1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Golobovo govorjenje v prazno! Kje je denar za poplavljena območja?

Piše: Vida Kocjan

Na dan, ko je bilo v pomembnem delu države najhujše, ko so hiše, vasi in mesta v Savinjsko-šaleški regiji, na Koroškem, v delu Gorenjske in osrednje Slovenije, na Celjskem in delno v Posavju zalivale meteorne vode, hudourniki in plazovi pa so odnašali hiše in druge nepremičnine, je Robert Golob, predsednik vlade, govoril: »Nikomur ne koristi pomoč čez tedne ali mesece. Pomoč bo zagotovljena takoj.«

V ujmi je bilo popolnoma uničenih okoli 400 hiš. Golob je nato na srečanju z župani domnevno preverjal, kako ljudem zagotoviti nove domove. Dejal je, da ima država dovolj sredstev za intervencijske ukrepe po ujmah.

V zanosu je občinam začel obljubljati obnovo škode. Tisti pa, ki so izgubili nepremičnine, bodo prejeli pomoč v obliki nadomestne gradnje. Bil je zelo konkreten in je dejal, da bodo občine zagotovile zemljišča in ga na stroške države opremile. Na njih bodo zgrajene nadomestne gradnje, večinoma v obliki montažnih objektov slovenskih proizvajalcev. Objekti bodo tipski in postavljeni po vsej Sloveniji. »Postavitev teh objektov naj bi trajala nekaj mesecev,« je Golob govoril v prvih dneh po povodnji. Zelo hitro pa se je izkazalo, da je šlo samo za »Golobov zanos« ali z drugimi besedami za »Golobovo nabiranje političnih točk«.

Od obljub ne duha ne sluha

Od obljub dva meseca pozneje ni ne duha ne sluha. Goloba so s hladno vodo resničnosti polili tudi strokovnjaki. Ponovili so tisto, na kar so opozarjali tudi v največji oz. edini opozicijski stranki, Slovenski demokratski stranki (SDS), pa tudi župani. Vsi skupaj so opozarjali, da so za takšne gradnje, kot jih je obljubljal Golob, predvidoma potrebni večletni birokratski postopki. V tem primeru gre namreč za novogradnje in ne za nadomestne gradnje. Opozarjali so ga tudi na nujnost spremembe predpisov, del levičarskih biciklistov pa je tudi že dvigoval glave, češ da prizadetim v poplavah hiš ni mogoče dati brezplačno. Pričakovano, nevladniki oz. vodilni levičarski biciklisti potrebujejo denar zase.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine