2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

V novi reviji Demokracija: Upokojenci so lahko upravičeno zaskrbljeni za svojo prihodnost! Levica bo stanovanja dajala migrantom!

V 2004 do 2008 pokojnine višje za več kot 111 evrov, v času vlade SMC, ki se hvali, da je zvišala pokojnine, pa so se te zvišale le za 1,16 odstotka oziroma za dobrih 7 evrov. Povprečna pokojnina je 620 evrov, kar je 40 odstotkov manj od leta 2008 obljubljenih Erjavčevih 1.000 evrov. Zdaj naj bi imeli v načrtu celo odvzem upokojenskih stanovanj.

Med upokojenci se je naselil strah, da bi na junijskih volitvah zmagala SD ali levica. Po družbenih omrežjih pa so se še razširile neuradne informacije, da nameravajo stanovanjsko problematiko mladih in migrantov reševati tako, da bi upokojencem, ki živijo sami, vzeli stanovanja. Po odvzemu stanovanja pa bi jih preselili v domove za starejše ali pa bi jih tako obdavčili, da bi bili ti prisiljeni poceni prodati svojo lastnino.

Pomembno, kdo bo vodil vlado

To za stranko SD, ki jo vodi Dejan Židan, ni nič novega, saj so po drugi svetovni vojni nacionalizirali marsikatero nepremično. Nacionalizacija pa ni bila nič drugega kot kraja. Znano je tudi, da z domovi za starejše sodeluje sin Toneta Ropa, nekdanjega predsednika propadle LDS. Ropova partnerica Melita Župevc pa je bila včasih poslanka SD, nato je prešla k Pozitivni Sloveniji, ki jo vodi Zoran Janković. Slednje je še dodatno dejstvo, ki med poznavalci krepi prepričanje, da gre za usklajen projekt tako SD kot celotne levica in omrežij, ki obvladujejo ozadja. Cilj vsega pa je, tako naši viri, zgolj dober zaslužek. Tudi s tega vidika je zelo pomembno, katera stranka in kdo bo vodil prihodnjo vlado, saj se pri nekaterih v ozadju skrivajo številni, pogosto tudi za širšo množico ljudi neugodni in neprijetni nameni.

Pokojnine na meji revščine

Upokojencev je v Sloveniji preko 610 tisoč, povprečna pokojnina je okoli 620 evrov, kar je okoli meje, ki predstavlja tveganje za revščino. Gre torej za socialno zelo občutljivo populacijo, zato smo preverili, kaj imajo, poleg navedenih skritih interesov posameznikov iz vrst levice, posamezne politične stranke tudi v svojih programih. Osredotočili smo se za upokojence in pokojnine. Znano je namreč, da so bile pokojnine doslej najbolje urejene prav v obdobju od leta 2004 do 2008, ko je vlado vodila prva Janševa vlada. Pred desetimi leti, leta 2008, je nato Karl Erjavec, predsednik stranke DeSUS, pred takratnimi volitvami obljubljal po 1.000 evrov pokojnine vsakemu. Že dolgo pa je jasno, da je bila to zgolj takratna Erjavčeva predvolilna floskula, laž, ki so ji mnogi nasedli.

Daleč najbolje v letih 2004 do 2008

V obdobju od 2004 do 2008, ko je vlado vodil Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), so se pokojnine realno povečale za 24 odstotkov. V tem delu gre za primerljive podatke december 2008 in december 2004. Pokojnine so se tudi zviševale sorazmerno s plačami. To je bil tudi edini čas, ko je bilo temu tako in Slovenska demokratska stranka, ki je bila takrat vodilna v koaliciji, je dokazala, da je državo vodila daleč bolje kot to počnejo leve stranke. Tako je bilo povsod, tudi pri pokojninah. V programu za obdobje po volitvah, ki bodo 3. junija 2018, pa ima SDS glede pokojnin zapisano tudi osrednje geslo za to področje. To je: »Da bo starost lepa.«

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Vida Kocjan

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine