10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V novi številki Demokracije preberite: V preiskovalni komisiji DZ lovili SDS, »ujeli« pa Tino Gaber

Piše: Vida Kocjan

Državni zbor je obravnaval javni del vmesnega poročila preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. Komisijo je vodila Mojca Šetinc Pašek. Iz stranke Gibanje Svoboda so jo izključili in ji odvzeli tudi vodenje komisije. Na njeno mesto so imenovali nekdanjo bralko poročil na komercialni POP TV Tamaro Vonta in zdajšnjo poslanko iz vrst Golobove stranke.

Preiskovalna komisija je osredotočena na opozicijske medije, ki so vzporednemu mehanizmu in globoki državi trn v peti, saj ne poročajo tako, kot si to oni želijo in velevajo. Med t. i. preiskovanci je tudi Demokracija oz. podjetje Nova obzorja, ki izdaja tednik. Poleg sta še Nova24TV in Nova hiša ter nekateri manjši spletni portali oziroma njihovi izdajatelji. Cilj komisije je šikaniranje in posledično uničenje teh medijev.

Našli sebe in svoje

Poslanec Žan Mahnič je že ob ustanovitvi preiskovalne komisije v državnem zboru dejal, »da če bodo kopali dovolj časa in dovolj intenzivno, bodo prišli do svojih ljudi«. To se je zdaj zgodilo.

Preiskovalna komisija je namreč prejšnji torek na zaprtem delu seje naletela na magnetogram tajnega zaslišanja prejšnje komisije pod vodstvom Janija Möderndorferja iz leta 2021. Ta del javnosti nikoli ni bil predstavljen, šlo pa je za tajno zaslišanje Klemena Nicolettija, nekdanjega spremljevalca Tine Gaber, ki zdaj velja za spremljevalko predsednika vlade Roberta Goloba. Še pred tem je bila osebna prijateljica Roka Snežiča, ki ga je preiskovala prejšnja komisija, pa tudi zdajšnja mu namenja veliko pozornosti.

O zdajšnji preiskovalni komisiji je prejšnji četrtek na TV Slovenija potekala oddaja Tarča, katere namen je bil dikvalificirati preiskovane medije, predvsem pa diskreditacija Slovenske demokratske stranke (SDS) in njenega predsednika. Vendar se je z razkritjem vpletenosti Tine Gaber vse obrnilo v škodo pripravljavcev oddaje in globoke države.

Gabrovo predali policiji in tožilstvu

Gabrova je namreč sodelovala s Klemenom Nicolettijem, ko je ta ustvarjal tako imenovano piramidno shemo po več državah − od Slovenije, Velike Britanije do Nigerije. Šlo naj bi za trženje nepremičnin pod imenom BeReal, so poročali v Tarči. Pri ustanavljanju podjetij v tujini mu je svetoval Rok Snežič, ki ga je Nicolettiju priporočila Snežičeva nekdanja spremljevalka (dekle) in svetovalka Tina Gaber, kot je razkril poslanec Aleksander Reberšek iz stranke NSi, ki je tudi član preiskovalne komisije. V okviru te piramidne sheme pa je neznano kam poniknilo več kot 2 milijona evrov.

Mojca Šetinc Pašek je v Tarči povedala, da se je na Tino Gaber »pač naletelo«, zadevo so morali predati policiji in tožilstvu. Mahnič pa je dejal, da je bilo prav slednje razlog za to, da je bila Šetinc Paškova izključena iz stranke Gibanje Svoboda in odstranjena iz omenjene preiskovalne komisije.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine