0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Golobova repriza Brionskega plenuma

Piše: Gašper Blažič

Premier Robert Golob je pred kratkim doživel uničujoče pričanje svoje nekdanje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega  policijskega šefa Boštjana Lindava. Dogodki, ki so sledili, so pokazali, da se je vladi in koaliciji dejansko zgodil »veliki pok«, ki je imel uničujoče posledice tudi na seji sveta Gibanja Svoboda, kjer je prišlo do spektakularnih izključitev Mojce Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča ter degradacije Urške Klakočar Zupančič.

To dogajanje je marsikoga spomnilo na zgodovinsko četrto plenarno sejo CK ZK Jugoslavije 1. julija 1966 na Brionih v hotelu, kjer so praktično natanko 25 let kasneje potekala pogajanja med beograjsko in slovensko stranjo pod budnim očesom evropske trojke. A leta 1966 se je na Brionih dejansko zgodil preobrat, ki je osupnil ne samo jugoslovansko, pač pa tudi mednarodno javnost. T. i. Brionski plenum je namreč prinesel obračun diktatorja Josipa Broza Tita z Aleksandrom Rankovićem, ki je bil tako rekoč Titova desna roka in udarna pest, povod za Rankovićevo odstavitev (in s tem družbeno izolacijo) pa je bila prisluškovalna afera, ki naj bi nakazovala zlorabo Službe državne varnosti in zaroto proti Titu, koval pa naj bi jo bil sam Ranković. Njegova odstavitev je sicer prinesla zmago federalizma (in vnovični vzpon Edvarda Kardelja, arhitekta slovenske komunistične revolucije in jugoslovanskega samoupravljanja), hkrati pa je pripravila pot reformni liniji v partiji, a le za nekaj let, saj je Tito v prvi polovici sedemdesetih let na podoben način kot z Rankovićem obračunal tudi z reformisti od Staneta Kavčiča do Marka Nikezića.

Usodni zdravstveni karton

Toda seja sveta Gibanja Svoboda v torek, 24. oktobra, ki je prinesla »noč dolgih nožev«, je že zdavnaj prej napovedovala razburljivo dogajanje. Že sredi aprila letos smo na našem spletnem portalu poročali, da so nekateri poslanci Gibanja Svoboda siti nenehnih medijskih ekscesov »bele Masajke« Urške Klakočar Zupančič, ki si je privoščila marsikaj, od neposrečenega posvajanja opic na svoji »neuvrščeni« turneji po Afriki pa vse do partizanskih pevskih vložkov v vlogi slavnostne govornice. Sodu pa je izbilo dno, ko so iz njenega kabineta nagnali Andraža Osima.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine