1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V novi številki Demokracije objavljamo: Kaos v Golobovi razpadajoči vladi

Piše: Vida Kocjan

Po šestnajstih mesecih vladanja koalicije Gibanja Svoboda, SD in Levice je jasno, da Slovenijo vodi povsem neučinkovita in za državljane škodljiva vlada. Kljub politični podreditvi večine slovenskih medijev, predvsem največjih, zaupanje vanjo pada.

Najpomembnejši vzrok za to je njeno neučinkovito delovanje, kar je »morala« priznati tudi agencija Mediana. Po mnenju večine bi morala biti prioriteta vlade zdravstvena reforma, slediti bi morali obnova po poplavah in boj z inflacijo. Prav slednjemu pa v vladi namenjajo najmanj pozornosti. Ukvarjajo se sami s seboj, s svojimi potovanji s pridihom turističnih potovanj ali pa preprosto ne delajo nič ali skoraj nič. Predvsem pa ministri v tej vladi prej odhajajo kot prihajajo, kot je ob odstopu ministrice Sanje Ajanović Hovnik dejala poslanka Anja Bah Žibert (SDS) in dodala, da bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati. V vladi namreč prevladuje popoln kaos.

Razkošna vlada se nam že maščuje

Vlada Roberta Goloba je svoj mandat nastopila v začetku junija 2022. Najprej so se začeli ukvarjati z reorganizacijo. Golob je vložil predlog zakona o vladi, s katerim je število ministrstev s 14 želel povečati na 19, »da bi lahko vladali«. Pri tem se je zataknilo, zato smo državljani o spremembah glasovali na referendumu, ki je bil 27. novembra 2022. Prizadevanja nevladnih organizacij, tranzicijski levici naklonjenih medijev in nove vlade so se jim obrestovala. Državljani so odločili v Golobov prid, pa četudi si je ta zamislil »ministrstva za iskanje rud in izgubljanje časa«. Zakon je začel veljati s 1. januarjem letos. Na ministrstvih so se začela prerazporejanja, selitve in podobno. Tako že pol leta niso delali veliko, ker so čakali na reorganizacijo, potem pa se je to še zavleklo. Stvari so bile zelo podobne tistim v letu 2008, ko so zmagale stare sile, vodilni iz SD, propadle LDS in nato Zaresa pa so se volilne zmage veselili še vsaj pol leta. Medtem je državo že udarila velika finančna kriza in se prelila v gospodarsko. Spomladi 2009, ko so se takratni vodilni politiki zbudili in nehali proslavljati, pa je bilo že prepozno, da bi lahko sprejeli učinkovite ukrepe. Slovenija je tonila. Zelo podobno se dogaja zdaj, ko vsi kazalniki kažejo, da je Slovenija stopila na pot recesije, kot je v intervjuju za Demokracijo pred kratkim povedal prof. dr. Vito Bobek. Slednje kaže tudi večina makroekonomskih kazalnikov.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine