8.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

V novi številki Demokracije preberite intervju z Alenko Helbl, poslanko SDS: »Priča smo srditemu političnemu boju med SD in Gibanjem Svoboda, njihove igre pa najbolj občutimo državljani«

Piše: Vida Kocjan

Alenka Helbl je zelo dejavna poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS). Izvoljena je bila v volilnem okraju Radlje. Pogovarjali smo se o alarmantnem stanju v domovih za starejše, hudih stiskah starejših, koalicija pa zavrača vse predloge SDS, o stanju v izobraževanju, vrtcih in šolah, o prepočasni sanaciji po lanskih poplavah, pa tudi o srditem političnem boju med SD in Gibanjem Svoboda, njihove igre pa najbolj občutimo državljani.

Spoštovana gospa Helbl. Uvodoma vas prosim za komentar o stanju v domovih za starejše, ki je skrb vzbujajoče in alarmantno. Na to ste v svoji razpravi opozarjali v državnem zboru. Kmalu bo dve leti, odkar imamo vlado Roberta Goloba, pa vas sprašujem, kaj so doslej naredili za starejše?

Demografsko stanje v Sloveniji in tudi v celotni Evropi je resno, skrb zbujajoče. Slovenci smo 4. najstarejši narod v svetu. Prav vsem je to stanje znano, precej o tem govorimo. A težava je, da se v tej vladi predvsem govori, na ministrstvu za solidarno prihodnost se menda tega zavedajo in menijo, da je ta problematika resnično huda. To je premalo, to ni dovolj. Vprašanja, klici na pomoč, ko so ljudje, tako starejši in njihovi svojci kot zaposleni v domovih za starejše občane (DSO), v hudih stiskah, zahtevajo nujen in takojšen odziv vseh odgovornih. S tem ne mislim samo poslancev, ampak predvsem ministrstvo za solidarno prihodnost, še kakšna druga ministrstva in seveda celotno vlado, kajti to je naša skupna odgovornost.

V naši poslanski skupini se z januarsko sejo in priporočili nismo odzvali prvič. Že 15. junija 2023 smo zahtevali sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide z naslovom »Predlog ukrepov za izboljšanje položaja oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše« in predlagali, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe oz. pozove vlado in pristojna ministrstva, da sprejmejo ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike v domovih, spremenijo oziroma dopolnijo kadrovske normative za izboljšanje delovnih razmer v domovih in za ta namen zagotovijo dodatna finančna sredstva, za izbor izvajalcev programa za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije bolničar v dolgotrajni oskrbi in omogočijo takojšen začetek izvajanja programa ter za zagotavljanje dodatnih finančnih sredstev in subvencij, da bi s tem preprečili dvig oskrbnin v domovih. Prav tako smo junija 2023 v zakonodajni postopek vložili predlog zakona o spremembi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva ter predlagali podaljšanje ukrepa in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca leta 2023. Namen in rešitev tega predloga zakona je bil preprečiti dvig oskrbnin oziroma storitev institucionalnega varstva starejših in institucionalnega varstva za odrasle duševno in telesno prizadete osebe. Poslanci vladne koalicije so zavrnili vse naše pozive in priporočila ter zavrnili omenjeni predlog spremembi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Vse je bilo zavrnjeno!

Vlada v skoraj dveh letih na tem področju ni naredila ničesar. Nasprotno, eden prvih ukrepov te vlade je bila ukinitev urada za demografijo, umaknila je zakon o dolgotrajni oskrbi (DO) prejšnje vlade, ki je že za leto 2023 poskrbela tudi za finančna sredstva za izvajanje DO. Sedanja vlada je pripravila nov zakon o DO, ki za zdaj prinaša famozne odločbe, januarja 2024 je začela veljati pravica do oskrbovalca družinskega člana, julija 2025 prihaja pravica do DO na domu in e-oskrba ter decembra 2025 pravica do DO v instituciji in denarnega prejemka ter možnost nadomestne oskrbe v okviru pravice do oskrbovalca družinskega člana. S 1. julijem 2025 bomo vsi zavarovanci, zaposleni, upokojenci, kmetje, podjetniki plačevali nov davek, to je prispevek za dolgotrajno oskrbo. Kaj pa bomo storili za naše starejše v vmesnem času!?

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine