18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Pravosodna ministrica meče davkoplačevalski denar skozi okno; Golobova vlada bi zdravnike najraje kar izgnala v tujino; Propadajoči režimski dnevniki prosačijo vlado za denar; Intervjuja: dr. Ernest Petrič in mag. Dejan Kaloh

Piše: G. B.

V novi številki Demokracije razkrivamo, kako je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan neodgovorno zapravljala davkoplačevalski denar s spornim nakupom zgradbe na Litijski 51 v Ljubljani, pri čemer je odgovornost prevalila na nižje uradnike ministrstva, ki ga vodi. Pišemo o zdravniški stavki in o tem, kako je Golobova vlada pokazala aroganten odnos do zdravnikov, ki bi jih najraje izgnala v tujino, namesto da bi se končno lotila reforme zdravstva. Objavljamo članek o tem, kako si Golobova vlada skuša podaljšati čas »cesarjevih novih oblačil« s tremi stebri svoje medijske politike: prevzemom tistih medijev, ki jih lahko prevzamejo (RTVS, STA, Siol.net, itd.), finančnim uničevanjem tistih medijev, ki jih ne more imeti pod nadzorom, ter snemanjem t. i. podkastov, to je videovsebin, s katerimi bi nagovarjala zlasti mlajše generacije. Objavljano številne intervjuje, med drugim z nekdanjim ustavnim sodnikom dr. Ernestom Petričem ter poslancem SDS mag. Dejanom Kalohom.

Dominika Švarc Pipan (SD) je propadajočo in za sodne namene nefunkcionalno stavbo na Litijski cesti 51 v Ljubljani tik pred novim letim kupila nedvomno s soglasjem in sodelovanjem s predsednikom vlade Robertom Golobom ter z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Za okoli šest milijonov evrov preplačani nakup je bil realiziran po svobodnem načelu: Ne videno – potrjeno na vladi – kupljeno – plačano takoj – proslavljeno v novih prostorih stranke SD na Nazorjevi ulici v Ljubljani in v Dražgošah. Tako je kratko nakup, kjer sledi več kot očitno vodijo k stranki SD, njenemu vodstvu, Gibanju Svoboda in Robertu Golobu ter Zoranu Jankoviću, na omrežju X opisal Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke. Pri tem je omenil tudi Klemena Žiberta in dodal: »Kdo nam kaj more, samo da ni Janša.« Za Žiberta, generalnega sekretarja stranke SD, nekateri navajajo, da naj bi bil precej vpet v ta sporni in škodljivi posel Dominike Švarc Pipan.

Ko je prišlo v javnost, da je nakup močno precenjen, se je Dominika Švarc Pipan začela izgovarjati na ljudi na ministrstvu, češ da slovenskega prava sama ne pozna. Vendar pa je pogodbo o nakupu stavbe v imenu ministrstva podpisala le ona. Poleg subjektivne odgovornosti kot ministrica nosi tudi objektivno odgovornost. Po mnenju poslanske skupine SDS pa mora Švarc Pipanova prevzeti tudi politično odgovornost. V SDS so zato napovedali vložitev interpelacije o delu in odgovornosti pravosodne ministrice, kjer bodo navedeni trdni argumenti, da ministrica ni primerna za opravljanje te funkcije in bo morala zapustiti svoj položaj.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

V tedniku Demokracija lahko še preberete:

Čas cesarjevih novih oblačil še ni končan

Z začetkom leta 2024 je postalo razvidno, da vladajoča koalicija gradi svoje »ministrstvo za resnico« (po Orwellu) na treh stebrih. To pa tudi pomeni, da bo na tej osnovi tudi spreminjala obstoječi zakon o medijih, kar je slaba novica za državo. Prvi steber je prevzem obstoječih medijev (neposredno RTVS, STA, Siol, itd., druge posredno), drugi steber je onemogočanje medijev, za katere vedo, da jih ne bodo mogli prevzeti in predstavljajo »motnjo v sistemu«. Tretji steber pa so videopodkasti, vsebine torej, ki jih vlada prek svojega urada za komuniciranje izvaja neposredno. Ta steber je začela izvajati nedavno s posnetkom prvega podkasta, kjer sta kot gosta nastopila zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. O prevzemu RTV Slovenija smo pisali že veliko, vendar je zgodba dobila nadaljevanje, saj naj bi bilo po poročanju Požareporta vodstvo RTVS na novo stisnilo v kot ustvarjalce Panorame s precej znižanimi plačami.

Nekdanji direktor JGZ Brdo zavrača očitke: »Kot državljan nisem bil korektno obravnavan«

Marjan Hribar, nekdanji direktor JGZ Brdo pri Kranju: »Prepričan sem, da sem kot direktor JGZ Brdo deloval zakonito, pošteno in transparentno. Komentar predsednika KPK Roberta Šumija na RTV Slovenija me je zelo prizadel. Njegove besede so bile žaljive in škodijo mojemu ugledu. Vse skupaj še toliko bolj boli, ker sem vse pojasnil tudi v odzivnem poročilu, ki pa ga očitno nihče ni upošteval.« Od začetka oktobra 2021 do 10. januarja 2024 je trajalo, da je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) »uspelo« javno omadeževati mag. Marjana Hribarja, nekdanjega zelo uspešnega direktorja Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Brdo pri Kranju. Hribar je JGZ Brdo vodil v letih do 2020 do 2022 in v tem času za seboj pustil pozitivne sledi, odlične rezultate, slovensko predsedovanje Svetu EU je bilo izvedeno z odliko. V rekordnem času so zgradili zelo zahteven hotel, in to za precej manj denarja, kot je bilo predvidenega za projekt v času vlade Marjana Šarca. Od prvega trenutka so vse aktivnosti, ki so jih imeli za Brdo, delali dobro in nič drugače ni bilo tudi v primeru, ko je tam bivala družina Janša.

Intervjuja: dr. Ernest Petrič in mag. Dejan Kaloh

»Ob dekolonizaciji tega ozemlja je bilo v OZN že leta 1947 uveljavljeno stališče o dveh državah, arabski Palestini in judovskem Izraelu ter o Jeruzalemu, tem edinstvenem središču treh velikih monoteističnih religij s posebnim mednarodnim statusom. Judje so to rešitev, sprejeto s posebno resolucijo v OZN, sprejeli, Arabci, dejansko sosednje arabske države pa zavrnile in že nekaj ur po tem, ko so Judje v Palestini v skladu z resolucijo OZN o dveh državah razglasili neodvisno državo, Izrael  napadle. Sledila je vojna, nasilje, zmaga Judov, Izrael se je  obdržal tudi na ozemlju prek delitvene črte med dvema državama, kot jo je določala  resolucija OZN,« je v intervjuju dejal dr. Ernest Petrič, nekdanji diplomat, ustavni sodnik in profesor, ki je komentiral tudi dogajanje v ZDA in v slovenski notranji politiki. Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh pa meni, da so praktično že vsi spoznali, da je Golobova vladna ekipa nesposobna in neoperativna. Ob tem upa, da bo prišlo do odstopa interpeliranih ministric (Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh) že pred razpravo o interpelaciji. »Če je kdo mislil, da bomo v SDS tiho ob takih rabotah, ki so na meji rokohitrskega kriminala, se je pošteno zmotil,« pravi.

Golobova vlada izganja zdravnike v tujino in zasebni sektor

Zdravniška stavka razkriva bistvo odnosa levice do zdravnikov. Vlada Roberta Goloba se do njih vede kot do naravnega vira, ki ga lahko mirno nacionaliziraš. Pri tem se še niso naučili, da zdravnika ne moreš nacionalizirati, lahko ga samo ekspatriiraš ali preženeš v zasebni sektor. Zdravniki in zobozdravniki so sredi januarja začeli stavkati. Potrpljenja je zmanjkalo več kot leto po podpisu sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, v katerem se je vlada zavezala, da bo do 1. 4. 2023 oblikovala ločen plačni zdravstveni steber in ga do 30. 6. 2023 vložila v zakonodajni postopek. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel poskuša kot njen predhodnik prepričati zdravništvo v podpis vladnih predlogov, ki po mnenju sindikata ne upoštevajo njihovih temeljnih zahtev. Ponudila jim je podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja rešitve znotraj obstoječega plačnega sistema. Višanje plač samo eni plačni skupini bi po njihovem mnenju »v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov«. Možnost zamrznitve stavke je v drugo manj privlačna, saj v prvo niso dosegli želenega, zaupanje med sindikatom in vlado pa je zaradi neizpolnjenih obljub skrhano.

Norosti pri spremembah energetskega zakona: Energija bo dražja

V začetku lanskega decembra je vlada sprejela prenovljen energetski zakon in ga poslala v državni zbor, kjer bodo o njem v prvi obravnavi razpravljali že v ponedeljek, 29. januarja. Zakon prinaša popolno zmedo in neumnosti, prve spremembe bodo predvidoma že s 1. julijem 2024, še slabše bo z letom 2028. Kako bo novi energetski zakon vplival na naše življenje, je v oddaji Signal na Nova24TV z voditeljico Zalo Tomašič pojasnil poslanec Franc Rosec. Izpostavil je ključne poudarke načrtovanih sprememb. Šlo bo nov obračun omrežnine in posege v sisteme ogrevanja stanovanjskih objektov. V strnjenih naseljih ne bo več dovoljeno ogrevanje na zemeljski plin in biomaso (les in podobno). Na podeželju oz. širših lokacijah bo takšen način ogrevanja sicer mogoč, vendar pa bo to odvisno od vsakokratnega lokalnega energetskega koncepta, ki ga bo morala sprejeti vsaka občina posebej. Smernice za ta koncept pa bo določila država oziroma resorno ministrstvo. Po analiziranju novega načina obračunavanja bo energija dražja.

Ugrabljeno govedo je končno spet doma!

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je 19. januarja 2024 predstavil podrobnosti inšpekcijskega postopka v primeru odvzema govedi na območju Leskovca pri Krškem. »Po pritožbi zavezanca na odločbo je drugostopenjski organ odločil, da se stranki ugodi ter se ustna odločba na zapisnik odpravi in zadeva vrne v vnovično odločanje prvostopenjskemu organu,« je dejal Kos. Pred tem je pristojna inšpekcija sicer uvedla in končala tudi izvedbo izredne verifikacije uradnega nadzora na področju zaščite živali na Območnem uradu (OU) Novo mesto. »Komisija je ugotovila, da je v postopku nadzora pri zavezancu prišlo do neupoštevanja in kršenja temeljnih načel zakona o splošnem upravnem postopku, Zakona o zaščiti živali in zakona o veterinarskih merilih skladnosti ter tudi specialnih določb upravnega postopka glede izreka ustne odločbe na kraju samem in njenega pisnega odpravka,« je pojasnil direktor in pri tem dodal, da gre za individualno naravo nepravilnosti in ne sistemsko napako odločanja v postopkih na OU.

V tedniku Demokracija lahko preberete številne analitične kolumne naših novinarjev in zunanjih sodelavcev. Tokrat so jih pripravili: Metod Berlec, Tanja Brkić, Nina Žoher, Vinko Gorenak, Andrej Umek, Keith Miles in Matevž Tomšič

 Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine