13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Vlada z novim strateškim svetom podpira ovaduštvo; Koliko je sploh še Slovencev v lastni državi?; Udbovsko zalezovanje Jožeta Pučnika; intervjuja: Jože Tanko in Simona Purkat

Piše: G. B. 

V novi številki Demokracije tokrat izpostavljamo nov politikantski vzpon Nike Kovač, ki jo je Robert Golob postavil na čelo inkvizicijskega organa za pregon sovražnega govora. Pišemo o tem, kako število Slovencev v naši državi pada, narašča pa število tujerodnih državljank in državljanov. Razkrivamo nove podatke o Golobovih balkanskih poslih z Gen-I ter objavljamo številne umazane podrobnosti iz časov, ko je Udba zasledovala Jožeta Pučnika, kar je v svoji najnovejši knjigi razgalil publicist Igor Omerza. Pišemo tudi o tem, kako nas želi Golobova vlada priviti z novimi davki, ter o novem protestu kmetov v Klečah, ki branijo svojo zemljo. Tokrat so prišli s traktorji.

V petek, 17. marca, je Golobova vlada potegnila eno najbolj bizarnih potez doslej. Na ustanovni seji se je namreč sešel nekakšen vladni strateški svet, ki naj bi preganjal sovražni govor. Za njegovo vodenje je premier Robert Golob povabil kar »sveže napadeno« Niko Kovač. Namen strateškega sveta je ugotavljati sovražni govor, da ga bo mogoče preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, je tistega dne presodil premier Robert Golob. Kot je napovedal, bodo v omenjenem strateškem svetu sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki, ki jih je Golob povabil osebno. To pomeni, da si je premier zgradil nekakšen osebni klub, ki bo imel javna pooblastila in bo lahko deloval kot nekakšen inkvizicijski organ.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

V novi Demokraciji lahko še preberete:

Koliko je sploh še Slovencev v lastni državi?

Ob upoštevanju uradno dostopnih evidenc (podeljena državljanstva po osamosvojitvi in zdaj veljavna dovoljenja za prebivanje) je delež Slovencev v lastni državi že manjši od 80 odstotkov.  Če pa upoštevamo še drugo in tretjo generacijo tujerodnih (rojeni v Sloveniji, a s tujerodnimi koreninami), ta delež pade pod 65 odstotkov. Nekateri menijo, da je to pretiravanje, drugi, da je ta ocena zelo konservativna in da je delež avtohtonih prebivalcev v Sloveniji še manjši. Natančne številke seveda ni. Tudi zato, ker se pri popisu prebivalstva ni treba več narodnostno opredeliti. Zadnji tak popis je bil leta 2002 in že takrat je bil delež narodnostno tujih prebivalcev 17-odstoten. Golobova vlada bo raznarodovanje in multikulturalizacijo Slovenije s spremembami zakonodaje še pospešila. »Naš namen je, da z različnimi zakonskimi rešitvami, s strateškimi dokumenti in z ukrepi naredimo slovensko družbo odprto in bolj vključujočo,« so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Intervjuja: Jože Tanko in Simona Purkat

»V poslovniku ni nobenih namigov, kaj šele določb, ki bi dale predsednici državnega zbora kakršnokoli pravico do zavračanja poslanskih vprašanj. Zavračanje razumem kot kršitev poslovnika in pravnega reda, in ko to počne tisti, ki ga glede spoštovanja poslovnika obvezuje izrecna poslovniška določba, potem to pomeni, da načrtno ruši pravni red in pravno državo za onemogočanje opozicije,« je v intervjuju za Demokracijo povedal dolgoletni poslanec SDS Jože Tanko, ki ne pomni tako arogantnega odnosa oblasti. Nedavno izvoljena predsednica Slovenske demokratske mladine Simona Purkat pa verjame, da bo na Trgu republike kmalu odmeval tudi glas mladih. »Skoraj vso zgodovino samostojne Slovenije so nam vladale leve stranke, ki so mlade zapostavljale. Sicer se rade kitijo s tem, kako so napredne, socialne in kako jim je mar za mlade – a kaj so do tega trenutka za nas sploh naredile? Mlade so potiskali v neperspektivne študije, zaradi katerih so mnogi vstopili in še vstopajo na trg delovne sile s poklici, ki jih ne potrebujemo,« je dejala v intervjuju.

Udbovsko zalezovanje Jožeta Pučnika

Na nedavnem Pučnikovem simpoziju v Slovenski Bistrici je bila premierno predstavljena knjiga raziskovalca udbovskih arhivov in pisatelja Igorja Omerze Velikani slovenske osamosvojitve in Udba s podnaslovom Jože Pučnik – Psevdomarksist. To je že tretja knjiga v seriji pisateljevih knjig o tajnem zalezovanju in preganjanju »velikanov«, ključnih ne samo za evolucijo ideje o slovenski državnosti, ampak tudi za njeno operativno vzpostavitev. Pred Pučnikom sta izšli knjigi o udbovskem zalezovanju Cirila Žebota in Franceta Bučarja. Naslednja v tej seriji bo, tako obljublja Omerza, knjiga o zamejskem osamosvojitelju Francu Jezi (kodno Separatist) in Udbi. V knjigi, ki razgrinja tajno zalezovanje Jožeta Pučnika, najdemo podatke in vsebine o tem, kdaj in koliko je naša tajna politična policija poročala slovenskemu komunističnemu vrhu o družbenem angažmaju Pučnika, o njegovih stikih, zasebnih razmišljanjih, zaporskem razmišljanju, kaj je počenjal v zdomstvu itd.

Vlada nas želi na novo finančno priviti!

Vladajoča koalicija napoveduje spremembo davčnega sistema in brutalne davke, dodatno želijo letno zbrati od 1,5 do 2 milijardi evrov več davkov. Predsednik vlade Robert Golob je po zadnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju dejal, naj bi šle spremembe v smeri večje obremenitve premoženja in manjše obremenitve dela. Manjša obremenitev dela je sicer malo verjetna. Spomnimo. Golobova vlada je kmalu po nastopu planila prav po slednjem. Razveljavila je spremembe dohodnine, po kateri so bile neto plače višje, kar je sprejela prejšnja, Janševa, vlada. Golobovi so nato spremenili tudi obdavčitev kmetov, ki zemljo obdelujejo na teže dostopnih območjih. S 1. januarjem so jim plačila oz. subvencije za to obremenili s 50-odstotno dohodnino, ne da bi jih s tem prej seznanili. Dodatno so obdavčeni že tudi nekateri drugi dodatki. Tudi zato je Golobovemu govorjenju o nižjih obremenitvah težko verjeti.

Golobovi balkanski posli z Gen-I in kadrovske rošade na policiji, da se zadeva prikrije

Predsednik vlade in nekdanji predsednik uprave Gen-I, družbe v državni lasti, ki preprodaja elektriko iz državne Jedrske elektrarne Krško, je prejšnji ponedeljek odpotoval na svoj prvi uradni državniški obisk. Po devetih mesecih in pol je bila njegova prva država Bosna in Hercegovina (BiH). Sporočil je, da v BiH odhaja »z odprtim srcem«, mi pa spomnimo, da je leta 2009 tja odhajal »z odprto denarnico«. Slednjo naj bi odpiral tudi zdaj, vendar ne svoje, pač pa denarnico davkoplačevalcev. BiH je namreč obljubil milijon evrov. Domnevno kot pomoč pri vključevanju BiH v EU, za kar je država zaprosila že leta 2016, a do danes še ni izpolnila nobenega od 14 ciljev, ki jih je določila Evropska komisija. Uradno naj bi Golob odšel na srečanje s predstavniki parlamenta in tremi člani predsedstva BiH. Izkazalo pa se je, da je Golob v Sarajevo odpotoval, potem ko je v javnosti odjeknila novica, da bodo objavili posle Gen-I tudi v BiH. Po dostopnih podatkih je Golobove balkanske posle razkrinkala bosanska tajna služba, javno pa naj bi jih objavila še pred interpelacijo vlade, ki jo je v državni zbor vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke.

Na protestu v Klečah sedemdeset traktorjev

Pretekli petek je na gradbišču spornega kanalizacijskega kanala v Klečah prišlo do večjega protesta, v katerem je sodelovalo tudi šest ducatov traktorjev. Lastnikom zemljišč, ki jim je mestna občina oziroma županstvo uzurpiralo lastnino za potrebe gradnje, se je pridružilo več sto protestnikov, ki se jim ne zdi sporna samo samovolja, ki jo pri graditvi izkazuje mestna oblast, pač pa tudi dejstvo, da gre za graditev cevovoda za odplake prek vodnega nahajališča, ki z vodo oskrbuje devet desetin našega glavnega mesta. Ljubljana je zaradi sestave tal in bogatih zalog podtalnice ena redkih evropskih prestolnic, kjer vodo za kuhanje, pranje in umivanje še črpamo naravnost iz narave in jo brez prečiščevanja pošiljamo v približno sto tisoč gospodinjstev.

V novi številki Demokracije  objavljamo številne analitične kolumne naših sodelavcev. Tokrat so jih pripravili Metod Berlec, Vinko Gorenak, Anton Olaj, Andrej Aplenc, Stane Granda, Andreja Valič Zver, Edvard Kadič, Keith Miles, Matevž Tomšič, Lea Kalc Furlanič in Vida Kocjan.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine