4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Golobovi avtogoli in nezadovoljstvo v koaliciji

Piše: Žiga Korsika

Golobova »kristalna noč«, v kateri se je znebil Mojce Šetinc Pašek, svoje verjetno najbolj udarne poslanke, je zatresla levo politično polje. Destruktivni vrtinec, ki ga je pripeljal na oblast, se sedaj obrača navznoter, kjer pustoši med podobno mislečimi.

Predsednik vlade se je konec oktobra pojavil pred televizijskimi kamerami. Ob njem so stali Borut Sajovic, njegov vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in nova (bodoča) podpredsednica stranke Sara Žibrat. Prizor, ki smo mu bili priča, je šokiral politično javnost. Stranka je izključila eno od svojih prvobork, Mojco Šetinc Pašek. V paketu so odslovili tudi nekdanjega poslanca LMŠ Marjana Pavšiča. Urška Klakočar Zupančič je, govoricam navkljub, ostala predsednica državnega zbora, ne pa tudi podpredsednica Gibanja Svoboda. Nadomestila jo je manj znana poslanka Sara Žibrat. Premier je hkrati napovedal zmanjšanje števila ministrstev, ki ga je ob prevzemu oblasti povečal.

Do novinarske konference je prišlo po nizu odstopov in neuspehov vladne koalicije. Neuspešno spopadanje z draginjo, povišanje davčnih bremen, nenadzorovane migracije, zastale reforme, neizpolnjene obljube o graditvi stanovanj, prepočasna sanacija škode po poplavah in še bi lahko naštevali. Javna odstavitev Šetinc Paškove je bil tako svojevrstni klimaks. Ne nujno zadnji. Po političnih kuloarjih se govori, da so na vratih še vsaj trije poslanci, z njimi pa še najmanj osem drugih. Več o tem v nadaljevanju.

Odzivi na izključitev Mojce Šetinc Pašek so bili raznovrstni. Ko se je umaknilo začudenje, so sledile prve politične analize. Nekateri, kot denimo politični komentator in televizijski voditelj Aljuš Pertinač, so presodili, da je njena izključitev simptom »gostilniškega« dojemanja politike in da jo je predsednik vlade pač »sedaj nagnal iz svoje gostilne«. Drugi so špekulirali, da si je Golob predvsem zaradi povezav poslanke nakopal srd t. i. old boysov. A pod črto, verjetno bi se komentatorji na levici strinjali, je bila njena izključitev politični avtogol. Da premierju pravzaprav bolj škodi kot koristi. Na desni kakšne posebne prizanesljivosti do poslanke ni bilo opaziti, saj je ta mandat izkoriščala za neutemeljen boj proti opozicijskim medijem.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine