1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

(VIDEO NAPOVEDNIK) V novi reviji Demokracija: S kaznimi in z globami največ zaslužijo v Jankovićevi Ljubljani

Občinske blagajne se s kaznimi in z globami najbolj polnijo v prestolnici in tudi v pomembnih turističnih krajih, kot so vse tri obalne občine, najbolj Izola in Piran, Bled pa je na visokem desetem mestu.

 

Po podatkih finančnega ministrstva vse slovenske občine letno zberejo 11,6 milijona evrov prihodkov z zaračunanimi globami in drugimi denarnimi kaznimi. Za toliko so si v letu 2016 obogatile svoje občinske proračune, največ v ljubljanski mestni občini. Prvih 14 občin s seznama je prejelo 7,6 milijona evrov ali dve tretjini vseh prejetih kazni in glob v državi.

Ljubljana mesečno 323 tisoč evrov

Iz javno objavljenih podatkov, pridobljenih s spletne strani ministrstva za finance, je razvidno, da je daleč največ kazni in glob državljanom pobrala mestna občina Ljubljana. Od 11,6 milijona evrov vseh pobranih kazni so jih v Ljubljani prejeli kar 3,88 milijona evrov ali več kot tretjino vseh prostovoljno ali neprostovoljno (prisilno) izterjanih kazni in glob. V povprečju to pomeni, da se v mestno občino Ljubljana mesečno dodatno nateče kar 323 tisoč evrov, kar je zelo veliko, saj gre za denar, ki gre neposredno iz žepov prebivalstva…

 

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine