16.7 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Leve »nevladnike« nagrajujejo z našim denarjem

Piše: Vida Kocjan

Po avgustovskih poplavah dobrodelnost slovenskih državljanov in podjetij ne pozna meja. S poplavljenih območij pa prebivalci poročajo, da še vedno niso prejeli obljubljene pomoči države. 

Z delom in s finančno pomočjo (donacijo) jim pomagajo posamezniki, s hrano in z oblekami pa Karitas in Rdeči križ Slovenije. A tudi ti samo s tistim, kar so prek donacij prejeli od posameznikov, podjetij in ustanov, tudi iz tujine.

Brez denarja tudi gasilci

Obljubljenega denarja države niso prejele niti občine, in kot kaže, niti gasilska društva. Gasilci iz Prevalj so konec avgusta, skoraj mesec dni po poplavah, objavili, da imajo v gasilskem domu le še kakšno črpalko, lopate in samokolnice. Oprema iz zadnjih intervencij je uničena, črpalk, cevi in agregatov jim ni nihče nadomestil. Nimajo niti navodil kako naprej. Na tak način pa ne morejo delovati.

V začetku avgusta so bili v nekaterih medijih objavljeni prispevki z neresnično vsebino, in sicer, »da je za to, da občine Mozirje, Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale ne bodo dobile denarja EU za boj proti poplavam odgovorna vlada, ki jo je vodil Janez Janša«. Zamolčali pa so, da je vlada Roberta Goloba 10. julija 2023 potrdila spremembe Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), s katerim je evropska sredstva za zaščito pred poplavami znižala z 280 na 120 milijonov evrov. To pa je razlog, zakaj občine ne dobijo denarja, da bi ga lahko med drugim namenile gasilcem. V SDS so takrat pojasnili, da gre s takimi objavami samo za preusmerjanje pozornosti od napačne odločitve vlade.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine