24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Zmagovalci! Politični analitiki o evropskih volitvah! Ali dr. Stephan piše članke iz pripora? Intervjuja: dr. Matej Makarovič in dr. Anže Logar

V novi reviji Demokracija s številnimi političnimi analitiki analiziramo rezultat evropskih volitev v Sloveniji in Evropski uniji. Sprašujemo se, ali bodo slovenski družinski zdravniki odšli v Veliko Britanijo in ali zloglasni Stephan piše znanstvene članke na Povšetovi. Objavljamo intervjuja s sociologom Matejem Makarovičem in poslancem Anžetom Logarjem. Razkrivamo kaos, ki ga v Franciji povzročajo nezakoniti migranti. Z Demokracíjo boste vedeli več!«

 

Za nami so prelomne volitve v Evropski parlament. Za zdaj še ni znano, kaj točno bodo prinesle za prihodnost v Evropi, a razmerja moči ne prinašajo veliko dobrega, saj se je povečala možnost za t. i. levo koalicijo. Sloveniji pa so volitve prinesle položaj brez pravega zmagovalca.

Največ glasov osvojila skupna lista SDS-SLS

Vsaj formalno je jasno, da je največ glasov osvojila lista SDS-SLS, ki je z dobrimi 26 odstotki dobila tri mandate. Na drugo mesto se je uvrstila SD (18,6 odstotka) in na tretjega LMŠ (15,6 odstotka), obe bosta dobili po dve poslanski mesti. Prag za vstop v parlament je ujela še NSi z dobrimi enajstimi odstotki, spodletelo pa je Levici, ki je s 6,3 odstotka zgrešila prag. Nekako tako je napovedala tudi projekcija agencije Parsifal, ki je za Nova24TV tokrat kot edina v državi izvajala vzporedne volitve – nacionalna televizija in POP TV sta se temu odrekla …

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Miles: Pravna država, pravo in sodišča

Ko so bile nekdanje komunistične države Srednje in Vzhodne Evrope kandidatke za članstvo v Evropski uniji, so veljali kriteriji, imenovani københavnski kriteriji, ki so bili dogovorjeni na Vrhu Evropske unije junija 1993. Ti kriteriji so poleg tega, da so vključevali stabilne institucije za zagotavljanje demokracije, tržno gospodarstvo in varstvo manjšin, še posebej izpostavljali pravno državo.

Bodo družinski zdravniki odšli na Otok?

Predstavniki agencije Paragona so zdravnike družinske medicine sredi maja vabili v Zagrebu, junija bodo novačili tudi v Sloveniji. Zdravniki družinske medicine imajo velike možnosti zaposlitve v Veliki Britaniji, vse poteka hitreje in bolj organizirano kot kadarkoli pred tem. Britanski Državni zavod za zdravstvo je namreč začel z največjim mednarodnim programom zaposlovanja več tisoč specialistov družinske medicine v Veliki Britaniji. Zaposlovali jih bodo v naslednjih nekaj letih.

Intervjuja: Matej Makarovič in Anže Logar

O evropskih volitvah, volilnem izidu in političnih posledicah za Slovenijo in Evropsko unijo smo se pogovarjali dr. Matejem Makarovičem. Je redni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici, kjer je predstojnik Oddelka za uporabne družbene študije in predstojnik Inštituta za družbene transformacije. Njegovo področje raziskav so družbene spremembe, identiteta, politična sociologija in sociološka teorija. Pogovarjali pa smo se tudi s predsednikom Sveta SDS in poslancem SDS dr. Anžetom Logarjem. V mandatu 2014−2018 je vodil odmevno preiskovalno komisijo za ugotavljanje odgovornosti za zlorabe v bančnem sistemu. Junija 2018 je bil znova izvoljen v državni zbor, jeseni 2018 pa je kandidiral za župana Mestne občine Ljubljana.

Socialna država ali država blaginje ni zastonj

Glede na svetovno povprečje imamo v Sloveniji (ta čas še vedno) dober standard. Radi govorimo o socialni državi, na katero smo ponosni. Toda vse premalo volivcev se zaveda, da socialna država ni zastonj in da jo lahko s slabim upravljanjem tudi izgubimo. Slabo upravljanje za volivca pa pomeni, da na volitvah ne voli najboljše politične opcije.

V Italiji slavil Salvini, na Madžarskem Orban

Po nedeljskih volitvah zmagovalci v Franciji in Grčiji pozivajo k predčasnim volitvam. Salvini pozdravlja preporod Evrope. Orbán bo sodeloval s tistimi, ki želijo ustaviti migracije. Kaczynski opozarja na odločilno bitko za prihodnost domovine na jesenskih volitvah. Zbrali smo prve odzive nekaterih evropskih politikov na rezultate nedeljskih volitev v Evropski parlament.

Napadena Evropa! Zbogom, Evropa!

Okrog petsto afriških migrantov je pred kratkim okupiralo glavno pariško letališče, imenovano po velikem državniku, velikem Francozu, velikem zagovorniku svojega naroda, njegove samostojnosti, svobode in pravic, Charlesu de Gaullu. Prav ironično je, da nosi njegovo ime prostor, v katerega so migranti vdrli, okupirali enega od terminalov in zahtevali, da se srečajo s francoskim predsednikom vlade Edouardom Philippom.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine