4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Ministrica za mešanje zraka in PR digitalizacijo

Piše: Nina Žoher

Namesto kopice reform, ki jih je obljubljala Golobova vlada, smo bili priča rušenju vsega dobrega, kar je naredila prejšnja vlada. Povrh tega smo v zadnjem času priča številnim aferam v zvezi z neracionalno porabo davkoplačevalskega denarja, pri čemer ni izvzeto niti področje digitalizacije. Ne dolgo tega je namreč odjeknila novica o nakupu slabše zmogljivih računalnikov v znesku več milijonov evrov javnih sredstev, in pojavilo se je vprašanje, komu bodo ti računalniki dani v uporabo in za kakšen namen.

Kako pomembne so digitalne kompetence v današnjem svetu, je dodobra razgalila covidna kriza. Ker pa je znano, da digitalizacija predstavlja gonilo razvoja, obstaja nevarnost, da se bo lahko tista država, ki bo pri tem zaostajala, znašla med manj razvitimi državami sveta. Da na področju digitalne preobrazbe ne bi več zaostajali za večjim delom Evrope, je v času Janševe vlade prišlo do ustanovitve Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, za vajeti katere je poprijel Mark Boris Andrijanič. V prvem letu delovanja je bila uresničena večina ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo, sklenjena so bila tudi partnerstva strateškega pomena (s podjetji, kot je Google), sprejet pa je bil tudi zakon o spodbujanju digitalne vključenosti.

Z izvolitvijo Roberta Goloba za premierja je mesto ministrice za digitalno preobrazbo prevzela inženirka elektrotehnike Emilija Stojmenova Duh. Njena izbira je marsikoga presenetila, saj gre za ministrsko mesto, ki spada v razrez vodilnega Gibanja Svoboda, sama pa je bila kandidatka za poslanko na listi SD. A ker ji preboj v parlament z le 783 glasovi ni uspel, je izkoristila priložnost in praktično čez noč prestopila k Robertu Golobu. Čeprav je s tem izdala matično stranko, so v SD njeno izvolitev na presenečenje večine pospremili z odobravanjem.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine