24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

V novi številki Demokracije preberite intervju s Tomažem Štihom: »Socializem je kapitalizem za nezaposljive«

Piše:Vida Kocjan     

 O aktualnem dogajanju v Sloveniji in Evropi smo se pogovarjali z računalniškim informatikom in publicistom Tomažem Štihom, ki zadnja leta živi v Združenem kraljestvu Velike Britanije.

Demokracija: Stanje v Sloveniji se iz dneva v dan slabša, lani postavljena vlada pod vodstvom Roberta Goloba v devetih mesecih ni naredila še ničesar v dobro državljanov in države, polni so obljub in leporečja, stvari gredo navzdol. Vse očitneje je, da tonemo v socializem. Kako vi spremljate to, kaj vidite?

Štih: Vzpostavljeni so idealni pogoji za nevihto. Hladne vojne ni več in mladi nimajo več kritičnega vpogleda v socialistične družbe, kot smo ga imeli pred petdesetimi leti. Hkrati pa izkušnje s socializmom iz prve roke odhajajo z generacijo, ki ga je preživela.

Od tod konflikt med našimi mladimi amaterskimi revolucionarji in starejšimi občani. Preprosto povedano so upokojenci vse te neumnosti že preizkusili. Mladi amaterski revolucionarji pa so prepričani, da so pametnejši od vseh preteklih generacij, in se pri igranju z vžigalicami tokrat ne bodo opekli.

Zgodovina nam zato počasi začenja vračati kolektivni spomin. Ljudje znova ob treh zjutraj stojijo v vrstah za zdravnika. Družine ne vejo, kako bodo plačale ogrevanje. Po ulicah pa spet korakajo pravičniki. V besedah Santayane: »Kdor se iz zgodovine nič ne nauči, jo bo pa ponavljal.«

Dobra novica je, da bo ta nevihta kratka. Lažne obljube, da graditev blaginje ne zahteva dela in tveganj, ampak le politične dekrete, bo trčila ob realnost že na koncu tega mandata, ko se utopija ne bo uresničila in bodo mladi še vedno brez vsega in z nizkimi plačami, le štiri leta starejši. Tako smo se tega naučili tudi v 80. letih prejšnjega stoletja.

Celoten  intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine