9.8 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Golobov putinizem in obračun z opozicijskimi mediji; V pričakovanju volitev – bo uspel obrat v desno?; Reportaža s srečanja podpornikov Nova24TV in Demokracije; Intervjuja: Romana Tomc in Boris Tomašič

Piše: G. B.

V novi številki revíje Demokracija preberite, kako so vladajoči politično zlorabili kriminalistično policijo za obračun z Novo24TV in njenim voditeljem Borisom Tomašičem. Objavljamo reportažo s srečanja podpornikov  Nove24TV in Demokracije pri Termah Snovik, kjer se je zbralo več tisoč dobromislečih ljudi. Preberite intervjuje z Borisom Tomašičem, Romano Tomc, Tino Bregant (2. del)  in Sofio Solemacher van der Vegt. Pišemo tudi o pričakovanju volilnega dne. Ničesar še ni odločeno, odločal pa bo vsak glas. Z Demokracijo boste vedeli več!

V sredo, 29. maja 2024, le deset dni pred evropskimi volitvami, je v prostore neodvisne opozicijske televizijske hiše Nova24TV »vdrla« policija in začela s hišno preiskavo pisarne voditelja najbolj gledane oddaje Kdo vam laže ter imetnika svetovnega rekorda Borisa Tomašiča.  Skoraj sočasno so se pojavili tudi na domu voditelja. Zasegli so mu računalnik in telefon. Razlog za preiskavo je bila prijava v politične namene zlorabljene preiskovalne komisije, za katero je nekdanja predsednica Mojca Šetinc Pašek v oddaji na POP TV, hišni televiziji Gibanja Svoboda, dejala, da je bil namen ustanovitve omenjene komisije v tem, da se obračuna s političnim nasprotnikom. Na dogajanje 29. maja se je odzval tudi prvak opozicije Janez Janša in med drugim izpostavil: »Si predstavljate hrup, če bi policija 14. aprila 2022 pod kakršnim koli izgovorom izvedla preiskave na 24 ur?« Boris Tomašič je razkril, da je policija prišla na podlagi naloga politično zlorabljene komisije. Dejal je, da so mu policisti zasegli telefon in računalnik ter mu s tem onemogočili delo, kar je v bistvu osnovni namen. »Osnovni namen je pridobiti, temu se reče phishing, podatke, da bi nam nekaj podtaknili. Kaznivega dejanja ni bilo,« je dodal.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

V novi Demokraciji še preberite:

Se bo EU končno uspelo obrniti v desno?

Primerjave med anketami, ki jih je na spletni strani Spletni časopis (www.spletnicasopis.eu) objavil Peter Jančič, kažejo, da ima tranzicijska levica težave. Tudi zaradi razpršenosti glasov, kar znižuje možnosti, da bi levičarji lahko dobili večino in osvojili (vsaj) pet poslanskih sedežev od devetih. Po eni strani so samozavestni nastopi Petra Gregorčiča v soočenjih povečali njegovo prepoznavnost, po drugi pa so nekateri akterji, denimo Zoran Stevanović s svojo prorusko retoriko, pokopali sami sebe. Stranka Levica ima to nesrečo, da ji glasove odžira Violeta Tomić z listo »Nič od tega«, vendar je že zdaj jasno, da Tomićevi, ki ima s kandidaturo na evropski volitvah že nekaj izkušenj, tudi tokrat ne bo uspelo. So pa razlike v odstotkih dovolj majhne, da tudi SDS ta čas nima tako velike prednosti pred Gibanjem Svoboda, kakor navajajo mainstream mediji. Lahko da bo SDS povečala svoj delež na račun neposrečene policijske racije v prostorih Nova24TV deset dni pred volitvami, ko so Borisu Tomašiču zasegli računalnik in telefon, čeprav ni med osumljenci kaznivih dejanj, vendar je obnašanje volilnega telesa precej negotovo, verjetno pa na razmerja med strankami ne bo bistveno vplivalo – razen če se bo precejšen delež volivcev, ki doslej niso bili prepričani, ali se bodo udeležili volitev, vendarle odšli na volišča in volili s protestnimi nagibi. Proti sedanji oblasti torej.

Srečanje podpornikov Nova24TV v Snoviku

Minulo soboto je potekalo že četrto srečanje in sproščeno druženje v podporo delovanju medijev Nova24TV in Demokracije. Na srečanju v idiličnem okolju Term Snovik nad Kamnikom se je zbralo več kot 3.000 ljudi. Izreden obisk je bil verjetno tudi posledica nedavne policijske racije v medijski hiši Nova24TV pod taktirko »depolitiziranega« sodstva in policije, na kar so opozorili vsi govorci omenjenih medijev. Voditelj najbolj gledane oddaje in imetnik svetovnega rekorda Boris Tomašič se je za podporo zahvalil vsem podpornikom in sponzorjem omenjenih medijev. »Ko te podpre Janez Janša, človek, ki je na lastni koži okusil, kaj vse lahko naredi politična policija in spolitiziran pravosodni sistem, veš, da delaš nekaj prav,« je poudaril in se ob tem zahvalil tudi najboljši ekipi obeh medijev. Tomašič je na humoren način komentiral nedavno policijsko racijo, češ da ni Marjan Šarec, da bi zaradi tega vrgel puško v koruzo; prav tako ni Matej Tonin, da bi prestopil na levo politično stran, pa tudi ne premier Robert Golob, da bi pustil delo in odšel počivat na morje. »Zaradi vas si rečem, vztrajal bom! Hočem biti kot Janez Janša!« je bil jasen in ob tem pozval tudi na volitve, saj je treba v Bruselj poslati prave in preudarne ljudi.

Intervjuji: Boris Tomašič, Romana Tomc, Tina Bregant in Sofia Solemacher

“Moje elektronske naprava so odvzeli nezakonito, kar bom dokazal, če ne prej, pa na EČSP. Edini namen je bil pregledati moje osebne podatke, ki bodo nekoč zlorabljeni. Prav tako so pri meni doma naredili racijo, a tam seveda niso našli nič. Tudi to je nezakonito. Namen je samo ustrahovanje in napad na moje bližnje. Temu je treba narediti konec!” je v intervjuju za Demokracijo v zvezi z nedavno policijsko preiskavo pojasnil Boris Tomašič.

Vabljeni tudi k branju intervjujev z evropsko poslanko Romano Tomc, zdravnico in ljubljansko mestno svetnico dr. Tino Bregant (2. del intervjuja) ter direktorico Krščansko-demokratskega inštituta v Budimpešti Sofio Solemacher van der Vegt.

Pet pred dvanajsto za slovensko gospodarstvo 

Poslanec Franc Breznik je na novinarski konferenci prejšnji teden opozoril na nezavidljiv položaj slovenskega gospodarstva, saj aktualna vlada duši podjetniški razvoj. Poslanec je še opozoril, da je ura pet pred dvanajsto za slovensko gospodarstvo.  Posledično to močno vpliva tudi na blaginjo prebivalcev Slovenije in pomeni rdeči alarm za gospodarski napredek. Kot je uvodoma opozoril Breznik, se je po podatkih Evropskega statističnega urada (Eurostat) obseg storitev v državah z evrom na mesečni ravni povečal za 1 odstotek, v celotni EU pa za 1,1 odstotka. Podatki za letno raven kažejo letno raven rasti, ki je 4,8-odstotna. V obeh primerih  so podatki za Slovenijo pod povprečjem in kažejo na zaostanek na mesečni in letni ravni.  Slovenija je na mesečni ravni zabeležila največji padec obsega storitev, saj se je ta skrčil za 1,9 odstotka. Pomembnost teh podatkov je za Slovenijo izjemna, saj kaže tako obseg storitev kot kondicijo gospodarstva, zajema razpoloženje potrošnikov kot robustnost industrije. Alarmantni so tudi podatki Evropskega statističnega urada na področju industrijske proizvodnje, saj je Slovenija na tem področju leta 2023 zabeležila 10,2-odstotno znižanje in doživela največji padec med državami članicami EU tako na mesečni kot letni ravni.

Aleš Hojs razkrinkal Jankovićeve laži

Seje preiskovalne komisije državnega zbora o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri graditvi povezovalnega kanala C0, ki ji predseduje Anja Bah Žibert, sta se prejšnji teden kot priči udeležila Aleš Hojs, nekdanji minister za notranje zadeve in kandidat za evropskega poslanca, ter Cene Fišer z oddelka za biologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Aleš Hojs je na seji preiskovalne komisije med drugim opozoril na pomanjkanje inženirske etike pri graditvi kanalizacijskega kanala C0 in razkril, kdo je na kanalu projektiral kineto. To je bil »sam župan Zoran Janković«. V nadaljevanju je Hojs zavrnil Jankovićeve navedbe, da je Hojs v času, ko je služboval v javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija (VO-KA), začrtal traso povezovalnega kanala C0. Izpostavil je drago nadgradnjo same čistilne naprave, pri kateri je po njegovi oceni nekdo ukradel okoli 15 milijonov evrov. Dejal je, da je v to zgodbo padel izključno po diskreditacijah oz. lažeh Jankovića, ki ga je obtoževal, da je on (Hojs) začrtal traso za kanal C0.  Hojs je pojasnil, da je bil v podjetju VO-KA zaposlen od leta 1992 do leta 2006, dobrih 13 let torej, Janković pa ga je obtoževal, da je traso začrtal leta 1991, še preden je bil tam sploh zaposlen.

Evropa in Evropska unija potrebuje močan obrat v desno

Enak trend opažajo tudi mnoge druge anketne hiše, ki v zadnjem obdobju izvajajo meritve javnega mnenja. V Evropi se dogaja velik konservativen preobrat, saj po vsem sodeč volivci zavračajo bruseljsko globalistično agendo, ki jo krivijo za degradacijo svojih držav, za razpad gospodarstva, poplavo migrantov in uničevanje tradicij in kulture, skratka, za uničevanje evropske civilizacije same.  Anketno podjetje Tyson Group je za »EU-US Forum« izvedla anketo v več zahodnoevropskih državah − Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem, v Italiji in na Portugalskem, se pravi štirih ustanovnih članicah EGS in peti, ki je pristopila pred več kot štiridesetimi leti. Rezultati ankete so blago rečeno katastrofalni. Manj kot tretjina anketiranih meni, da gre Unija v pravo smer. Najbolj so kritični na Nizozemskem, kjer samo 24 odstotkov anketiranih podpira zdajšnjo usmeritev Evropske unije.  Kot tudi pri prej omenjeni anketi anketa Tyson Group razkriva, da je gospodarsko stanje najpomembnejša tema za evropske volivce. Devetinpetdeset odstotkov Francozov in Portugalcev, 54 odstotkov Italijanov, 49 odstotkov Nemcev in 48 odstotkov Nizozemcev meni, da je njihovo osebno finančno stanje in blaginja nasploh letos slabše od lanskega leta. Krivec za to pa so evropske regulacije in predvsem previsoka obdavčitev in dajatve, ki so posledica sledenja nacionalnih vlad tem regulacijam.

V novi številki Demokracije preberite številne analitične kolumne naših urednikov, novinarjev in zunanjih sodelavcev. Tokrat so jih pripravili: Metod Berlec, Matevž Tomšič, Jože Biščak, Vida Kocjan, Gašper Blažič, Andreja Valič Zver, Štefan Šumah in Andrej Umek.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine