8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija razkrivamo: Politična trupla, ki postanejo politični zombiji! Scenarij domače gradbene mafije za Karavanke! Jugonostalgike motijo domoljubni plakati SDS! Intervju: Andrej Aplenc

V novi reviji Demokracija pišemo o političnih truplih, ki za potrebe globoke države postanejo politični zombiji. Razkrivamo scenarij domače gradbene mafije za graditev predora Karavanke in koga motijo domoljubni plakati SDS. Pišemo o vladnem napadu na zasebne vrtce in sprenevedanju Kemijskega inštituta v Ljubljani. Objavljamo intervju s publicistom in avtorjem knjige Tranzicija magistrom Andrejem Aplencem.

Ko nekdo na razvitem Zahodu postane politično truplo, je njegovega življenja javnega intelektualca in vplivneža praktično konec. Od trenutka, ko se mu javnost odpove, je njegova podoba kužna, ljudje v javni sferi pa se potrudijo, da se izogibajo stikov z njim. Bojevito se odzovejo na vsako omembo svojega imena v povezavi s kompromitiranim. Takoj pojasnijo, da njihova stališča še zdaleč niso podobna in da so se v preteklosti že večkrat distancirali od mnenj, ki jih je še v času legitimnosti izjavilo politično truplo.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 

Jugonostalgike motijo domoljubni plakati SDS

Po Sloveniji v teh dneh visijo (veliki) plakati, na katerih SDS vošči Slovenkam in Slovencem za dan državnosti, ki ga praznujemo 25. junija. Del plakata predstavlja tudi fotografija jugoslovanskega vojaka z rdečo zvezo, ki se predaja slovenskim oboroženim silam. No, zanimivo pri tem je, da se zaradi tega plakata razburjajo nekateri jugonostalgiki in simpatizerji prejšnjega totalitarnega režima tako v Srbiji kot v Sloveniji.

Scenarij domače gradbene mafije za Karavanke

Ekskluzivno razkrivamo scenarij domače gradbene mafije, kako se namerava dogovorno in po vnaprej predvidenih (pravnih in političnih) korakih znebiti turškega ponudnika Cengiz in zagotoviti, da posel dobi kralj aneksov Kolektor. Dogovor domače gradbene mafije je nastal med tremi ponudniki, pri čemer pri Kolektorju poleg krovnega podjetja od domačih ponudnikov sodeluje še Riko (oba temelja Foruma 21), sledita Gorenjska gradbena družba in sarajevski Euro-Asfalt.

Intervjuja: Andrej Aplenc in Ferruccio Tassin

S publicistom mag. Andrejem Aplencem smo se pogovarjali o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov Tranzicija in je izšla pri založbi Nova obzorja, o Golem otoku, ameriški izkušnji, medijih, gospodarstvu, slovenski politiki in evropskih volitvah. Pogovarjali smo se tudi s Ferrucciom Tassinom, ki si že več desetletij prizadeva, da bi koncentracijsko taborišče na robu vasi Visco spremenili v kraj spomina na žrtve. Gospodu Tassinu se trga srce, ker v prostorih, kjer so umirali Slovenci in Hrvati, danes urijo pse za civilno zaščito.  

Kemijski inštitut se spet na veliko spreneveda

Kemijski inštitut poskuša panično pokazati, da substanca, ki so jo prodajali farmacevtskemu podjetju Krka, ni bila vezana na Kemijski inštitut, in da niso bili vmešani v posel s francoskim podjetjem Phosphoenix, katerega solastnika sta (bila) dr. Stephan in dr. Moharjeva. Nedavno smo pisali, da (nepravnomočno) obsojeni libanonski kemik (s francoskim potnim listom!) dr. Michel (Massoud) Stephan piše strokovne članke iz pripora na Povšetovi.

(Ne)uravnoteženost desnih in levih medijev

V zahodnih demokracijah je popolnoma normalno, da obstajajo desni in levi mediji. Še več. Nekateri časopisi, televizije itd. se odkrito deklarirajo kot levi ali desni in na to so ponosni, medtem ko se uporabnikom to zdi nekaj najbolj normalnega oziroma samoumevnega. V Sloveniji pa na tem področju prevladuje prav neverjetna »zaplankanost«, ki je v demokratičnem svetu skoraj brez primere.

Migrantske kriminalne tolpe ogrožajo Evropo

Danski minister za pravosodje Søren Pape Poulsen iz konservativne Ljudske stranke je javno priznal, da ima država »velik problem« z migranti kriminalci. Njegova izjava za javnost je sledila objavljeni analizi, ki je odkrila, da so migranti iz Somalije etnična skupina, ki so na Danskem na prvem mestu po številu nasilnih kaznivih dejanj, in da je, statistično gledano, 3,6-krat večja možnost, da nasilno kaznivo dejanje stori Somalec kot Danec istih let in z enakim materialnim stanjem. Somalskim migrantom sledijo Iračani in Turki.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine