6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

V novi številki Demokracije preberite intervju z zgodovinarjem ddr. Ivanom Rihtaričem: »Ukinitev samostojnega muzeja vidim v kontekstu degradacije oziroma kar zanikanja vseh pridobitev osamosvojitvenih procesov«

Piše: Metod Berlec

Z zgodovinarjem ddr. Ivanom Rihtaričem smo govorili o njegovem raziskovalnem delu in knjigah, v katerih razkriva komunistično-udbovski teror ob koncu druge svetovne vojne in v letih po njej na območju Gornje Radgone, Radgonskega kota, Ljutomera in širšega območja severovzhodne Slovenije. 

DEMOKRACIJA: Gospod Rihtarič, v naši reviji sva že govorila o dveh knjigah, ki sta nastali na podlagi vaših dveh doktoratov; to je knjigi Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni ter obsežni knjigi Delovanje UDV v okraju Gornja Radgona in Radgonskem kotu 1945–1950. Nedvomno je prav, da za začetek naše bralce spomniva, o čem ste pisali v obeh knjigah. Ali lahko najprej poveste nekaj besed o knjigi Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni, ki ste jo izdali leta 2004? 

Rihtarič: Že v diplomski nalogi sem uporabil časopis, ki je imel naklado kar 15.000 izvodov, najprej kot štirinajstdnevnik nato kot tednik. V disertaciji (2002) in tej knjigi sem prikazal njegovo delovanje med prvo svetovno vojno, ko je zagovarjal nedeljivost Štajerske. Bil je glasnik »Nemcem prijaznih Slovencev« na Ptuju, v Celju in Mariboru. Najostreje je nastopal proti Katoliški cerkvi in njeni vlogi na podeželju, jugoslovanski ideji in majniški deklaraciji 1917.    

DEMOKRACIJA: No, druga vaša knjiga, ki je nastala na podlagi drugega vašega doktorata, pa je Delovanje UDV v okraju Gornja Radgona in Radgonskem kotu 1945–1950. Nedvomno gre za knjigo, v katero ste vložili veliko svojega časa in energije. Izdali ste jo leta 2018. 

Rihtarič: Uporabljenih je bilo več kot 15.000 dokumentov UDV iz Arhiva Republike Slovenije in Pokrajinskega arhiva Maribor, tujine (Avstrija) ter številna literatura in izjave posameznikov. Prikazana je struktura UDV v radgonskem okraju in Radgonskem kotu v Avstriji s seznami njenih informatorjev, ožjih zvez in agentov, izselitev apaških Nemcev in kolonizacija, zadružništvo, obvezna oddaja ter delovanje ilegalnih skupin in njihova povezanost s t. i. Kraljevim komitejem v Salzburgu. Vse niti političnega in gospodarskega življenja je imela v rokah KP, ki je videla v Katoliški cerkvi in njenem vplivu največjega ideološkega sovražnika pri graditvi novega komunističnega sistema. 

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine