15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Palestinski sindrom Golobove vlade

Piše: Gašper Blažič

Ali se logika delovanja sedanje slovenske vlade ujema z mentaliteto palestinskega Hamasa? Če slednjemu (kolateralne) žrtve svojega terorizma ne pomenijo praktično nič razen tega, da z njimi upravičujejo svoja nova in nova teroristična dejanja, lahko tudi v slovenski tranzicijski levici opazimo podobna žrtvovanja.

Dejstvo je, da Golobova vlada skuša ohraniti svoj obstoj vsaj za zdaj tako, da žrtvuje nekatere ministre zaradi »višjih ciljev«. To pomeni, da lahko že v naslednjem trenutku postanejo politično mrtvi. Taktika, ki spominja na začetek sedemdesetih let, ko je centralni komite partije dal določenim »preveč liberalnim« komunistom (tudi predsedniku republiške vlade Stanetu Kavčiču) »možnost«, da se »častno umakne« v pokoj ali pa ga bodo nasilno umaknili. S Kavčičem so nato res naredili tako, da je kot »petelin, ki je prezgodaj zapel« (kot bi dejal Mitja Ribičič), še petnajst let po neprostovoljnem umiku tako rekoč životaril v hišnem priporu pod budnim očesom Udbe.

Zadnja priložnost GS za predčasne volitve

Kot smo že pisali, je bil Danijel Bešič Loredan, potem ko ga je premier Golob dobesedno ponižal pred Zoranom Jankovićem, prisiljen sam podpisati že napisano odstopno izjavo. No, ministrica za kmetijstvo Irena Šinko se je uprla takemu načinu in vprašanje je, kakšne posledice bo to imelo zanjo osebno. Medtem je v javnost že pricurljala novica, da se je z Golobom sporekel tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj, nekdanji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek (SD), ki je zapustil sejo vlade. To je morda zanesljiv znak tudi za Golobove »strice«, da gre s sedanjo vlado le še navzdol in da obstaja tudi možnost predčasnih volitev.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine