5.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Razkriti avtoritarni popadki Roberta Goloba

Piše: Vida Kocjan

Vodja opozicije Janez Janša je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba se ta namreč ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kakovost življenja.

V zadnjem času pa vlado pretresajo tudi notranji spori v stranki Gibanje Svoboda, katere predsednik je v zadnjih dneh s svojimi avtoritarnimi popadki pokazal svojo pravo naravo. Znotraj vzporednega mehanizma pa so se vneli tudi boji za delitev plena, to je vodenje vlade. V spore so vpeti trije najpomembnejši z vrha države: Nataša Pirc Musar, Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob.

Ni reform, ni ukrepov

Vlada Roberta Goloba se že leto in pol ukvarja sama s seboj. Po lanskih državnozborskih volitvah obljubljenih reform ni, ni ukrepov, po katerih bi državljani živeli bolje. Nasprotno, vlada je ukinila vse dobre ukrepe Janševe vlade. Ob tem je planila tudi na državljane, pokojnin ne usklajuje. V društvu Družinska pobuda so izračunali, da bo zaradi škodljivih ukrepov te vlade povprečna slovenska družina z dvema povprečnima plačama in z dvema otrokoma v vrtcu letno prikrajšana za 2.036 evrov. Za toliko jim je vlada povečala letne obremenitve.

Namesto da bi vlada reševala zadeve v korist slovenskega prebivalstva in gospodarstva, pa je njen predsednik Robert Golob prejšnji teden odvrgel rokavice in odkrito priznal »čiščenje janšistov«. Pozneje so ga sicer v stranki skušali reševati, češ da je rekel »čiščenje janšizma«, saj gre pri izrazu »janšisti« za osebe in bi se lahko celo ponovilo obdobje po letu 1945. Golob pa je javno priznal, da je ukazal politične čistke tako v policiji kot na javni Radioteleviziji (RTV) Slovenija. Evropska poslanka Romana Tomc ob tem opozarja, da je Golob ob »šoku«, ki so ga nekateri doživeli ob spremljanju nastopov predsednika vlade, »v resnici le pokazal svoj pravi obraz«. Tomčeva je zapisala, da se tudi v evropskem parlamentu informacije hitro širijo, veliko jih je, ki sprašujejo, ali imamo v Sloveniji še vlado.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine