10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Spopad za prestolnico! Balkan proti Evropi! Razkrivamo, kako nevaren je Michel Stephan! Intervjuja: Jože Tanko in Luka Debevec Mayer! Evropska priloga!

V novi reviji Demokracija pišemo o spopadu za prestolnico. Nas bo še naprej dušil skorumpirani Balkan, ali bo v Ljubljani končno zavladal evropski duh. Objavljamo intervjuja s podpredsednikom državnega zbora Jožetom Tankom in pevcem Luko Debevcem Mayerjem. Razkrivamo, kako dobro jedo migranti in kako naj bi Michael Stephan načrtoval več umorov. Objavljamo posebno evropsko prilogo. O Evropski uniji pišejo Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver. Vabljeni k nakupu Demokracije!

 

Jasno je, da so glavna težišča lokalnih volitev mestne občine, še zlasti Ljubljana in Maribor. Kot je znano, je tranzicijska levica na letošnjih državnozborskih volitvah zabeležila več bolečih porazov v nekaterih okoljih, ki so doslej veljala za steber neokomunističnih strank – denimo Nova Gorica in Velenje. Res je sicer, da je bil zaradi povsem popačenega proporcionalnega sistema končen izid, kar zadeva vladno koalicijo, v prid globoki državi, a strah pred porazom v do sedaj nedotakljivih lokalnih »oazah« levičarstva je velik, kar se pozna tudi v predvolilni kampanji.

Logarjev razvoj proti Jankovićevi SZDL

Za dosedanjega ljubljanskega župana Zorana Jankovića so letošnje volitve naporne kot še nikoli doslej. Ankete sicer kažejo, da bi »ljubljanski šerif« že v prvem krogu z lahkoto pometel s konkurenco, a če bi se Jankoviću zgodil drugi krog, bi mu to lahko zelo otežilo zmago. V tem primeru bi moral uporabiti praktično ves umazani arzenal žaljivk na račun SDS, sedaj pa ga botri taktično zadržujejo, na pomoč pa kličejo celo predstavnike nekaterih verskih skupnosti – očitno so se berlinski duhovnik Dori Pečovnik (doma iz Štajerske), evangeličanski škof Geza Filo (vodja ljubljanske cerkvene občine), mufti Nedžad Grabus in judovski kulturnik Robert Waltl znašli med javnimi Jankovićevimi podporniki tudi zaradi ustvarjanja nekakšnega SZDL-kolaža »samoupravnih interesov«, s tem pa nekakšne široke ljudske podpore. A vse to je le umetna tvorba tako globoke države kot tudi vseh tistih javnomnenjskih »laborantov«, ki so tako ali drugače prisesani na mestni proračun. Njihova naloga je predvsem »peglati« dokaj omadeževano podobo dosedanjega župana in ob tem (s pomočjo režimskih medijev) psihološko preparirati Ljubljančane, da je sedanja smer Ljubljane prava in da bi bila vsaka sprememba na vrhu korak nazaj. Resnica je ravno obratna, saj je Logar svoj program zastavil povsem razvojno in neideološko, predvsem pa z moralnim kreditom borca proti korupciji, s čimer je »ljubitelja farmacevtk« spravil v neroden položaj.

Navidezna resničnost aktivistov

Če imamo na eni strani Anžeta Logarja, ki se je doslej kot državnozborski poslanec zavzel za preiskavo bančnega kriminala in s tem za obrambo davkoplačevalskega denarja pred plenilci, imamo na drugi strani Zorana Jankovića kot tipičnega tranzicijskega plenilca, ki se skuša opirati na ideološke teme in na domnevno lepo urejeno mestno središče.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Se zavedamo, kako nevaren je dr. Michel Stephan?

Kriminalist, ki je lansko jesen sodeloval pri aretaciji libanonskega kemika dr. Michela (Massouda) Stephana, je med drugim povedal, da je policija prejela prijavo, da je dr. Stephan v priporu sojetnika nagovarjal k umoru varovane priče in še nekaterih drugih. Članek začnimo z grozljivimi dejstvi, ki so se razkrila na zadnjem sodnem naroku v zadevi dr. Michel Stephan. Libanonskega kemika, ki ga je v Slovenijo iz Francije pripeljala dr. Barbara Mohar, obtožnica bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta dr. Janeza Plavca iz nizkotnih nagibov in prometa z orožjem.

Intervjuja: Jože Tanko in Luka Debevec Mayer

Z nekdanjim županom občine Ribnica, dolgoletnim vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in v tem mandatu podpredsednikom Državnega zbora Republike Slovenije smo se pogovarjali o lokalnih volitvah, delovanju državnega zbora in vladajoče koalicije. Pred dobrodelnim glasbenim recitalom Ustanove Vrtnica, ki bo v ponedeljek, 19. 11. 2018, ob 19. uri v Unionski dvorani v Ljubljani, smo se pogovarjali z argentinskim Slovencem  Luko Debevcem Mayerjem, enim najboljših opernih pevcev na svetu, ki bo s svojim petjem ustvaril večer.

Ljubljančan: »Zoran ne dela, Zoran krade!«

Razkrivamo, kako je ljubljanski župan Zoran Janković izigral družino Jernejc in čez zasebno zemljo gradil svoje Stožice! Družina Jernejc ima namreč svoje zemljišče neposredno ob Vojkovi cesti, le streljaj od športnega parka Stožice. Potem ko smo v prejšnji številki razkrili nezakonito početje mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića pri projektu Kanal C0, ki bi ga radi nezakonito speljali čez zasebna zemljišča, kjer sploh nimajo pridobljenih gradbenih in služnostnih dovoljenj, se nam je oglasilo še več lastnikov zemljišč v mestni občini Ljubljana, ki se v bitki z ljubljanskim šerifom počutijo povsem nemočne, v njihovih primerih pa odpoveduje tudi pravna država.

Reformirati stranke na poti do enotnosti

Slovenske stranke so že davno preživete. Nastajale so po odločitvah razočaranih in neuspešnih politikov. Prinesle pa niso nič. Niso potegnile za seboj širših množic, kar kažejo rezultati volitev. Ustanavljanje strank je udobna pot. Kdor se hoče potrditi ali maščevati za poraz v realnem političnem življenju, naj ustanovi stranko. To ne zahteva veliko, niti množic za seboj, ampak samo prav tako razočarano skupino, ki podpre kandidata za novo politiko.

Modrega vala na ameriških volitvah ni bilo

Po pričakovanjih so na vmesnih volitvah republikanci ohranili večino v senatu, izgubili pa večino v predstavniškem domu. Napovedanega »modrega vala« ni bilo. Volilni zapleti na Floridi. Trump je v zadnjih tednih tudi osebno agitiral za več republikanskih kandidatov. Prejšnji torek so v Združenih državah Amerike izvedli redne volitve. Gre za tako imenovane vmesne volitve, ki padejo na polovico predsedniškega mandata. Poleg vseh poslancev zveznega predstavniškega doma in tretjine senatorjev na teh volitvah volijo tudi veliko večino guvernerjev in članov zakonodajne zbornice po zveznih državah, poleg tega pa tudi večino drugih lokalnih funkcionarjev (župani, sodniki, tožilci, šerifi …).

Kazniva dejanja migrantov del vsakdanjika povsod po Evropi

Pakistanski migrant, prosilec za azil v Nemčiji, je, oborožen s kolom, polnem žebljev, najprej prišel v urad za prebivanje in integracijo, kjer je svojo jezo stresel na pisarniško pohištvo, okna in računalnik ter grozil vsem zaposlenim, nato pa še vedno besen odkorakal ven, kjer se je znesel še nad nekaj avtomobili in mimoidočimi. Pri tem je kričal, da mu mora nemška država, urad, »najti ženo, ali ga poslati nazaj v Pakistan«. To je tudi razlog za njegov bes – urad je kriv, ker »mu ni našel žene«. Očitno je mislil, da je še vedno v Pakistanu…

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine