17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Prisegla tretja Janševa vlada, ki se z vsemi silami že spopada s koronavirusom! Predstavljamo ministre in ministrice nove vlade! Intervjuja: mag. Andrej Bručan in dr. Zvonka Zupanič Slavec

V novi reviji Demokracija pišemo o potrditvi nove Janševe vlade in njenih ukrepih v boju proti koronavirusu, ki ogroža prebivalstvo Slovenije. O tem smo se pogovarjali tudi z nekdanjim ministrom za zdravje mag. Andrejem Bručanom in profesorico na medicinski fakulteti dr. Zvonko Zupanič Slavec. Ob svetujeta, naj se čim bolj dosledno držimo samoizolacije. V reviji Demokracija lahko preberete tudi nasvete drugih znanih zdravnikov, ki svetujejo, kako se najbolje zaščitimo pred tem zloglasnim virusom.

»Dokler ne bo kapacitet, da se testirajo vsi, OSTANITE DOMA in se do drugih obnašajte, kot da ste okuženi. Kužni ste lahko, tudi če nimate simptomov. Negativen test sedem dni po stiku z okuženim ne pomeni, da boste negativni tudi osmi dan. Če zbolite, obvestite vse okrog sebe.« To je tvitnil Žiga Turk kot odgovor na vprašanja, zakaj zdravniki ne testirajo vseh obolelih, ki kažejo simptome gripe in prehlada.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Vrnitev v politično normalnost; 14. slovenska vlada

V petek, 13. marca, je bil za zagovornike dosedanje politične nenormalnosti zagotovo resnični »petek, trinajstega«. V poznih večernih urah je namreč prisegla tretja Janševa koalicijska vlada, ki se je takoj morala soočiti z epidemijo koronavirusa in razsulom v državi. Gre za štirinajsto vlado v samostojni Sloveniji, zagotovo pa je to vlada, ki bo skušala vrniti politično normalnost, saj je prisegla tako rekoč sredi kriznih razmer.

Intervjuja: Andrej Bručan in Zvonka Zupanič Slavec

O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom smo se pogovarjali z mag. Andrejem Bručanom, dr. med. spec. interne medicine, nekdanjim ministrom za zdravje. Seveda smo se dotaknili razmer v zdravstvu v zadnjih letih. Mag. Bručan opozarja, da je stanje resno, sprejeti je treba ukrepe, ki bodo za nekaj časa spremenili običajne življenjske navade. O izbruhu koronavirusa smo se pogovarjali tudi z redno univerzitetno profesorico, doktorico medicine Zvonko Zupanič Slavec, ki se je specializirala za zgodovino medicine. Vodi Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Skupni dolg slovenskih občin dobesedno galopira

Po letu 2007 se je skupna zadolženost vseh slovenskih občin povečala za 2,7-krat ali za neverjetnih 577 milijonov evrov. S 344,4 na 920,7 milijona evrov. Samo v letu 2019 se je skupni občinski dolg povečal za 8,2 odstotka ali za 70 milijonov evrov v letu dni. Vse meje sta pri tem prešli največji slovenski občini Ljubljana in Maribor. V obeh so lani dolg povečali za več kot 14 odstotkov, skupno sta imeli občini že več kot 251 milijonov evrov dolga, kar je okoli 30 milijonov evrov več kot leta 2018.

Evropa je razglasila epidemijo koronavirusa

Pojav koronavirusa je prerasel v epidemijo. Po predvidevanjih naj bi se okužilo sedemdeset odstotkov Evropejcev. Najbolj prizadeta bo starejša populacija. Državljani obtožujejo oblasti, da so ukrepale prepozno. Med Evropejci vse bolj krožijo tudi teorije zarote. Tako kot celoten svet se tudi Evropa v teh dneh sooča z nevarnostjo, ki jo predstavlja epidemija koronavirusa

Migranska invazija enako nevarna kot koronavirus

Migranska invazija je za našo celino enako nevarna kot koronavirus. Pritisk na grške meje. Srednja in Vzhodna Evropa skušata Grkom pomagati, Zahodna Evropa pa sabotira obrambo meje. Bomo končno le doživeli evropsko pomladi in preprečili propad naše celine? Ob širitvi epidemije koronavirusa v Evropi se je migrantska invazija na grško-turški meji v medijih nekoliko odmaknila v »drugi plan«, kar pa ne pomeni, da se je njena intenzivnost zmanjšala.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine