11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Skrivnosti udbovca Janez Zemljariča; Skupna lista SDS – SLS; Politično kadrovanje in Šarčeva delitev plena; intervjuja: Franc Kangler in Alja Domjan

V novi reviji Demokracija pišemo o strateško pomembnem skupnem nastopu SDS in SLS na evropskih volitvah. Razgaljamo nekdanjega udbovca Janeza Zemljariča, ki je v prejšnjem režimu kršil temeljne človekove pravíce, danes pa se sklicuje nanje. Primarij Janez Remškar opozarja na katastrofalno stanje v zdravstvu. Objavljamo intervjuja s kandidatoma za evropska poslanca Francem Kanglerjem in Aljo Domjan. Z Demokracíjo boste vedeli več!

Letos mineva 45 let od številnih udbovskih akcij, ki jih je v svojem času sprožil tedanji udbovski funkcionar Janez Zemljarič, danes poslovnež in stric iz ozadja. Denimo akcija »Rafael«, prek katere je Udba skušala čim bolj nadzorovati katoliške duhovnike in omejiti njihov vpliv na ljudi.

Janez Zemljarič kot šef Udbe
V tistem času je bil Janez Zemljarič namestnik republiškega sekretarja za notranje zadeve ter v letih 1975 in 1976 tudi formalni šef SDV, zato je neverjetno, kako se skuša danes sklicevati na človekove pravice. V zadnjem času se je znova znašel na prvih straneh časopisov. Še vedno aktiven lobist in nekdanji šef Udbe očitno ne miruje. Ob tem so se njegovi interesi znašli v navzkrižju z interesi botrov sedanje vlade. Pred dvema tednoma so namreč mediji objavili informacijo, da je pri razpisu za vzdrževalca informacijske opreme v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prišlo do telefonskega klica na vodstvo UKC Ljubljana. V UKC so v zvezi s tem pojasnili, »da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju informacijske opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje.«
Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Skupna lista SDS in SLS za ohranitev EU
Evropske volitve 26. maja se približujejo in večina političnih strank je predstavila svoje kandidatne liste, ki pa so večinoma v skladu s pričakovanji. No, nekatere so bolj ali manj drugorazredne. Še največje pozitivno presenečenje je skupna lista SDS – SLS (in NLS), katere nosilec je Milan Zver. Objavljamo Manifest Slovenske demokratske stranke za evropske volitve 2019 − Evropa ZATE!

Politično kadrovanje in Šarčeva delitev plena
Predsednik vlade Marjan Šarec je z vrha Slovenskega državnega holdinga (SDH) umaknil Lidio Glavina, ki jo je na to mesto ustoličil Miro Cerar. Vodenje SDH, ki upravlja z okoli 10 milijard evrov vrednim državnim premoženjem, je prevzel Šarčev Igor Kržan. Vse to v času prodaje Abanke, ki je še zadnja banka v večinski lasti države.

Vrnitev Udbe skozi stranska vrata
Se še spomnite časov, ko so vam lahko udbovci v vaši odsotnosti vdrli v stanovanje in vam ga premetali? Ti časi se očitno vračajo, kajti državnozborska večina je prejšnji teden sprejela novelo zakona o kazenskem postopku, ki med drugim dopušča preiskave stanovanja, če je imetnik stanovanja nedosegljiv. V torek, 26. marca, je državni zbor s 46 glasovi za in 33 proti sprejel vladni predlog novele zakona o kazenskem postopku, ki med drugim celovito ureja položaj žrtev kaznivih dejanj, dopušča preiskave stanovanja ob nedosegljivosti njegovega imetnika in uvaja možnost uporabe lovilcev IMSI.

Intervjuja: Franc Kangler in Alja Domjan
Pogovarjali smo se s Francem Kanglerjem, nekdanjim mariborskim županom, državnim svetnikom in predsednikom Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije, ki na skupni listi SDS, SLS in NLS kandidira za poslanca evropskega parlamenta. Pravi, da kandidira zato, ker ga srce boli, ker je Slovenija na samem vrhu po kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin državljanom Republike Slovenije. S svojim političnim delovanjem želi pripomoči k spoštovanju človekovih pravic in temeljih svoboščin ter utrditvi nekaterih evropskih vrednot za močno in enotno Evropo.
Pogovarjali smo se tudi z Aljo Domjan, ki na skupni listi SDS in SLS (NLS) kandidira za poslanko evropskega parlamenta. Mlada, dinamična Prekmurka je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani končala magistrski študij politologije, za svojo diplomsko delo pa prejela Klinarjevo priznanje. Z njo smo se pogovarjali o (ne)zanimanju mladih za politiko, Sloveniji in Evropi.

Prim. Janez Remškar o problemih v zdravstvu
Postavi se nov minister in problemi so rešeni! Ali so res? Tudi za stalnega komentatorja na nacionalni TV in POP TV, zdravnika z Onkološkega inštituta v Ljubljani, so rešitve preproste. Zanimivo. Ob taki izjavi ministrskega predsednika, najbolj odgovornega za delo vlade, iz katere je očitno, da se ne zaveda stanja v zdravstvu, nemoči politike in stroke, sem zaskrbljen. Zaskrbljen sem tudi, ker osrednji mediji niso sposobni kritično pristopiti k delu politike, ampak raje delujejo kot tiskovni predstavniki vlade! Zadovoljni so s pavšalnimi izjavami predsednika in zdravnika z Onkološkega Inštituta v Ljubljani, ki vedno vse ve in mu je vedno vse jasno…

Napadi migrantov na domačine se nadaljujejo

V majhnem mestecu Schkeuditz na Saškem je 78-letna Nemka Ilse K. umrla zaradi poškodb, ki jih ji je zadal 17-letni Čečen. Najstniški migrant azilant jo je napadel, ker jo je želel oropati, nasilno, grobo; ženska je utrpela tako hude poškodbe, da je kljub zdravniški pomoči umrla. Napadalec je po napadu pobegnil, vendar je naredil napako in je Ilsino torbico, potem ko je vzel iz nje nekaj malega denarja, odvrgel; policija je torbico našla, na njej pa so bili prstni odtisi.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!
Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine