6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Koalicijski vrh v znamenju cesarjevih novih oblačil

Piše: Gašper Blažič 

Predsednik vlade in največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda Robert Golob se je z ministri in poslanci vseh treh koalicijskih strank v sredo, 18. januarja, sešel na klavzuri na Brdu pri Kranju. Sicer ni šlo za prvi koalicijski vrh, je bil pa po svoje dogodek zelo zgovoren.  

Koalicijski vrh naj bi bil namreč namenjen zdravstveni reformi, saj naj bi h koalicijski pogodbi dodali aneks, ki bo zavezoval vse tri stranke kot tudi vse ministre in poslance. Vsaj tako je bilo sporočeno javnosti. A očitno je bil to predvsem poskus, kako poenotiti koalicijo in v javnosti prikazati vlado kot prvo, ki si res prizadeva za reforme. Pred kratkim se je namreč pokazalo, da v vladi očitno več velja beseda Zorana Jankovića kot denimo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki se je moral Jankoviću kar dvakrat opravičiti, kar naj bi bila tudi posledica dejstva, da botri iz ozadja premierja Goloba držijo v šahu zaradi njegovih sumljivih poslov pri financiranju tujih političnih strank s slovenskim davkoplačevalskim denarjem (o tem posebej pišemo v osrednjem članku na strani 12).

Demonstracija Golobove »perestrojke« 

Kakorkoli že, koalicijski vrh naj bi bil namenjen predvsem določitvi vsebinskih izhodišč in časovnice za zdravstveno reformo. Sestanek, ki je bil videti skoraj kot papeški konklave, se je začel ob 11. uri dopoldne po opravljenem fototerminu, potem je sledil ukaz »extra omnes« (slovensko: vsi ven). Šele pozno popoldne, okoli pol petih, so predstavniki vseh treh koalicijskih strank – od SD je manjkala Tanja Fajon, nadomeščala jo je podpredsednica Meira Hot – stopili pred mikrofone in kamere, čeprav je bilo prvotno napovedano, da bo izjava za javnost sledila že po 13. uri. A kot kaže, se koaliciji pri usklajevanju dokumenta, ki ga na ta dan še niso podpisali (!), ni nikamor mudilo. Iz izjav, ki so sledile po večurnem sestankovanju, je bilo razvidno, da se nad Brdom tisti dan ni pokadil bel dim, kar pomeni, da deležniki še niso imeli v rokah slavnega aneksa, ki naj bi potrdil Golobovo različico »perestrojke in glasnosti«. Kljub temu pa je Golob samozavestno napovedoval, da bo čez dva tedna še en koalicijski vrh, na katerem naj bi razpravljali o točkah dnevnega reda, ki še niso prišle na vrsto.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine