20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Evropske volitve: Slovenija se je obarvala rumeno

Piše: Petra Janša, M.B.

Slovenija je minulo nedeljo petič volila svoje predstavnike v evropskem parlamentu. Prvič doslej bo v Bruselj poslala devet poslancev. Že četrtič zapored je nesporna zmagovalka stranka SDS, tokrat s štirimi poslanskimi mandati – zmagala je v vseh volilnih enotah.

Velika zmaga SDS

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je SDS, ki je s 30,65 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata (22,15 odstotka glasov), po enega pa so osvojili v Vesni (10,52), SD (7,73) in NSi (7,66), kažejo neuradni izidi Državne volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovnicah. V evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Romana Tomc (tretji zaporedni mandat), Milan Zver (četrti zaporedni mandat), Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda pa Irena Joveva (drugi mandat) in Marjan Šarec. Z liste Vesne je bil v evropski parlament (EP) izvoljen Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec (v prejšnjem mandatu je nasledil Tanjo Fajon), z liste NSi pa Matej Tonin. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Največ med vsemi kandidati jih je prejela nosilka liste SDS Romana Tomc, in sicer 73.369. Po številu preferenčnih glasov sledita nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva (70.707) in nosilec liste Vesne Vladimir Prebilič (52.096). Vrstni red na svojih listah pa so preskočili Tomašičeva (26.779), ki je z 28 leti postala doslej najmlajša evropska poslanka iz Slovenije, Grims (12.664) in Šarec (14.473), ki so s pomočjo preferenčnih glasov prehiteli kandidate pred seboj in se na ta način uvrstili v EP. Nosilec liste SD Matjaž Nemec je prejel 25.464 glasov, nosilec liste NSi Matej Tonin 16.582 glasov in drugo uvrščeni na listi SDS Milan Zver 15.747. Druge stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, niso osvojile sedežev v EP. SLS je prejela 7,23 odstotka glasov, Levica 4,75 odstotka, Resni.ca 3,97 odstotka, DeSUS in Dobra država 2,21 odstotka, Zeleni Slovenije 1,59 odstotka ter Nič od tega 1,53 odstotka.

V evropski parlament tudi NSi, SLS ni uspelo

Evropskih volitev se je po preštetih 99,97 odstotka glasovnic udeležilo 41,36 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej. Oddali so 698.582 glasovnic, od katerih jih je bilo kar 30.746 neveljavnih. Za primerjavo, pred petimi leti je neveljavne glasovnice oddalo 10.382 volivcev. Na končne izide nedeljskih glasovanj bo sicer treba še počakati do 17. junija. Takrat bodo namreč prešteli še glasove iz tujine. Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida evropskih volitev in referendumskih glasovanj z objavo v uradnem listu mora biti končan do 7. julija. Sicer pa je tudi na volitvah pred petimi leti s 26,25 odstotka glasov zmagala SDS s skupno listo s SLS, s katero so osvojili tri poslanske mandate, in sicer so jih v EP zastopali Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič. Medtem ko Zver in Tomčeva ostajata v klopeh EP, kjer se jima bosta z liste SDS pridružila še Grims in Tomašičeva, se Bogovič z evropskega političnega parketa poslavlja. Tokrat je namreč kandidiral na listi SLS, ki je na volitvah nastopila samostojno, a ji ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Nosilec liste SLS Peter Gregorčič je prejel kar 32.023 preferenčnih glasov, kar ga je uvrstilo na skupno četrto mesto glede na število preferenčnih glasov. Dosedanji evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič je za STA izrazil obžalovanje, ker kaže na izgubo mesta evropskega poslanca, ki se je stranki izmuznil za slabo polovico odstotne točke. Je pa to za SLS odličen rezultat in dobra popotnica za parlamentarne volitve, za kar se je zahvalil vodstvu stranke in nosilcu liste Petru Gregorčiču.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine