1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Čas cesarjevih novih oblačil še ni končan

Piše: Gašper Blažič

Z začetkom leta 2024 je postalo razvidno, da vladajoča koalicija gradi svoje »ministrstvo za resnico« (po Orwellu) na treh stebrih. To pa tudi pomeni, da bo na tej osnovi tudi spreminjala obstoječi zakon o medijih, kar je slaba novica za državo.

Prvi steber je prevzem obstoječih medijev (neposredno RTVS, STA, Siol, itd., druge posredno), drugi steber je onemogočanje medijev, za katere vedo, da jih ne bodo mogli prevzeti in predstavljajo »motnjo v sistemu«. Tretji steber pa so videopodkasti, vsebine torej, ki jih vlada prek svojega urada za komuniciranje izvaja neposredno. Ta steber je začela izvajati nedavno s posnetkom prvega podkasta, kjer sta kot gosta nastopila zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Na RTVS zanikajo maščevanje

Seveda se bomo tretjega stebra lotili v nadaljevanju, zato poglejmo, kaj se dogaja na področju prevzema medijev in onemogočanja tistih, ki se nočejo opredeliti za mainstream. To pa sta tednik, ki ga berete, pa Nova24TV itd. Kakorkoli že, o prevzemu RTV Slovenija smo pisali že veliko, vendar je zgodba dobila nadaljevanje, saj naj bi bilo po poročanju Požareporta vodstvo RTVS na novo stisnilo v kot ustvarjalce Panorame s precej znižanimi plačami. No, služba RTV Slovenija za odnose z javnostjo se je ogorčeno odzvala. »Ker javni zavod RTV Slovenija z novim letom začasno ni mogel zagotavljati dela 15 sodelavcev, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so bili ti začasno poslani na čakanje na delo od doma. Njihov status se ureja, nekateri so že prejeli nove pogodbe o zaposlitvi, s katerimi so bili razporejeni na nova delovna mesta,« so zapisali v odzivu in eksplicitno zanikali, da bi šlo v tem primeru za politične čistke. Toda ista služba za odnose z javnostjo se je še bolj ogorčeno odzvala na zaznamke na spletni strani Spletni časopis, kjer se je pisec in urednik Peter Jančič spraševal o dokaj pogostih obiskih reševalnega avtomobila pred zgradbo RTVS. In je seveda sledil odgovor, da je Jančič – lažnivec.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine