10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Volitve za zgodovino! Politični analitiki o izidih parlamentarnih volitev! Intervjuja: Valentin Inzko in Anže Burger

Vabljeni k branju nove revije Demokracija! Čeprav je levica predvolilno kampanjo gradila na strašenju pred SDS in izključevanju Janeza Janše, ljudje niso nasedli in so volili za prihodnje rodove. Pišemo o gospodarskih obetih Slovenije in objavljamo intervjuja s koroškim Slovencem Valentinom Inzkom in ekonomistom Alešem Burgerjem. Vabljeni k nakupu Demokracije! Šestnajst strani več za isto ceno!

 

Letošnje parlamentarne volitve so za nami. Prvo mesto je pričakovano osvojila SDS, ki je dobila 25 poslanskih sedežev, kar je več kot oba najbližja zasledovalca skupaj. S tem je nedvomno prebila psihološko blokado, ki so jo postavljali nekateri ostri kritiki, češ da SDS z Janezom Janšo na čelu nikoli ne bo mogla zmagati. Da je SDS sploh uspelo zmagati v tako neprijaznem družbenem okolju, kot je Slovenija, je dejansko res čudež.

Še zlasti če pomislimo, da je SDS dobila največ glasov tudi v dveh tradicionalnih trdnjavah Židanove SD, namreč v Novi Gorici in Velenju. Pred tremi meseci je bila SDS zaradi posojilne afere v marsikateri anketi šele na tretjem mestu. Vseeno pa so se na volilno nedeljo zvečer pojavljali precej mešani občutki, saj je precej manj razveseljivo dejstvo, da se je zelo okrepila Levica, da je v novem sklicu državnega zbora še več strank kot v prejšnjem in da SDS praktično nima primernih partnerjev, s katerimi bi lahko sestavila dokaj stabilno in programsko usklajeno vladno koalicijo. A to je morda izziv za naslednji mandat, kajti graditev zavezništva v pomladnem taboru je pač tek na dolge proge, opozarjajo naši viri. Škoda za SLS, ki ji je zmanjkalo le malo glasov, pa tudi za Listo Bojana Požarja, ki zaradi slabega rezultata ne bo imela možnosti vsaj delno pokriti stroške iz državnega proračuna.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V novi številki reviji Demokraciji preberite še:

Kaj lahko pričakujemo na gospodarskem področju?

Napovedana gospodarska rast v letu 2018 bo 5,1 odstotka, bruto domači proizvod pa bo predvidoma 22.563 evrov na prebivalca. Cilj pa je, da se ta poveča na okoli 28 tisoč evrov na prebivalca. Kaj bo drugače? Za prihodnje leto Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) napoveduje nižjo rast, in sicer naj bi bila 3,8-odstotna. Letošnja inflacija naj bi bila 1,5-odstotna. Za leto 2019 pa Umar napoveduje, da bo inflacija 1,9-odstotna, vendar pa so to ocenili kot posledico na mednarodnih trgih.

Intervjuja: dr. Valentin Inzko in dr. Anže Burger

O položaju Slovencev na avstrijskem Koroškem in stanju v Bosni in Hercegovini smo se pogovarjali s predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev in visokim predstavnikom Evropske unije za Bosno in Hercegovino dr. Valentinom Inzkom. Z dr. Anžetom Burgerjem, ki je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani pa smo se pogovarjali o političnem, družbenem, predvsem pa ekonomskem stanju v Sloveniji.

Farsa v režiji skorumpiranega Madurovega režima

Venezuelski samodržec Maduro se na vse kriplje oklepa oblasti. Njegova vladavina postaja vse večja farsa, ki bi bila lahko smešna, če ne bi zaradi tega trpeli milijoni ljudi. Država, iz katere bežijo milijoni obupanih prebivalcev, se utaplja v pomanjkanju, korupciji in kriminalu. Po petih letih poskusov Venezuelcev, da se končno znebijo levičarskega režima, ki je zapeljal državo v propad, njihovemu boju še ni videti konca. Vladavina levičarjev, ki jih v tej južnoameriški, z nafto bogati državi pooseblja predsednik Nicolas Maduro, je že davno odvrgla benevolentno fasado in pokazala prave barve, se pravi, da se bo držala oblasti za vsako ceno ne glede na žrtve. Na drugi strani pa hinavsko, kot je levičarjem v navadi, skuša graditi videz legalnosti in legitimnosti, čeprav ti poskusi postajajo prava groteska.

Val migrantskih kaznivih dejanj po Evropi

Sirski otrok brez spremstva je pravzaprav starejši egipčanski posiljevalec, se je izkazalo na koncu. A najprej so ga prevzele socialne službe, ki so v njegovem imenu vložile prošnjo za azil. Na podlagi statusa prosilca lepo živi na ramenih davkoplačevalcev …

Leta 2016 v Veliko Britanijo prispe Karam Majdi. Ilegalno. Britanskim oblastem se prijavi kot Sirec, ki se je bojeval pri Alepu. Otrok brez spremstva, najstnik. Prevzamejo ga socialne službe in v njegovem imenu vložijo prošnjo za azil. Na podlagi statusa prosilca živi na ramenih davkoplačevalcev, socialno pravični zakoni mu omogočajo lagodno brezdelno življenje. Ima brezplačno streho nad glavo, hrano, brezplačno možnost šolanja, svetovanja, pomoč. In ne nazadnje ima še dodatna sredstva, »žepnino«, za zraven.

Vabljeni k branju zanimivih analitičnih razmišljanj

V novi številki revije Demokracija njen urednik Jože Biščak piše o volilnem dnevu potem, novinarska legenda Vinko Vasle o čudovitem dnevu rdečih kartonov, teolog Ivan Štuhec o slovenskih volitvah in Radiu Ga-ga, zgodovinar Stane Granda o zmagi SDS in sovraštvu levičarjev. Televizjski voditelj Aleksander Rant razmišlja o koaliciji narodne enotnosti ali ponovitvi volitev, publicist Bernard Brščič pa o labirintu Machiavellija.

Vabljeni k nakupu Demokracije!

Šestnajst strani več za isto ceno!

Zadnje novice

Sorodne vsebine