8.6 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Protiustavni predlog zakona o medijih

Piše: Petra Janša

Da bo Golobova vlada posegla v medijsko zakonodajo, smo lahko pričakovali. Z novim zakonom zabetonirana RTV Slovenija že kaže, kako vladajoči dojemajo medije. Zdaj želijo prepovedati celo »versko propagando«. Se vračamo v temačno leto 1952?

Prejšnjo sredo se je iztekla javna razprava o predlogu zakona o medijih, ki naj bi po navedbah ministrstva za kulturo prinašal sodobno ureditev področja. Že zdaj pa je jasno, da bodo predlagatelji dobili več pripomb organizacij, ki jih zakon zadeva. Med njimi so želje novinarskih in medijskih organizacij za obsežnejše in bolj sistemsko sofinanciranje medijev.

Predlogu zakona pa ostro nasprotujejo katoliški mediji. Svoje mnenje so predstavili na novinarski konferenci v ponedeljek, 29. januarja, na kateri so sodelovali predsednik Koordinacije katoliških medijev pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, tiskovni predstavnik SŠK Gabriel Kavčič, direktor Družine Tone Rode, odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar in član omenjene koordinacije Martin Nahtigal.

Predlog zakona v nasprotju z ustavo

Koordinacija katoliških medijev pri SŠK meni, da je predlog zakona o medijih, ki je bil v javni razpravi do 31. januarja, v nasprotju z ustavo in mednarodnimi pogodbami, saj omejuje zagotovljene svoboščine. Vlada s tem omejuje uredniško avtonomijo, gospodarsko pobudo in versko svobodo, so presodili na novinarski konferenci. Prepričani so, da predlog zakona oži svobodo izražanja in »nedopustno prek ustavnih okvirov širi nadzor nad izražanjem različnih stališč v vseh javnih medijih v državi«, je poudaril Gabriel Kavčič iz SŠK. Koordinacija je sicer  pozvala vse medije, novinarje, urednike in vse v medijskih poklicih, ki jih bo predlagani zakon prizadel, da so do konca januarja svoje pripombe in pomisleke sporočili pripravljavcem zakona. Prepričani so, da 34. člen zakona omogoča arbitraren poseg inšpektorja v objavljeno besedilo in s tem v svobodo izražanja. Prav tako verjamejo, da predvideva nadzor nad izražanjem različnih stališč v zadevah, ki jih le določene skupine z družbeno, politično in ekonomsko močjo dojemajo kot sporne, kar ne more biti ustavno dopusten cilj.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine