13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Uspešni v boju proti koronavirusu! Vlada sprejela tretji paket ukrepov za pomoč gospodarstvu! Vlado skušajo spodnesti s kupovanjem poslancev! Intervjuja: dr. Aleksandra Pivec in dr. Andreja Valič Zver

V novi reviji Demokracija ugotavljamo, da je Slovenija uspešno premagala epidemijo novega koronavirusa. Predstavljamo tretji sveženj vladnih ukrepov za hitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva in zamolčano zgodbo o Slovenski narodni vojski leta 1945. Objavljamo intervjuja z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednico stranke DeSUS dr. Aleksandro Pivec ter zgodovinarko in direktorico Študijskega centra za narodno spravo dr. Andrejo Valič Zver. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

V oddaji na televizijskem kanalu BBC News so minuli četrtek poudarili, da je Slovenija prva v Evropi razglasila konec epidemije. Zanimalo jih je, kakšne načrte ima vlada za oživitev turistične panoge. Kot je prek videopogovora zatrdil slovenski premier Janez Janša, se trudijo, da bi bili naši turistični objekti varni.

Omenil je t. i. korona standarde Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dejal, da bodo vsi, ki bodo prišli v naše hotele ali druge turistične objekte, obravnavni v skladu z njimi. »Naredili bomo vse, da bodo počitnice v Sloveniji popolnoma varne,« je zagotovil premier Janša.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Vlada potrdila tretji sveženj ukrepov pomoči

Vlada je sprejela in v državni zbor v potrditev poslala tretji zakonski protikoronski sveženj, katerega pomemben del so subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, turistični boni za vse prebivalce Slovenije in subvencioniranje nadomestila plače za delavce na čakanju na delo. Sveženj je vreden milijardo evrov, veljal bo do konca leta z možnostjo podaljšanja. Denar zanj je vlada zagotovila iz evropskih skladov in iz proračuna.

Vlado skušajo spodnesti s kupovanjem poslancev

Čeprav se kolesarski mitingi in medijski pritiski nadaljujejo, vladna koalicija še naprej vztraja pri začrtani poti, predsedniki koalicijskih strank pa zagotavljajo, da nihče ne razmišlja o izstopu iz koalicije. Nedavno odkriti skrivni sestanek med Milanom Kučanom in nekdanjim evropskim poslancem Ivom Vajglom je sprožil ugibanja, ali se bo morda začelo lobiranje med občinskimi odbori DeSUS za sklic izrednega kongresa, na katerem bi spodnesli še dokaj svežo predsednico stranke Aleksandro Pivec. A kot kaže, je za zdaj DeSUS dokaj stabilen. Jasno pa je, da bodo iz političnega podzemlja storili vse, da spodnesejo vlado in izsilijo predčasne volitve…

Intervjuja: Aleksandra Pivec in Andreja Valič Zver

Prejšnji torek popoldne smo se pogovarjali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in predsednico Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) Aleksandro Pivec. Je zelo dinamična sogovornica. Poudarja, da je vlada v teh dveh mesecih veliko naredila, saj se je ukvarjala z vprašanji, ki so bila vsebinska in so bila usmerjena v blaženje krize, v pomoč gospodarstvu in ljudem. »Se pravi, da smo se ukvarjali z vprašanji, ki niso ideološka, ampak vsebinska, s katerimi smo reševali probleme v družbi.« Pogovarjali smo se tudi z dr. Andrejo Valič Zver, direktorico Študijskega centra za narodno spravo, ki je v dobrem desetletju svojega obstoja pomembno pripomogel k boljšemu poznavanju naše polpretekle zgodovine.

Zamolčana zgodba o Slovenski narodni vojski

V tedniku Demokracija nadaljujemo z nizom prispevkov o dogajanju leta 1945, in sicer o nasilnem prevzemu oblasti komunističnih revolucionarjev, o pobojih in o poskusu protirevolucionarne strani, da bi se še pred koncem vojne povezala z zahodnimi zavezniki. V to dogajanje je treba vključiti tudi zgodbo o Slovenski narodni vojski (SNV). Ko se omenja vrnitev vojnih ujetnikov iz Vetrinja na Koroškem v roke komunističnim partizanom, se namreč največkrat govori o domobrancih, skoraj nikoli pa o Slovenski narodni vojski (SNV).

Levičarska ideološka zloraba naravnega prava

Naravno pravo kot predhodnik in nadgradnja pozitivnega prava je bilo v antično grški filozofiji vzpostavljeno kot pravo boga in narave z namenom varovanja najvišje prirojene pravice vsakega živega bitja, to je pravice do življenja, iz katere so izvedene vse nadaljnje pravice, kot sta svoboda in dostojanstvo. Najvišja referenca naravnega prava je torej moralna pravičnost. Aristotel je v 5. knjigi Nikomahove etike združil naravno pravo z naravnimi pravicami. Po mnenju ustanovnih očetov ameriške ustave pa so naravne pravice pravica do življenja, svobode, lastnine in prizadevanje za srečo, ki jih je ustvaril Bog in ne vsakokratna vlada.

Evropski gnojni mehur politične korektnosti

Najpogosteje žrtve nasilja migrantov so ženske. Politična korektnost ščiti posiljevalce. Žrtve pogosto napadajo tudi »aktivistov« na spletnih omrežjih. Hinavščina progresivcev, še posebno tistih, ki se razglašajo za feministe. Ena od pridobitev kulturne obogatitve kot posledice množičnih migracij, s katero se vse pogosteje srečuje zahodna družba, so nasilna dejanja migrantov tretjega sveta proti domačinom, še posebno ženskam. Del tega nasilja gre pripisati družbenim normam, ki so jih migranti prinesli iz svoje domovine.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine