19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

V novi številki Demokracije preberite intervju z dr. Milanom Zverom: »Ne samo slovenski, tudi evropski politiki primanjkuje odločnih in pogumnih politikov«

Piše: Metod Berlec 

 Z evropskim poslancem, politologom in vidnim članom Slovenske demokratske stranke dr. Milanom Zverom smo se pogovarjali o dogajanju v Sloveniji, Evropski uniji in svetu. Dr. Zver poudarja, da slovenska tranzicijska levica po Janezu Drnovšku še ni premogla kompetentne vlade. Po njegovem se sedanja Golobova vlada srečuje z realnostjo. »Javnost postaja vse bolj zahtevna, hoče pojasnila in to je dobro.« 

DEMOKRACIJA: Gospod Zver, začniva z domačim notranjepolitičnim dogajanjem. Neosocialistična vlada, ki jo vodi Robert Golob, je na oblasti deset mesecev. Kako kot nekdanji minister na splošno ocenjujete njeno delo? 

Zver: Saj se ve, kako jih ocenjujem, po Drnovšku levica ni premogla kompetentne vlade. Tudi slednja počasi prehaja iz sveta najstva v svet realnosti. Začenjajo spoznavati, da stvari niso take, kot so si predstavljali na začetku. Znano je, da v družbi delujejo nekatere zakonitosti, med drugim trg, ki jih ne moreš ignorirati. Slovenska družba pa hvala bogu postaja vse bolj odzivna na poteze vlade. Mnogi so si v tej vladi predstavljali, da bodo delili, kakor jih je volja. Odgovornost za to, kako bodo najbolje obrnili davkoplačevalski denar, jih ni zanimala in jih še ne. Toda javnost postaja vse bolj zahtevna, hoče pojasnila in to je dobro. Kritični odziv javnosti je marsikaterega stratega vladajoče opcije presenetil, zato so nekateri malo brezglavi in govorijo neumnosti.

DEMOKRACIJA: Ja, točno to, vsebinsko, programsko in operativno praznino nadomeščajo s stalnim govorjenjem o reformah in z ustvarjanjem t. i. strateških svetov. 

Zver: Levaki niso nikoli skrbeli za programe, še v Cankarjevih časih ne.  Spomnimo, da je Cankar kritiziral enega od ljubljanskih županov, ki je šel na volitve brez programa. Kandidat se je odzval: »Kakšen program neki, program, to sem jaz!« Pisatelj je sarkastično odgovoril, »No, sta že dva!« S podobnim pristopom je dobro stoletje kasneje zmagal tudi Golob. Tak pristop bi lahko imenovali populizem, le forma brez vsebine. To vlado bospodnesel njen lastni populizem. Toda če kdo v tej vladi, je Levica tista, ki ima jasne cilje. A to je zelo nevarno, saj mnogi ne izhajajo iz sveta normalnosti, ampak iz neke retroideologije.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine