0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Rdeča buržoazija iz Moskovičeve vile v Ljubljani! Vzponi in padci naslednikov Zveze komunistov Slovenije! SD pred kongresom. Bodo izbrali radikalnost, ali zmernost?

Znano misel, naj bi se fašisti prihodnosti imenovali antifašisti, neka urbana legenda pripisuje britanskemu državniku Winstonu Churchillu. Čeprav ni dokazov, da jo je izrekel prav on, pa je še kako resnična – dokaz zanjo pa so pravni nasledniki ZKS, zdaj zbrani v stranki Socialni demokrati.

Ugrabitev socialdemokracije se je začela že konec osemdesetih let, ko je bila ustanovljena nekomunistična Socialdemokratska zveza Slovenije, kasneje preimenovana v Socialdemokratsko stranko, vendar so v ZKS že aktivno razmišljali, da si tudi oni pripnejo »socialdemokratsko ime«. Dejansko so to začeli izvajati že konec leta 1989, formalno pa leta 1993, ko so tri od štirih strank, ki so na volitvah leta 1992 oblikovale skupno listo (imenovano Združena lista, kot se je imenovala tudi njena poslanska skupina), postale eno, in sicer pod imenom Združena lista socialnih demokratov. Leta 2005 je stranka »skrajšala« ime in de poimenovala Socialni demokrati. Kdo so v resnici?

Vladavina prava po domače

Čeprav bi v vrstah omenjene stranke našli precej mlajših kadrov, ki so bili ob razpadu Jugoslavije še premladi, da bi bili lahko člani ZKS, ni mogoče prezreti, da se radi kitijo z dediščino revolucionarnih izročil. Svojo politično identiteto gradijo na OF, NOB, na povojnem razvoju Slovenije v okviru Jugoslavije, na antifašizmu in seveda na socialistični viziji družbe, s čimer skušajo tudi nekoliko tekmovati z Levico (tudi slednja je sprva kot Združena levica v parlament prišla kot skupna lista več strank, kot denimo Iniciativa za demokratični socializem, TRS itd.). Nasploh pa SD v naši državi že vseh trideset let od prvih večstrankarskih volitev velja za konservativno silo, ki se bori za ohranitev obstoječega stanja, tudi za vpliv nekdanjih kadrov iz SDV na družbeno dogajanje v medijih, gospodarstvu, šolstvu, sodstvu in drugje. Zato ne preseneča, da mnogi prikriti kadri SD velikokrat branijo te »avtonomne« družbene podsisteme pred morebitnimi posegi nasprotne politične opcije, češ da je treba ohranjati demokratičnost in zagotoviti nevtralnost teh podsistemov. No, vse to seveda kaže veliko sprenevedanje v vrstah tistih, ki se danes razglašajo za socialdemokrate, saj so po drugi strani sami omogočili in še vedno omogočajo razvoj t. i. tovarišijskega kapitalizma, ki nikakor ne temelji na svobodnem trgu, svobodni konkurenci in vladavini prava. Slednjo zdaj zagovarjajo kot veliko vrednoto, a seveda le do tedaj, dokler bo na oblasti Janševa vlada.

Od Kranjske hranilnice do Moskovičeve vile

Njihov odnos do pravne države in preteklosti še najbolj simbolizira bivanje v nekdanji Moskovičevi vili na Levstikovi v Ljubljani. Kot je znano, so vilo imeli v lasti Judje, ki so bili potem ubiti v nacističnih taboriščih, komunistična oblast pa je vilo zasegla…

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine