30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Šarčeva vlada namerava ubiti svobodo govora v Sloveniji! Kaj pa politična odgovornost? Politična korektnost je smrtni sovražnik demokracije! Intervju: ddr. Aleš Iglič

V novi reviji Demokracija opozarjamo, da želi Šarčeva vlada s spremembo medijske zakonodaje uzakoniti »verbalni delikt«. Pišemo o politični korektnosti, ki je smrtni sovražnik demokracije, pa tudi o politični odgovornosti, ki po novem predsedniku vlade Marjanu Šarcu ni več pogodu. Objavljamo veliki intervju z dvojnim doktorjem Alešem Igličem, ki je kritičen do ostalin préjšnjega totalitarnega sistema v slovenski družbi. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Medtem ko Šarčeva vlada z novim predlogom o financiranju šolstva na novo ruši slovensko ustavo, pa hkrati uresničuje tudi črni scenarij glede medijske zakonodaje. Kot kaže, se napovedi o vnovičnem uvajanju nekdanjega zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika uresničujejo.

Že lani jeseni, ko je na oblast prišla vlada Marjana Šarca, so se pojavljale različne napovedi o tem, da bo vlada morala odločneje zatirati pojave sovražnega govora, pri tem pa ji očitno pomaga tudi Svet Evrope, ki naj bi sicer varoval človekove pravice. No, beseda je meso postala, saj je v javnost prišel predlog nove medijske zakonodaje, ki vzbuja skrb, saj nas vrača v stare čase.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Politična odgovornost vladajočih – teorija in praksa

»Politična odgovornost ministra predstavlja posebno obliko odgovornosti, ki se lahko uveljavlja posebej ali pa v povezavi s pravno, moralno in drugačno obliko odgovornosti. Za ministrovo politično odgovornost je značilno, da je lahko tako subjektivna kot tudi objektivna,« je leta 1998 v reviji Teorija in praksa modroval takrat še asistent na Pravni fakulteti v Ljubljani Miro Cerar.

Politična korektnost je smrtni sovražnik demokracije

Živimo v času, ko smo tisti, ki radi odkrito povemo, kaj si mislimo, vse bolj stigmatizirani v imenu »politične korektnosti«. V pričujočem prispevku bomo pojasnili, od kod izvira politična korektnost in zakaj se ji danes tako veliko politikov in drugih družbenih akterjev uklanja in deluje v skladu z njo. Opozorili bomo tudi na pasti in nevarnosti politične korektnosti, ki počasi, a zagotovo že ogroža srčiko demokracije in njenih pridobitev.

Intervjuja: ddr. Aleš Iglič in Darja Betocchi

Z dvojnim doktorjem (fizike in elektrotehnike) Alešem Igličem smo se kot s kritičnim intelektualcem pogovarjali o različnih aktualnih vprašanjih, ki se tičejo tako slovenske kot evropske družbe. Je predstojnik Laboratorija za fiziko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Pogovarjali smo se tudi s profesorico italijanskega jezika in književnosti na Znanstvenem liceju Franceta Prešerna v Trstu Darjo Betocchi, prevajalko, ki je pred kratkim prejela Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske literature v druge jezikovne kulture.

V taborišču za najnevarnejše migrante, teroriste

Vučjak je strašljiv kraj. Deset kilometrov zahodno od Bihaća, pod gorami, ki Bosno in Hercegovino ločujejo od Hrvaške, je pred dobrim tednom dni zrasel nov kamp za migrante. Želijo mu reči sprejemni center, pa mu ne morejo, saj gre le za šotorišče med smetmi na nekdanjem odlagališču, kamor policija zadnje dni pospešeno vozi nezakonite migrante. Bosancem je uspelo med migranti, zaradi katerih je ta od krvave balkanske morije opustošena država zdaj že drugič popolnoma ohromljena, ustvariti dve kasti.

Gibanje LGBT in močno sporna teorija spola

Trditvi, da obstaja več spolov, kot sta moški in ženski, ter da lahko posameznik sam izbere, katerega spola bo, bi se še ne tako dolgo nazaj vsakdo na ves glas smejal, starejše generacije pa bi se zgražale ob zamisli, da lahko komu kaj takega sploh pride na pamet. Vendar pa se časi spreminjajo. Stvari, ki so še pred manj kot 50 leti veljale za popolnoma nesprejemljive in nemoralne, so se iz obrobja družbe priplazile v njeno osrčje, nekoč marginalne ideje pa sčasoma postajajo vse bolj normalne.

Globalna zaskrbljenost, lokalno sprenevedanje

V slovenski družbi opažamo nenavaden pojav, ki se iz dneva v dan širi: vse več je nekakšnega načelnega, globalnega aktivizma, država pa na vse več področjih resnično tone. Del slovenske družbe, ki ga obvladujejo osrednji mediji, za njimi pa različne veje globoke države, velja za zelo ozaveščenega in razgledanega. Zelo ga namreč skrbi svet kot celota. Trume mladenk in mladeničev jadikujejo nad vsemi razsežnostmi okoljskih sprememb, od segrevanja ozračja do tajanja arktičnega ledu in usode belih medvedov. Spati ne morejo od ogorčenja nad svetovno demokracijo in tožijo ter zabavljajo nad aktualnim predsednikom ZDA, medtem ko hlepijo po tem, da bi zatrli evropsko desnico, za povrh pa bi še primorali Slovenijo, da bi…

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine