljane (Kotnikova, Vič, Logatec). Povedal nam je, da so razmere na vseh treh lokacijah čedalje bolj problematične. Pred nekaj meseci so celo režimski mediji poročali o izgredih v azilnem domu na Viču, zdaj pa so pretepi postali vsakodnevna praksa, saj se nasilnost migrantov povečuje, veliko pa k temu pripomorejo tudi prepovedane droge, ki jih migranti prinesejo s seboj. Podatkov o tem, za katere droge gre, nismo dobili, smo pa od nekega drugega vira dobili obvestilo, da so pred dvema tednoma na ljubljanski urgenci sprejeli migranta, ki je očitno vzel prevelik odmerek. Kakorkoli že, od obljubljenih »jedrskih fizikov«, ki so jih napovedovali evropski načrtovalci migracij, je ostal samo še razpočeni milni mehurček, saj so tudi varnostniki povedali, da so v azilnih domovih večinoma mlajši moški, ki se obnašajo kot drhal. Prišlo je že do uporabe nožev in drugih vrst hladnega orožja, večkrat kličejo na pomoč policijo. Večkrat pa se migranti sprejo tudi med seboj, kolateralna škoda pa so največkrat varnostniki, ki ne smejo imeti orožja, pač pa le zaščitna sredstva. Med azilanti naj bi bilo celo nekaj takšnih, ki so psihično bolni in naj bi predstavljali nevarnost za okolico, eden od njih naj bi bil poskušal umoriti varnostnika. Režimski mediji navadno takšne dogodke zamolčijo ali poročajo izkrivljeno. Tako so denimo poročali, da je glavni problem azilnih domov v tem, da se varnostniki menda ukvarjajo s tihotapljenjem migrantov. So pa očitno tudi na režimski spletni strani MMC RTVS opazili, da dom na Viču »poka po šivih«.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine