23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Pozor, Sova vas opazuje! So Šarčevi koaliciji šteti dnevi? Državo spreminjajo v zverinjak, kmetje zagrozili s protesti! Intervjuja: dr. Monika Kokalj Kočevar in Martin Sellner

V novi reviji Demokracija razkrivamo, kdo zlorablja Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo za svoje politične potrebe. Analiziramo stanje v vladni koaliciji po evropskih volitvah in napovedujemo prihodnji razvoj dogodkov. Opozarjamo, kako nezakoniti migranti in zveri ogrožajo slovensko podeželje. Objavljamo intervjuja z zgodovinarko Moniko Kokalj Kočevar in vodjo avstrijskih identitarcev Martinom Sellnerjem.

 

V zadnjem času je znova v ospredju vprašanje delovanja osrednje slovenske varnostne službe – Sove. Še enkrat se je namreč pokazalo, da Sova ni sposobna opravljati takšne naloge, kot pritiče obveščevalni službi katerekoli demokratične države. Prav nasprotno!

SDV, VIS in po novem SOVA

Sicer posrečeno ime SOVA (ime velike nočne ptice) je okrajšava za Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, slovensko različico ameriške CIA. Takšno ime nosi od leta 1995 dalje, pred tem pa se je imenovala Varnostno-informativna služba (VIS), ki je nasledila staro režimsko Službo državne varnosti (SDV), Udbo, kot se je imenovala pred tem. Njen prvi direktor po prvih večstrankarskih volitvah je bil Miha Brejc, kasnejši minister in evropski poslanec, ki je izkušnje z vodenjem in s svojo odstavitvijo opisal v knjigi »Vmesni čas«. Kakorkoli že, v sodobni Sloveniji so varnostne in obveščevalne službe formalno pod parlamentarnim nadzorom, kakor je navada v zahodnih državah. Kako pa je v resnici?

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Po evrovolitvah -So Šarčevi koaliciji so šteti dnevi?

Če smo pred volitvami sumili, zdaj vemo. Cesar je nag. Pardon, Šarec je nag. Pred kratkim končane evrovolitve so dodobra premešale karte na obeh straneh političnega spektra, koalicija pa je to le še v imenu. Ena stvar je več kot jasna – ta vlada ima omejen rok trajanja ne glede na zdajšnjo severnokorejsko podporo, ki ji jo kažejo nekatere politične ankete.

Slovenija nujno potrebuje civilnodružbeni preboj

Devetega maja letos, na dan Evrope, je pri založbi Nova obzorja izšla knjiga »Slovenija, vstan’!«, ki prinaša številne kolumne novinarja Demokracije Gašperja Blažiča, objavljene med letoma 2012 in 2019 večinoma na portalu Časnik.si. V kolumnah se je avtor odzival na aktualna politična in družbena vprašanja ter jih skušal umestiti v širši, nadčasovni kontekst.

Intervjuja: Monika Kokalj Kočevar in Martin Sellner

Z zgodovinarko in muzejsko svetnico dr. Moniko Kokalj Kočevar smo se pogovarjali o gorenjskem domobranstvu med drugo svetovno vojno in mobilizirancih v nemško vojsko iz Gorenjske v letih 1943–1945. Seveda smo se dotaknili tudi njihove žalostne usode ob in po koncu druge svetovne vojne. Pogovarjali pa smo se tudi z Martinom Sellnerjem, ki je eden od ustanoviteljev avstrijske podružnice evropskega gibanja Generacija identitete, njen vodja in eden najvidnejših aktivistov identitarnega gibanja na mednarodni ravni.

Državo spremenjajo v zverinjak, kmetje zagrozili s protesti

Razmere zaradi napadov zveri so alarmantne, čedalje več je pozivov, naj vlada nemudoma zavaruje kmete in druge prebivalce ter njihovo imetje pred napadi zveri. Predstavniki kmetov so po posvetu s predstavniki okoljskega ministrstva o odstrelu zveri zagrozili s protesti. Volkovi in šakali so živino v preteklih dneh napadli na območju Blok in Idrijskega, nato se je masaker ovac zgodil pri Železnikih, kar pomeni, da so te zveri tudi na Gorenjskem. O napadih poročajo s Kočevskega in celo s Primorskega…

Evropske vrednote je treba ohraniti in obraniti

V času, ko se levičarji v brezumnem naletu nekritično navdušujejo nad multikulturalizmom in ko se širijo ideje, da je dobro vse drugo razen našega, se vse preveč pozablja na to, da smo lahko upravičeno ponosni, da smo Evropejci, saj je Evropa svetu omogočila blaginjo v obliki tržnega gospodarstva, demokracije in še česa. Ni še dolgo tega, ko je svetovno prebivalstvo, tudi v Evropi, živelo v revščini in je bilo življenje vse prej kot kakovostno. Udobje in ugodje življenja je bilo rezervirano za redke srečne posameznike, ki so se rodili v blaginji.

Islam: Krog nasilja – oko za oko, zob za zob

Leta 2019 starodavne besede »oko za oko, zob za zob« interpretiramo; opisani menjavi delov človeškega telesa sta za nas metafora, v kateri vidimo strnjen simbolni pomen, da ima vsako naše dejanje posledico in da je treba vedno pomisliti, kakšne posledice ima lahko tako naše dejanje za nas same in za druge. Vsekakor bi sodobna družba zavrnila dobesednost tega reka. Prvič, ker sodobna družba zavrača nepotrebno nasilje, in drugič, ker so posledice nepravilnih, neetičnih, nezakonitih dejanj udejanjene v največkrat pravično prisojeni kazni.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine