1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite intervju z evropsko poslanko Romano Tomc: »Arogantni vladni kameleoni: doma govorijo eno, v Bruslju pa drugo«

Piše: Lea Kalc Furlanič

»EU je pomembna in jo moramo ohraniti. Hkrati pa tudi preoblikovati in okrepiti. Če po evropskih volitvah prihodnje leto ne bo resnega zasuka v desno, se nam ne obeta nič dobrega,« je kritična evropska poslanka SDS/ELS Romana Tomc. Kako se po njenem mnenju EU sooča z vsemi krizami, ki so jo doletele v zadnjem času? »Vsaka kriza je drugačna in vsaka je na neki način hujša. Premagamo eno in smo že v drugi, popolnoma drugačni. Vedno bolj se zdi, da nismo tako enotni. Mislim, da je bila zadnja kriza, ki smo jo dobro prebrodili, finančna, iz katere nas je reševal Junckerjev plan, o katerem so mnogi dvomili. Po tistem pa gre le še navzdol. Nismo enotni, zdi se, da niti ne želimo biti, vsaka država išče rešitve za svoje državljane. Ne glede na vse te težave pa bi bilo po mojem mnenju še precej slabše, če ne bi imeli Evropske unije. Vendarle nam daje neki ščit, skupaj smo močnejši, pomagamo si med sabo, imamo prost pretok blaga, ljudi in še mnoge koristi, ki se jih mogoče sploh ne zavedamo. Vsaka država zase bi bila v tem globalnem svetu zelo ranljiva,« je prepričana.

DEMOKRACIJA: Spoštovana gospa Romana Tomc, na družbenem omrežju X ste komentirali zavajanje ministra Luke Mesca, ki je kot razlog za zamrznitev socialnih transferjev navedel pravila EU glede proračunskega primanjkljaja.

Nobene potrebe ni po zamrznitvi socialnih transferjev. Medtem ko vlada troši denar za projekte, ki bi jih lahko prestavili ali celo ukinili, ko še noben razpis za nevladnike ni razveljavljen in ko je v Evropi veliko denarja, ki ga ne znajo pripeljati v Slovenijo, je nedostojno varčevati pri tistih, ki imajo najmanj. Strinjam se, da sistem socialnih transferjev potrebuje temeljito prevetritev, ampak tega si Mesec in Golob ne upata narediti, ker je zanju to preveč zahtevno in ker vesta, da bi izpadli mnogi njuni podporniki. Da pa minister kot razlog navaja zaostrena evropska proračunska pravila, pa je posebej sprevrženo. To preprosto ne drži. Ludem je najlaže tveziti nekaj, na kar se ne spoznajo. Evropskih proračunskih pravil res ne pozna veliko ljudi. Drži, da bodo z novim letom začele veljati spremembe. Kljub temu bo ostalo dovolj prožnosti, da državam ne bo treba varčevati pri najšibkejših. Tudi sama zagovarjam, da je treba z denarjem ravnati skrbno, da prevelik primanjkljaj ni v redu in da se ne moremo kar v nedogled zadolževati. Takole ljudem lagati pa je res poniževalno. Naj vlada najprej pobrska pri izdatkih, ki niso ključni, saj se zelo veliko denarja zmeče skozi okno. Tudi kakšno eksotično in razkošno potovanje, ki nima nobene koristi, bi lahko odpovedali.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine