16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V novi reviji Demokracija razkrivamo: Jankovićev recept, kako goljufati podizvajalce!

»Račune za poplačilo podizvajalcev so sprva potrjevali. Ko so zaznali, da je Electa vse bliže stečaju, so začeli pisati reklamacije in odkrivati ‘napake’ pri opravljenih delih, da bi znižali terjatve v stečajno maso,« poslovanje podjetja Electa v lasti družine razvpitega ljubljanskega župana Zorana Jankovića opisuje eden od prevaranih podizvajalcev.

 

Ime podjetja in poslovno dokumentacijo, ki dokazuje ravnanje Jankovićevega podjetja, katerega direktor je županov sin Damijan Janković, hranimo v uredništvu.

Zavračanje potrjenih računov

Gre za posel okoli zgraditve 45 enot, individualnih hiš in dvojčkov, stanovanjskega naselja Gabrče na Vrhniki, kjer je Electa nastopala kot invesititor, o čemer pričajo tudi posnetki Googla, ki je leta 2013 posnel nedokončano sosesko in facebook stran Electe inženiringa.

Našemu sogovorcu je bila Electa v začetku leta 2014 dolžna že 193 tisoč evrov skupaj z zamudnimi obrestmi. Electa je račune sprva potrjevala, nato pa v enostranskem končnem obračunu zadeve spreminjala. Argumente za zavrnitev takšnega Electinega enostranskega končnega obračuna je zato naš vir na podlagi potrjenih računov in potrjenih IOP poiskal pri finančni upravi, kjer je pridobil potrditev, da terjatev do Electe v višini 193 tisoč evrov obstaja in da ima njegovo podjetje podlago za vložitev stečajnega predloga.

Sum goljufije in oškodovanja upnikov

Stvari so šle tako daleč, da je marca 2014 obupani direktor podjetja, ki mu Jankovići niso plačali, v zavrnitev končnega obračuna zapisal: »Zaradi ravnanj vaše družbe bomo žal primorani svojo plat zgodbe predstaviti Nacionalnemu preiskovanemu uradu (NPU), prav tako pa glede na višino terjatve ne izključujemo vložitve predloga za stečaj zoper vašo družbo ter sprožitve kazenskih ovadb zoper poslovodne osebe vaše družbe. V primeru stečaja verjetno ne bomo dobili nič, so nam pa svetovalci predlagali, da v to zgodbo vseeno gremo, saj plačano tako ali tako ne bomo nič dobili, bomo pa vsaj nekaj stečajne mase morebiti le rešili.« Sum goljufije in oškodovanje upnikov je po naših informacijah v fazi policijske preiskave.

Electa inženiring, ki je sicer v večinski, več kot 99-odstotni lasti Jankovićeve družbe Electa Holding, se je v kriminalistični preiskavi znašla že  septembra 2012, ko so policisti preiskovali sum nepravilnosti pri preučitvi in izvedbi graditve Stožic. Preiskava na sedežu Electe v središču Ljubljane, v neposredni bližini mestne hiše, je takrat trajala kar sedem ur, policisti pa so odnesli več škatel zaseženega gradiva.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine