1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite o sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice glede RTVS: Nacionalna pravna sredstva še niso izčrpana

Piše: Petra Janša

»Noč je torej očitno še zelo mlada, in vsaj dokler sodišča glede argumentov v ustavni pobudi po vsebini molčijo, se bo v Sloveniji še plesalo − po notah vladajoče politike in njenih interesnih skupin,« menita dr. Peter Gregorčič in dr. Matej Avbelj.

Prvi podpisani pobudnik za začetek postopka za presojo ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), nekdanji predsednik programskega sveta RTVS dr. Peter Gregorčič in avtor pobude dr. Matej Avbelj sta prejela ESČP na svojo pritožbo, v kateri sta zatrjevala, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja dela zakona o RTVS pritožnikom vzela pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. ESČP je zdaj presodilo, da je pritožba »nedopustna«. A kot pravita pobudnika, je »noč še mlada«. »Sodišče ima ob svoji pravnomočni odločitvi vedno prav. Zato so lahko ob začetku noči »jebeno manjšino« najprej še enkrat prešteli in jo, potem ko je bila noč še vedno mlada, tudi izšteli. A do zore bo vseeno treba tudi vsebinsko odgovoriti na pravne argumente, ki so zapisani v prvotni pobudi za presojo ustavnosti. Do sedaj namreč nobeno sodišče, niti ustavno niti ESČP, ni naslovilo še prav nobenega izmed njih. Tudi v tem kontekstu in ne le v tistem, ki ga je podal predsednik Accetto, pritrdilo pa mu je Evropsko sodišče za človekove pravice, ta zadeva, ki je še v hiši, še ni stara. Noč je torej očitno še zelo mlada, in vsaj dokler sodišča glede argumentov v ustavni pobudi po vsebini molčijo, se bo v Sloveniji še plesalo – po notah vladajoče politike in njenih interesnih skupin,« sta zapisala avtorja pritožbe v sporočilu za javnost.

Nedopustna pritožba

Spomnimo. Ustavno sodišče je z odpravo začasnega zadržanja dela novele zakona o RTVS pritožnikom odvzela pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. »Pritožba je bila med drugim utemeljena s tem, da ob odpravi začasnega zadržanja ustavnopravne argumente, ki so zapisani v prvotni pobudi za presojo ustavnosti, sodišče ni z ničimer zavarovalo pravnega položaja pritožnikov,« zapišeta pobudnika. Nadaljujeta, da je ustavno sodišče namesto tega pojasnilo, da »je podan položaj, ko se zadržane določbe izpodbijanega zakona ne morejo izvajati, hkrati pa tudi ustavno sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času, skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva,« zaradi česar je »preprečeno tudi izvrševanje zakonodajalčeve volje«. Avtorja sporočila za javnost nato pojasnjujeta, da je ESČP pritožbo razglasilo za nedopustno. Odprava začasnega zadržanja po mnenju ESČP ne kaže na kršitve pravic in svoboščin, določenih v konvenciji ali njenih protokolih. ESČP v svoji odločitvi prav tako navaja, da nacionalna pravna sredstva še niso izčrpana, saj ustavno sodišče o zadevi še vedno meritorno odloča. »Ta odločitev ESČP je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti,« zapišeta dr. Gregorčič in dr. Avbelj.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine