8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

V novi številki Demokracije preberite intervju s Borisom Tomašičem: »Ta oblast je šla tokrat absolutno predaleč. Nujno jih moramo ustaviti!«

Piše: Vida Kocjan

Z voditeljem Borisom Tomašičem smo se pogovarjali o vdoru policije v prostore medijske hiše Nova24TV in hišnih preiskavah, tudi pri njem doma, čeprav nobeden od navedenih ni med osumljenimi. Kaj to pomeni, kaj odgovarja priljubljeni voditelj Tomašič?

Sredi prejšnjega tedna je policija izvajala več hišnih preiskav, bili so tudi v prostorih medijske hiše Nova24TV in pri vas, čeprav niste bili med osumljenci in preiskovalnimi osebami. Ena največjih ugank, tudi pravnih, pa je nepojasnjeno dejstvo, zakaj so mobilni telefon in prenosni računalnik odvzeli vam, voditelju najbolj gledane oddaje in imetniku svetovnega rekorda. Kako je s tem?

Celotna preiskava temelji na poročilu preiskovalne komisije, ki jo je vodila Mojca Šetinc Pašek. Ta je javno priznala, da je osnovni namen te komisije obračunati s političnimi nasprotniki. Sodnica Mojca Kocjančič je v bistvu obrazložitev prepisala od komisije.

Drži, nisem med osumljenci. Še več, pogodbe, za katero so si izmislili, da je sporna, nisem podpisal jaz.

Gre za klasičen poskus ustrahovanja medija, ki je kritičen do vlade. Takšne zlorabe policije in pravosodja se dogajajo samo v diktaturah.

V bistvu so vam naprave ukradli. Ali so vam jih že vrnili in v kakšnem stanju? Menite, da so podatke prenesli (kopirali) in s tem pridobili vaše stike, elektronsko pošto in vse drugo?

Moje elektronske naprava so odvzeli nezakonito, kar bom dokazal, če ne prej, pa na EČSP. Edini namen je bil pregledati moje osebne podatke, ki bodo nekoč zlorabljeni. Prav tako so pri meni doma naredili racijo, a tam seveda niso našli nič. Tudi to je nezakonito. Namen je samo ustrahovanje in napad na moje bližnje. Temu je treba narediti konec!

Kaj bi se zgodilo, če bi se v eni od razvitih demokratičnih držav enemu od znanih voditeljev in imetniku svetovnega rekorda zgodilo kaj podobnega?

V razviti demokratični državi se to ne more zgoditi.

Stvari odmevajo tudi v tujini, čeprav vodilni mediji o tem ne poročajo. Kakšne odzive prejemate?

Iz tujine in iz Slovenije prejemam ogromno izrazov podpore. Napad name je obsodil celo predsednik Evropske ljudske stranke. Žalostno je, da me niso podprli niti v DNS niti kolegi novinarji, ki delajo v vodilnih medijih.

Celoten intervju si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine