2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Golobova vlada se spreminja v socialistični izvršni svet, ki ga vodijo botri iz ozadja

Piše: Vida Kocjan 

Golobovi koaliciji so se končno uresničile sanje. Prejšnji teden je bilo imenovanih devet novih ministrov, vlada jih zdaj šteje 20. Na polno poteka kadrovanje, delitev pristojnosti, država pa je v prostem teku. Nekatera nova ministrstva sploh še nimajo prostorov, ukvarjali se bodo sami s seboj. Polno operativni naj bi bili šele julija, ko pa se bodo začeli dopusti. Do jeseni smo dobri, kot se temu reče po domače! 

Koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica je prejšnji teden v državnem zboru potrdila novo vlado, v kateri je 20 ministrstev. Na novo so imenovali devet ministrskih kandidatov, Golob in njegovi mediji pa so hiteli pojasnjevati, da je vlada »končno zaživela v obliki, kot so si jo ob nastopu mandata zamislili koalicijski partnerji«. V vladi so nato nemudoma potrdili še 46 državnih sekretarjev. Golobova vlada se tako spreminja v socialistični izvršni svet, vodijo pa ga botri iz ozadja.

Absurd Sončnega kralja 

Robert Golob, ki se ga je prijel vzdevek Sončni kralj, je kmalu po potrditvi mandatarstva lani spomladi napovedal, da bo v njegovi vladi sedelo precej več ministrov in ministric kot v vladi pred tem. Izkazalo se je, da načrtuje nove ministrske resorje in nove funkcije za številne politike iz vrst propadlih strank LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek. Če smo še leta 2011 imeli v državi le enajst ministrstev, potem 12 in nato 14, je Golob to število zdaj pognal na 20. Natančneje, 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja. Tako vlado od torka, 24. januarja 2023, poleg obstoječih ministrstev sestavljajo še minister za solidarno prihodnost (Simon Maljevac), minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Igor Papič), minister za vzgojo in izobraževanje (Darjo Felda), minister za okolje, podnebje in energijo (Bojan Kumer), ministrica za infrastrukturo (Alenka Bratušek), minister za gospodarstvo, turizem in šport (Matjaž Han), minister za naravne vire in prostor (Uroš Brežan), minister za kohezijo in regionalni razvoj (Aleksander Jevšek) in Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo.

Po zakonu o vladi, o katerem smo novembra odločali tudi na referendumu, večina ga je podprla, so Golobovi nekatera ministrstva delili, kot novi ministrstvi pa sta organizirani še dve vladni službi, in sicer za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter digitalno preobrazbo. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pa še vedno vodi minister brez listnice.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tiskane Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine