15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

V novi reviji Demokracija: Poznavalci bodo na nedeljskem referendumu glasovali ZA novelo zakona o vodah, saj varuje zdravo pitno vodo in ščiti priobalni pas! Slovenija suvereno prevzela vodenje Sveta EU! Cepite se za varno jesen! Intervjuji: dr. Anže Logar, Bojan Podkrajšek in Roman Leljak

V novi številki revije Demokracija analiziramo, kaj prinaša novela zakona o vodah, o kateri bomo odločali na referendumu, in kako suvereno je Republika Slovenija prevzela vodenje Sveta Evropske unije. Pod drobnogled smo vzeli vojaške spopade v Pogancih in na Medvedjeku v času vojne za Slovenijo leta 1991. Objavljamo intervjuje z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem, s poslancem SDS Bojanom Podkrajškom in z županom občine Radenci ter raziskovalcem udbovskih arhivov Romanom Leljakom. Z Demokracijo boste vedeli več! 

V nedeljo bo referendum o spremembah zakona o vodah, ki varuje zdravo pitno vodo in prinaša več denarja za poplavno varnost. Preverili smo, kakšne so spremembe in zakaj je treba v nedeljo iti na referendum ter glasovati za zakon, kot ga je sprejela vlada. Zakon varuje slovenske vode in krajino.

Sprememba zakona na eni strani zagotavlja večjo zaščito vodnih virov in priobalnega pasu, na drugi pa pomembno povečuje sredstva za poplavno varnost. Pritisk na pozidavo priobalnih in vodnih zemljišč se bo po novem zmanjšal, odločitve bodo strokovne in nepolitične.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija! 

V tokratni reviji Demokracija preberite še: 

Slovenija suvereno prevzela vodenje Sveta EU

Vlada je prejšnji četrtek ob začetku polletnega predsedovanja Svetu EU v Sloveniji gostila Evropsko komisijo. Pri tem so osrednjo pozornost namenili prednostnim nalogam, ki si jih je zadala naša država. Evropska komisija je potrdila slovenski načrt za okrevanje. Evropska komisija (EK) na začetku predsedovanja Svetu EU tradicionalno obišče predsedujočo državo. Gre za delovno srečanje, na katerem člani komisije in vlade pretresejo prednostne naloge v prihodnjih šestih mesecih.

Intervjuji: A. Logar, B. Podkrajšek in R. Leljak

S prvim julijem je Republika Slovenija že v drugo prevzela polletno vodenje Sveta Evropske unije. O prioritetah slovenskega predsedovanja smo se pogovarjali z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem, ki je tudi vodja projekta. Pogovarjali pa smo se tudi z poslancem SDS Bojanom Podkrajškom in županom občine Radenci Roman Leljak. Z Logarjem smo se tako dotaknili predvsem slovenske zunanje politike, s Podkrajškom smo spregovorili o delu državnega zbora in nedeljskem referendumu, z Leljakom pa o občinski problematiki, polpretekli zgodovini in totalitarnih sedimentih, ki še danes prisotni v naši družbi.

Epidemija koronavirusa: Cepite se za varno jesen

Minister za zdravje Janez Poklukar je v okviru nacionalne kampanje Nalezimo se dobrih navad − cepimo se ocenil, da so razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji resne. Občutek varnosti na podlagi ugodnih epidemioloških številk namreč ne prinaša varne jeseni. Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja je različica novega koronavirusa delta v naši neposredni bližini, soočamo pa se s težkimi zgodbami, ki prihajajo iz Portugalske in Anglije. Edina pot, da se jeseni ne bomo pogovarjali, ali bodo šole odprte ali zaprte, ali bodo določene gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale, je cepljenje proti covidu-19 in precepljenost, je poudaril Poklukar.

Bojna spopada v Pogancih in na Medvedjeku 

Dan po razglasitvi neodvisnosti, v četrtek ponoči ob 0.44, so iz 23. ObmŠTO sporočili, da skozi Metliko po cesti M–4 proti Novemu mestu pelje kolona oklepnikov. Prve informacije o premikanju kolone so prišle tudi prek postaje milice (PM) Metlika in PM Ozalj. Postavilo se je vprašanje, kako močna je kolona, a šele dopoldne se je izkazalo, da je sestavljena iz 12 samovoznih protiletalskih topov (BOV-3 20/3 M55A4), 6 tovornih vozil (TAM 5000) in 3 terenskih vozil (dve vozili FIAT 1107 in pinzgauer 710) iz sestave 306.

Zloraba slovenskega vrhunskega športa

Dandanes je videti, kot da politično razklane Slovence združujejo le še uspehi Slovencev v vrhunskem športu. Narod se poenoti, ko slovenski vrhunski športniki zmagujejo oz. dosegajo izvrstne rezultate. Toda naslajanje z rezultati slovenskih športnikov je pogosto le beg pred realnostjo, kar je v naših krajih še ostanek iz časov komunistične vladavine. V evropski soseščini, ki ni ob belem dnevu pol stoletja preživljala nočne more državnega socializma, na šport gledajo popolnoma drugače kot pri nas.

Navidezni borci za svobodo in kolonializem

Kolonializem je, čeprav ga danes štejejo za velik greh tistih evropskih držav, ki so imele kolonije, imel zanje tudi dobre strani, saj je prinesel razvoj v dežele tretjega sveta. Kasneje, po odhodu kolonialnih sil, so v osamosvojenih deželah velikokrat na oblast prišli nekdanji teroristi. Njihova glavna žrtev je bilo preostalo belo prebivalstvo. Danes, v času politične korektnosti in splošnega pripisovanja krivde belemu človeku za vse mogoče krivice, ki naj bi se bile skozi zgodovino zgodile drugim rasam, se ima kolonializem evropskih narodov in njihova širitev na druge celine za nekaj slabega in zločinskega. 

Migranti znova morili, tokrat v naši soseščini

Umor trinajstletnice pretresel Dunaj. Osumljenci so afganistanski prosilci za azil. Gre za še enega od mnogih okrutnih umorov, ki so posledica množičnih migracij. Kdaj bo Evropejcem prekipelo? Politična korektnost je od znotraj zastrupila evropsko družbo. Konec junija je našo sosedo Avstrijo pretresel grozljiv zločin. Gre za nov umor v nizu barbarskih zločinov migrantov, ki s pomočjo etnomazohističnih levičarjev in mednarodnih globalističnih elit prihajajo v Evropo. Tokrat je bila žrtev multikulturalizma le 13-letna deklica … 

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Nova Demokracija

Zadnje novice

Sorodne vsebine